Επιστολή Αυγενάκη προς περιφερειάρχες για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
Στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
μεταθέτει η Περιφέρεια ΑΜΘ τη σύνταξη
των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Πατακάκης
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τους 13 περιφερειάρχες της χώρας μαζί βέβαια και προς τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδη, απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης, σχετικά με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Με την επιστολή του αυτή ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «στόχος είναι να δοθεί άμεση λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που λιμνάζει επί χρόνια και προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής».
Στην επιστολή του, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ, επισημαίνει τις «μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στη διαδικασία εκπόνηση και ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στη διάρκεια των χρόνων» και ζητά από τους περιφερειάρχες να τους γνωστοποιήσουν «την πρόθεσή τους περί ανάληψης της διαδικασία εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα στις επόμενες 15 μέρες».
Από το σύνολο των 13 Περιφερειών, μόνο δύο Περιφέρειες προχώρησαν σε ανάρτηση του διαγωνισμού, πέντε αρνήθηκαν να υπογράψουν προγραμματική σύβαση, ενώ οι υπόλοιπες έξι αναμενόταν να προχωρήσουν σε αναρτήσεις.
Αυτό που επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, είναι ότι «η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η μέχρι τώρα μη συμμόρφωση, έχει φέρει την χώρα σε δυσχερή θέση και ελλοχεύει τον κίνδυνο κυρώσεων. Ήδη έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ για λόγους που σχετίζονται με το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τους βοσκοτόπους. Η μη ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης οδήγησε στα πρόστιμα αυτά».
Παράλληλα χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως: η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές, η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.
Πατακάκης: Θα το αναλάβει το ΥΠΑΑΤ
Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Πατακάκη, ο οποίος ερωτώμενος για το τι θα κάνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σημείωσε ότι «τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα γίνουν από το Υπουργείο.
Ερωτώμενος για το τι ζητάει το υπουργείο, επισημαίνει ότι «το υπουργείο ζητάει να πάρει απαντήσεις από τις Περιφέρειες, για το ποιος θα αναλάβει τα διαχειριστικά σχέδια» και σημειώνει ότι «θα τα αναλάβει το ΥΠΑΑΤ».
Όπως τονίζει, «ο περιφερειάρχης κ. Τοψίδης το είχε προτάξει για να βρεθούν λύσεις γενικότερα με αυτό το θέμα. Αυτό που ήταν σε συνεννόηση και με τον κ. Αυγενάκη, ήταν να το αναλάβει για πιο γρήγορα και πιο άμεσα τελικά το Υπουργείο».
Ερωτώμενος σχετικά με τις συναντήσεις που έχουν κάνει με κτηνοτρόφους, ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι ένα ζήτημα που το έχουν θέσει πολλές φορές. Σε συναντήσεις που έχουμε κάνει, έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους και σίγουρα όλα αυτά θα εκφραστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να δοθεί η κατάλληλη βαρύτητα και προσοχή απ’ αυτούς που θα αναλάβουν την καταγραφή για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης».