Με απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρ. Τοψίδη
Στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027
περνάει το έργο της διευθέτησης
χειμάρρου Καλλιφύτου στη δυτική πλευρά του
Η δωρεά μελέτης της Raycap για τις σωληνωτές γέφυρες επί του χειμάρρου Καλλιφύτου
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ φαίνεται να παρατηρείται στο έργο της διευθέτησης του χειμάρρου Καλλιφύτου, από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου, μέχρι την σωληνωτή διάβαση στην περιοχή του Αρκαδικού.
Πρόκειται για τη δυτική πλευρά του χειμάρρου Καλλιφύτου, δυτικά της πλευράς της Εθνικής Αμύνης απέναντι από το Διοικητήριο Δράμας και αμέσως μετά το Πάρκο Αγωνιστών Κυπρίων.
Όπως είναι γνωστό, από εκεί και πέρα ο χείμαρρος είναι ακάλυπτος και συνεχίζει μέχρι τη συνάντησή του με τον ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας, στην περιοχή της σωληνωτής γέφυρας στην πλευρά του Αρκαδικού.
Το έργο της διευθέτησης μέρους του χειμάρρου, είχε ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο προηγούμενο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με απόφαση του τότε περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου στις 21 Δεκεμβρίου 2020 και με προϋπολογισμό 4.230.000 ευρώ.
Σε μια συνοπτική περιγραφή του έργου, βλέπουμε ότι αφορά στη διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου μήκους 1.260 μέτρων, από το τέλος της επικάλυψης (πάρκο Αγωνιστών Κυπρίων) μέχρι και την σωληνωτή διάβαση στην περιοχή του Αρκαδικού. Στόχος του έργου η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο, είναι αναχώματα που θα κατασκευαστούν από υλικά του πυθμένα, αφού γίνει η κατάλληλη διαλογή τους. Επίσης, επένδυσης – προστασία, όπου οι διατομές του χειμάρρου προστατεύονται με συρματοκιβώτια. Λίθοι πλήρωσης των συρματοκιβωτίων, με λίθους λατομικής προέλευσης.
Προβλέπονται επίσης δύο ράμπες πρόσβασης για το αριστερό ανάχωμα και δύο αντίστοιχα το δεξιό ανάχωμα. Για την εκβολή των νερών της Αγίας Βαρβάρας στον χείμαρρο, διαμορφώνεται άνοιγμα τραπεζοειδούς σχήματος. Προβλέπεται επίσης και η αποχέτευση των όμβριων υδάτων με κατάλληλα έργα, ενώ στις όχθες του χειμάρρου και σε μήκος 1.260 μέτρων αριστερά και 1.010 μέτρων δεξιά, θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα για την αποτροπή των πεζών από πτώση στον χείμαρρο. Στο σύνολο των εργασιών περιλαμβάνονται επίσης και οι απαραίτητες εργασίες ηλεκτροφωτισμού καθώς και ανάλογη διαδρομή για πεζούς.
Αν και η μελέτη του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί, αυτή την ώρα φαίνεται ότι υπολείπεται η φυτοτεχνική μελέτη για το σύνολο του έργου, για την οποία είχε υπογραφεί σχετική σύμβαση στις 18 Απριλίου 2022.
Επειδή αυτή η μελέτη μέχρι σήμερα φαίνεται να μην έχει ολοκληρωθεί, το έργο τελικά μεταφέρεται ως «έργο γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί την αρχική δέσμευση του ποσού των 4.230.000 ευρώ.
Από εδώ και πέρα θα πρέπει να περιμένουμε την παράδοση της μελέτης αυτής και επιτέλους, άλλο ένα πολύπαθο έργο που τραβάει χρόνια, να περάσει στη διαδικασία της έγκρισης των όρων διακήρυξης και στη δημοπράτησή του. Ευχής έργον είναι, εντός του 2024 να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να προχωρήσει.
Οι σωληνωτές γέφυρες – διαβάσεις
Με την ευκαιρία, αξίζει να αναφερθούμε εδώ και στο έργο της αντικατάστασης των δύο σωληνωτών διαβάσεων στο μήκος του χειμάρρου Καλλιφύτου. Οι γνωστές δύο σωληνωτές ή και ιρλανδικές διαβάσεις, η μία στην περιοχή πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ και η άλλη στην περιοχή του Αρκαδικού, αποτελούν δύο προβληματικά σημεία.
Όπως είναι γνωστό, με τον παραμικρό όγκο νερού σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων, οι δύο σωληνωτές διαβάσεις – γέφυρες πλημμυρίζουν και αναγκαστικά κλείνουν για την όδευση οχημάτων και πεζών.
Πρόσφατα, μέσα στο Δεκέμβριο, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενέκρινε ένα ποσό 200.000 ευρώ περίπου, για εργασίες απομάκρυνσης μπαζών και βλάστησης καθώς και αποκατάστασης της κοίτης του χειμάρρου, στην περιοχή πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι όροι διακήρυξης και η διαδικασία φαίνεται να προχωράει καλά.
Η προσφορά της Raycap
Στο μεταξύ, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη διαδικασία μελετών που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία του κ. Κώστα Αποστολίδη Raycap, σχετικά με την αντικατάσταση των δύο σωληνωτών διαβάσεων – γεφυρών επί του χειμάρρου Καλλιφύτου: πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ και στην περιοχή του Αρκαδικού.
Πρόκειται για μια προσφορά της εταιρείας, η οποία ετοιμάζει τις μελέτες ώστε να γίνουν δύο κανονικές γέφυρες και να μην υπάρχουν προβλήματα με τα πλημμυρίζονται ύδατα στα δύο σημεία και η όδευση οχημάτων και πεζών να γίνεται κανονικά σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά την ασφαλή διέλευση των οχημάτων από τις δυο σωληνωτές γέφυρες, οι οποίες βρίσκονται περιμετρικά της πόλης και θα ανακατασκευαστούν.
Ο χείμαρρος Καλλιφύτου είναι ο σημαντικότερος χείμαρρος που διασχίζει την πόλη της Δράμας και λόγω των υδρολογικών του στοιχείων (το εμβαδόν της λεκάνης απορροής και την πλημμυρική παροχή, με περίοδο επαναφοράς τα 50 χρόνια) κατατάσσεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος 11 (Ανατολικής Μακεδονίας).
H συγκεκριμένη δωρεά είναι ενταγμένη στο πεδίο δράσης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία εντάσσεται στον 2ο πυλώνα δράσεων της πολιτικής για την «Υποστήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Ευημερίας» της Raycap και είναι μια ακόμη έμπρακτη οικονομική υποστήριξη της εταιρείας, προς την τοπική κοινωνία της πόλης της Δράμας.
Όταν οι μελέτες αυτές ολοκληρωθούν, θα κατατεθούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ, με στόχο να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης και κατασκευής τους.