Το μαχητικό είχε καταπέσει κατά την περίοδο του Εμφυλίου
Στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας
το μαχητικό αεροσκάφος που
είχε βρεθεί στο Δάσος Φρακτού
Δηλώσεις του κ. Χρ. Σταυριανίδη που είχε βρει το αεροσκάφος στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ φαίνεται πως υπάρχουν, σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους που είχε καταπέσει την εποχή του Εμφυλίου πολέμου στην περιοχή του Δάσους Φρακτού.
Για το θέμα είχε αναφερθεί αναλυτικά ο «Π.Τ.» στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, με δηλώσεις του Δραμινού φυσιολάτρη και ποδηλάτη κ. Χρήστου Σταυριανίδη, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που είχε βρει το εν λόγω μαχητικό αεροσκάφος.
Για να θυμηθούμε εκείνη την ιστορία, κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου, το ελληνικό μαχητικό είχε καταπέσει στην περιοχή του Δάσους Φρακτού. Καθώς δεν είχε βρεθεί άμεσα τότε, ούτε και στη συνέχεια, είχε δημιουργηθεί ένας μύθος για 80 ολόκληρα χρόνια. Και ο μύθος μιλούσε για ένα αεροπλάνο που είχε πέσει, ότι σώθηκαν οι πιλότοι του, παρ’ όλα αυτά το αεροπλάνο δεν είχε βρεθεί, σε σημείο η ιστορία του να αμφισβητείται.
Τελικά, το 2024 φαίνεται ότι ήταν η χρονιά ώστε ο μύθος αυτός να λυθεί οριστικά, καθώς ο Δραμινός αθλητής ποδηλάτης, δρομέας και φυσιολάτρης κα. Χρήστος Σταυριανίδης, ανακάλυψε τυχαία ολόκληρο το μαχητικό και να το φωτογραφήσει. Ο ίδιος μάλιστα όπως δήλωνε στον «Π.Τ.» τότε, είχε ακούσει τις ανάλογες ιστορίες και το αναζητούσε.
Η αλήθεια είναι ότι, μετά από τα δημοσιεύματα του «Π.Τ.» το θέμα έγινε γνωστό στο πανελλήνιο και τελικά ενδιαφέρθηκε η Αεροπορία!
Τα νεότερα λοιπόν λένε ότι, Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας ετοιμάζεται να το ανακτήσει και να το μεταφέρει στην Αθήνα, στο Τατόι.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σταυριανίδης, υπήρξε ενδιαφέρον από το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας. Η ανάκτηση του μαχητικού θα γίνει μάλλον με ελικόπτερο από το σημείο που βρίσκεται και μάλιστα, «αυτό αναμένεται να γίνει μετά την γιορτή της Αεροπορίας και το συντομότερο δυνατό, πριν χαλάσει ο καιρός».
Αυτό πάντως που μας είπε ο ίδιος, «η άτρακτος είναι σε καλή κατάσταση και δεν θα έχει προβλήματα να διαλυθεί». Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί σε κάποιο ανοικτό σημείο στο Δάσος Φρακτού, όπου θα λυθούν τα πτερύγια, θα φορτωθεί σε όχημα του στρατού για να μεταφερθεί στην Αθήνα, στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο ίδιος πάντως από την αναζήτηση που έχει κάνει στην περιοχή, επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία στα γύρω σημεία, με διάφορα εξαρτήματα, τα οποία μαρτυρούν ότι πρέπει να είχε πέσει και άλλο μαχητικό εκεί, όμως δεν υπάρχουν περισσότερα αντικείμενα για να διακριβωθεί τι έχει γίνει.
Όπως ο ίδιος λέει, «καλό θα ήταν το μαχητικό να μείνει στη θέση του, ή τουλάχιστον να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο σημείο της περιοχής, ώστε να μπορεί να γίνει πόλος επισκεπτών. Από την στιγμή όμως που πρόκειται για μαχητικό, σίγουρα αυτό ανήκει στην Αεροπορία».
Αξίζει πάντως να πούμε ότι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, καθώς το μαχητικό αξίζει να διασωθεί, μιας και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας από κάθε άποψη. Σίγουρα, η φροντίδα του στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας θα το αναδείξει, ενώ για τη Δράμα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο, αν μεταφερόταν σε ένα επισκέψιμο σημείο.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι, από το αεροσκάφος λείπουν ορισμένα από τα όργανα πτήσεις καθώς και τα πολυβόλα του.