Στο σπίτι με τα παιδιά.
Iδέες για να περνάτε όμορφα
Κατερίνα Γρηγορίου, Ελισάβετ Ευσταθίου, Παιδίατρος
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, μια περίοδο πανδημίας. Πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας. Καθήκον όλων μας να παραμένουμε στο σπίτι. Τι συμβαίνει όμως όταν στο σπίτι έχουμε παιδιά; Ίσως αυτό προκαλεί άγχος σε πολλούς γονείς για το πως θα πρέπει να διαχειριστούν εποικοδομητικά το χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά τους. Σκεφτήκαμε κάποιους όμορφους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να κρατήσετε απασχολημένα τα παιδιά, αποφεύγοντας έτσι να πέσετε στην εύκολη παγίδα των μικρών οθονών – κινητών και τηλεπαιχνιδιών.
14 +1 ιδέες για το πώς να περάσετε το χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά σας:
- Στην κουζίνα με τα παιδιά. Ετοιμάστε το φαγητό μαζί με τα παιδιά σας. Φορέστε όλοι την ποδιά σας και ξεκινήστε τη δουλειά. Αναθέστε τους μικρές ετοιμασίες μαγειρέματος όπως να βρουν και να πλύνουν τα λαχανικά, να διακοσμήσουν όμορφα το τραπέζι, να γεμίσουν τα ποτήρια με νερό. Έτσι, θα νιώσουν ότι συμμετέχουν κι αυτά στην ετοιμασία του φαγητού. Φτιάξτε ζυμάρι και κάντε κουλουράκια με τα παιδιά σε διάφορα σχήματα. Τα παιδιά τρελαίνονται να φτιάχνουν διάφορα πράγματα με το ζυμάρι.
- Σίγουρα θα έχετε πολλά ρούχα-παπούτσια στην ντουλάπα τα οποία δεν κάνουν πλέον στα παιδιά σας. Είναι μια ευκαιρία να τα βρείτε, να τα τοποθετήσετε σε σακούλες ώστε μόλις τελειώσει ο περιορισμός, να τα πάρετε μαζί τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε τη σημασία της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού. Παράλληλα τα ρούχα και τα παπούτσια μπορείτε να τα δώσετε στα παιδιά και να φτιάξουν το δικό τους μικρό κατάστημα. Αγοράζοντας πράγματα από αυτούς μπορούν να μάθουν τα χρήματα και την έννοια του πληρώνω όταν παίρνω κάτι.
- Διαβάστε στα παιδιά παραμύθι. Συζητήστε μαζί τους την ιστορία και πείτε τους να δώσουν ένα διαφορετικό τέλος στο παραμύθι. Εάν είναι πιο μεγάλα παιδιά, την ώρα που διαβάζουν αυτά ένα βιβλίο, διαβάστε και εσείς ένα άλλο. Στη συνέχεια διηγηθείτε ο ένας στον άλλο την ιστορία. Είναι ένας τρόπος να συζητήσετε την πλοκή των βιβλίων που διάβασε ο καθένας, δίνοντας σας έτσι τροφή για σκέψη, φαντασία και διάλογο. Παράλληλα καλλιεργείται την αφηγηματική ικανότητα των παιδιών. Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας κάντε ένα τετράδιο με ωραίες εκφράσεις για να κάνουν τη δική τους συλλογή.
- Ακούστε μουσική. Η μουσική γαληνεύει και ηρεμεί τις ψυχές των ανθρώπων. Μέσα από το ρυθμό της μουσικής χορέψτε και γυμναστείτε. Και μη ξεχνάτε να αρπάζετε κάθε ευκαιρία και να τη μετατρέπεται σε πυρήνα μάθησης για το παιδί σας. Εξηγείστε τους πόσο σημαντική είναι η μουσική αλλά και η σωματική άσκηση στην υγείας μας.
- Ενθαρρύνετε το παιδί να ονειρευτεί που θα ήθελε να πάει εκδρομή, ταξίδι κάνοντας μια ζωγραφιά. Μπορείτε παράλληλα στα παιδιά σχολικής ηλικίας να μελετήσετε την υδρόγειο σφαίρα να δείξετε τις χώρες, τις ηπείρους βλέποντας αντίστοιχες εικόνες. Τα παιδιά τρελαίνονται για καινούργια μέρη και διαφορετικές συνήθειες ανθρώπων. Δουλειές στο σπίτι.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού. Διδάξτε στο παιδί να συγυρίζει και να τακτοποιεί το δωμάτιό του. Τακτοποιήστε μαζί τους, και όχι μόνοι σας, το δωμάτιο τους. Αναθέστε δραστηριότητες που θα είναι υπεύθυνο καθημερινά το παιδί. Παράλληλα επαινέστε το παιδί με ένα μεγάλο «μπράβο» για τις δουλειές που κάνει, καλλιεργώντας την αυτοπεποίθησή του.
- Φτιάξτε κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά (κουτιά παπουτσιών, μπουκάλια, πώματα κλπ). Εξηγήστε στα παιδιά τι είναι η ανακύκλωση και πόσο σημαντική είναι για τον πλανήτη μας. Η περιβαλλοντική συνείδηση – ευαισθητοποίηση πρέπει να αρχίσει να καλλιεργείται από την παιδική ηλικία.
