Παρά λίγο να γίνει Μάνδρα Αττικής το Καλαμπάκι…
Στο παρά ένα γλύτωσε το Καλαμπάκι
να πλημμυρίσει από τον χείμαρρο!
Γλύτωσε χάρη στην άμεση επέμβαση του αντιδημάρχου κ. Ιωάννου, που παρακολουθούσε από κοντά το νερό!
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΑ ΠΑΡΑ πέντε γλύτωσε το Καλαμπάκι από μια σίγουρη καταστροφή, αν το νερό που ξεροχειμάρρου που κατέβαινε με τις έντονες βροχές του Σαββατοκύριακου, υπερχείλιζε και χυνόταν μέσα στο χωριό.
Το νερό που κατέβασε με τις έντονες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου ήταν τόσο πολύ, που γέμισε το μικρό φράγμα που υπάρχει έξω από το Καλαμπάκι στην αριστερή πλευρά όπως μπαίνουμε στο χωριό από την κεντρική αρτηρία μετά την Φτελιά. Οι πόρτες του μικρού φράγματος που υπάρχει εκεί, αν και ήταν ανοικτές για να φεύγει το νερό, παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσαν να αποδώσουν τα μέγιστα και έτσι παρ’ ολίγον να είχαμε υπερχείλιση του χειμάρρου.
Όπως είπε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Ιωάννου, «η εμπειρία μου λέει ότι, όταν ξεχειλίζουν οι χείμαρροι, έχουμε πάντα καταστροφές. Όλες αυτές τις μέρες ήμουν σε επιφυλακή και πήγαινα συνέχεια και έβλεπε τι γίνεται με το νερό στο χείμαρρο».
Όπως μας είπε κ. Ιωάννου, «έχει μια λίμνη σ’ εκείνο το σημείο με δύο πόρτες, τις οποίες είχαμε ανοίξει να φεύγει το νερό. Όμως δεν μπορούσαν οι πόρτες να καλύψουν την εκροή του νερού. Η διαδρομή του νερού από το βουνό μέχρι κάτω, μπορεί να είναι και πέντε ώρες για να φτάσει. Προλάβαμε λοιπόν να σπάσουμε το φράγμα για να φύγει το νερό, όταν το όριο του νερού είχε φτάσει στο μισό μέτρο περίπου για να αρχίσει να βγαίνει από τον χείμαρρο».
Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, «αν ξεκινήσει να βγαίνει το νερό προς τα έξω, τότε είναι αργά πλέον. Τότε δεν το προλαβαίνεις το νερό με τίποτα. Μπορώ να πω ότι, χάρη σ’ εμένα που το παρακολουθούσα συνέχεια, μπορέσαμε και αποφύγαμε τα χειρότερα».
«Στο ίδιο σημείο είχαμε παρόμοιο περιστατικό πριν από δύο χρόνια, όταν ο χείμαρρος είχε φτάσει να υπερχειλίσει, ενώ πέρυσι δεν είχαμε τίποτα εξαιτίας της ανομβρίας. Ο συγκεκριμένος χείμαρρος είχε δώσει πολύ νερό επίσης και πριν από μια δεκαετία περίπου».
Προς το παρόν, αυτή τη στιγμή όλα είναι καλά, το νερό έχει ηρεμήσει, καλύπτεται η εκροή του από τις πόρτες, οι οποίες είναι σε ύψος περίπου δύο μέτρα και 1,5 μέτρα στο πλάτος τους η κάθε μία. Στο πολύ νερό αναγκαστικά πρέπει να σπάσει το φράγμα για να φύγει το νερό, διαφορετικά θα μπει μέσα στο χωριό.