Άλλο ένα διατηρητέο κτίριο που μαραζώνει…
Στοά Μπέκου … όπου η βρωμιά βασιλεύει!
► Ένας εξωραϊσμός που δεν έγινε ποτέ…
► Την εικόνα της στοάς Μπέκου “σώζουν” τα καταστήματα
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία στην πόλη της Δράμας, θα πρέπει να είναι σημεία αναφοράς. Και αυτό γιατί το αξίζουν και έτσι πρέπει να είναι σ’ αυτή την πόλη. Η Δράμα, είναι μια μικρή πόλη, που έχει να επιδείξει λίγα αξιοθέατα και αυτά είναι κυρίως ο δημοτικός κήπος, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και κάποια αρχαιολογικά και μεταβυζαντινά μνημεία.
Ένα από αυτά τα σημεία στα οποία αξίζει να δοθεί προσοχή, είναι η στοά Μπέκου. Η οποία δυστυχώς βρίσκεται σε κακό χάλι. Τέτοιες μέρες, ιδιαίτερα με τη ζέστη, όποιος περάσει από εκεί θα ανακαλύψει τη δυσοσμία από τη βρωμιά. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη βορεινή πλευρά της στοάς υπάρχει μια καφετέρια, όπου υπάρχει διάδρομος για τους πεζούς. Στη συνέχεια όμως, από το καφέ μέχρι και τη νότια πλευρά της στοάς και κυρίως στο σημείο με τα σκαλάκια, βασιλεύει η βρωμιά. Ακόμη και η όποια καλή εικόνα της στοάς αντικρίζουμε σήμερα, οφείλεται στα καταστήματα, τα οποία έχουν διαμορφώσει το χώρο. Κλειστά μαγαζιά που κάποτε έσφυζαν από ζωή, σήμερα κυριαρχούν τα αδέσποτα, οι κουτσουλιές από τα περιστέρια, σκουπίδια και άσχημη μυρωδιά!
Ιστορικό διατηρητέο
Η στοά Μπέκου, είναι ένα διατηρητέο μνημείο της πόλης. Και όπως άλλα διατηρητέα, έχει κι αυτό την τύχη της μη αξιοποίησης και διατήρησής του και κυρίως την κακή του σχέση με την καθαριότητα.
Το 2012 και συγκεκριμένα στις 24 Σεπτεμβρίου, ο κατά σύμπτωση τότε υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υποδομών του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, δεν είχε αντίρρηση για εργασίες στο κτίριο, καθώς αυτό είναι διατηρητέο από το 1994.
Στο σχετικό έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 2847/24-09-2012 αναφέρεται μεταξύ άλλων: [1. Σας πληροφορούμε ότι η Υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την εφαρμογή όσων αναφέρονται στο με αρ. πρωτ. ΔΠ811 /28.05.2012 έγγραφο ελέγχου ετοιμορροπίας κτιρίων της Δ/νσης Δόμησης του Δήμου Δράμας, και το οποίο αφορά στο διατηρητέο από το Υ.ΜΑ.Θ. κτίριο (στοά Μπέκου) που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα λόγω της επικινδύνου καταστάσεως, στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο.
- Το κτίριο του θέματος, έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο(η κύρια όψη του κτίσματος – ισόγειο και α΄ όροφος προς την πλατεία Ελευθερίας- και η στοά στο ύψος της κύριας όψης και σε πλάτος κατ΄ ελάχιστον 4 μέτρων), με την υπ. αρ. 2453/1789/1337/25.1.1994 απόφαση Υ.ΜΑ.Θ. (ΦΕΚ 179/Δ/24.02.1994).
- Επειδή το κτίριο ανήκει στον ιστορικό τόπο της πόλης της Δράμας, πριν από οποιαδήποτε επέμβαση σ’ αυτό είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και η έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
- Παρακαλείστε να φροντίσετε για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ενημέρωσης και προστασίας των περιοίκων και των διερχομένων από τυχόν κατάρρευση των επικινδύνων τμημάτων του κτιρίου.]
Σήμερα, εν έτη 2019, τι γίνεται άραγε μ’ αυτό το ζήτημα; Και ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι, για το ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα. Ο Δήμος Δράμας; Αν είναι λοιπόν ο Δήμος Δράμας, οφείλει να κρατάει τον χώρο καθαρό και μάλιστα καθημερινά. Πρόκειται για ένα σημείο της πόλης, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμα και σημείο αναφοράς… και όχι μόνο να κρατάμε καθαρά… όσα βλέπει η πεθερά!
Το να παραμένει καθαρός ο χώρος της στοάς, βοηθάει ακόμα περισσότερο και τα καταστήματα που βρίσκονται εκεί, ενώ η καθαριότητα θα μπορούσε να δώσει ώθηση για να ανοίξουν κάποια μαγαζάκια που βρίσκονται εντός της στοάς!
Ο εξωραϊσμός της στοάς Μπέκου
Ανατρέχοντας στο αρχείο μας, βρίσκουμε ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει στις 25 Απριλίου 2013, όταν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τη Δράμα» κ. Μελισσηνός, ζητούσε από τον τότε δήμαρχο Δράμας κ. Χαρακίδη τον εξωραϊσμό της στοάς Μπέκου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Όπως είχε πει τότε ο κ. Χαρακίδης, υπήρχε ένα ιδιοκτησιακό θέμα που χρόνιζε και προφανώς χρονίζει ακόμα και σήμερα (;) Η παρέμβαση του Δήμου στον βαθμό του να κάνει οποιαδήποτε εργασία, είναι απαγορευτική, σημείωνε, λέγοντας ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση θα είναι πολύ μικρή! Ο κ. Χαρακίδης είχε υποσχεθεί ότι θα προσπαθουσε να μιλήσει ο ίδιος με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, ώστε να γίνει μια παρέμβαση, ώστε να δοθεί μια κάποια λύση.
Τι γίνεται αλήθεια σήμερα με το θέμα αυτό; Πού βρίσκεται η υπόθεση αυτή; Μπορεί ο Δήμος Δράμας να δώσει απαντήσεις;