- Τα παιδιά θα νιώσουν ότι έχουν πεθυμήσει τους φίλους τους. Εξηγήστε στα παιδιά το λόγο που αυτές τις μέρες είναι δύσκολο να τους συναντήσουν και οργανώστε μία βιντεοκλήση ώστε να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν για τις δραστηριότητες τους, μαζί με τους φίλους τους. Αρπάξτε την ευκαιρία και μιλήστε για τη σημασία της φιλίας στη ζωή μας. Μιλήστε τους για τα παιδικά σας χρόνια, τους φίλους σας στο σχολείο, τις συναντήσεις σας, τους τσακωμούς αλλά και τα παιγνίδια που παίζατε. Οι καιροί άλλαξαν, μαζί και οι συνήθειες και η διαφορετικότητα αρέσει στα παιδιά.
- Είναι μια ευκαιρία να μάθετε στα παιδιά σας να πλένονται σωστά. Μπορείτε να δείτε βίντεο με τα παιδιά σας πώς πλένουμε τα χέρια σωστά. Ακολουθείστε τις οδηγίες και δώστε στο παιδί σας το ρόλο του κριτή να σας παρακολουθήσει αν κάνετε λάθος στο πλύσιμο. Στη συνέχεια αντιστρέψτε τους ρόλους. Με αυτό τον τρόπο θα αποτυπωθεί στο μυαλό των παιδιών ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών. Ένας καλός τρόπος για το χρονικό διάστημα που πρέπει να πλένονται τα χέρια είναι να τραγουδήσουν τα παιδιά δύο φορές το στίχο “happy birthday to you”.
- Παίξτε επιτραπέζια παιγνίδια και φτιάξτε παζλ. Τα παζλ είναι από τα παιγνίδια που καλλιεργούν την παρατηρητικότητα το παιδιών και παράλληλα δίνουν ένα αίσθημα ικανοποίησης όταν φτάσουν στο τέλος. Άλλα ευχάριστα παιγνίδια για τα παιδιά είναι η κρεμάλα, η παντομίμα, τα «ζώα, φυτά και πράγματα». Αν έχετε αυλή μπορείτε να παίξετε σκάλα, σχοινάκι. Παιγνίδια που έχουν νικητή και ηττημένο βοηθούν τα παιδιά να δέχονται την ήττα και να μην περιμένουν ότι θα κερδίσουν πάντα.
- Ετοιμάστε κυνήγι θησαυρού, κυνηγητό και κρυφτό. Τα τρία αυτά παιγνίδια είναι από τα αγαπημένα των παιδιών.
- Μιλήστε μαζί με τα παιδιά σας. Τα παιδιά έχουν πολλές ερωτήσεις – απορίες. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας εξοστρακίζουν πολλές φορές το διάλογο. Δεν υπάρχει χρόνος για να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις – προβληματισμούς των παιδιών.
- Δείτε μαζί με τα παιδιά ταινίες που τους αρέσουν και έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι ταινίες δίνουν έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση, σχόλια και προβληματισμούς.
- Φυτέψτε και ποτίστε τα λουλούδια του κήπου αν έχετε. Εξηγήστε τους πώς να τα φροντίζουν και αναθέστε στο κάθε παιδί σας από ένα λουλούδι – δέντρο. Έτσι, θα νιώσουν την ευθύνη που έχουν να το περιποιούνται και θα χαίρονται διπλά βλέποντας το να μεγαλώνει. Εάν δεν έχετε κήπο μπορείτε να βάλετε φακές σε βαμβάκι με νερό και να τις ποτίζει κάθε μέρα το παιδί να μεγαλώσουν.
- Φωτογραφίες. Δείτε με τα παιδιά σας άλμπουν με φωτογραφίες που έχετε στο σπίτι όπως τα βαφτίσια του, ο γάμος σας, παλιά γενέθλια. Ομαδοποιείστε φωτογραφίες για να τις οργανώσετε σε άλμπουν αργότερα. Δώστε πρωτοβουλία στο παιδί να επιλέξει πώς θα τις οργανώσει. Νοσταλγήστε στιγμές στη θάλασσα και ονειρευτείτε τι θα κάνετε το ερχόμενο καλοκαίρι.
Η απομόνωση στο σπίτι με τα παιδιά από τη μια μέρα στην άλλη αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Ας μην μεμψιμοιρούμε, ας μην αγχωνόμαστε απλά ας ακούσουμε τους ειδικούς για να τελειώσει όσο πιο ανώδυνα μπορεί η ιστορία που ταλανίζει την ανθρωπότητα αυτό τον καιρό. Αισιοδοξία, θετική σκέψη, όνειρα, χαμόγελο και όλα θα τελειώσουν. Ένα ακόμη μήνυμα που μπορούμε να διοχετεύσουμε στο μυαλό των παιδιών μας για να τα ενδυναμώνουμε για καταστάσεις που μπορεί να τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Απολαύστε λοιπόν κάθε στιγμή με τα παιδιά σας και μετατρέψτε την απομόνωση στο σπίτι σε πηγή διασκέδασης, μάθησης, φαντασίας.
Πηγή: paidiatros.com