Home > Πρώτο Θέμα >  Στόχος η ενημέρωση του κοινού μέσω  της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Κ.Υ. Δράμας κ. Λεμπιδάκης και ο καρδιολόγος κ. Μπακόπουλος

 Στόχος η ενημέρωση του κοινού μέσω  της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Κ.Υ. Δράμας κ. Λεμπιδάκης και ο καρδιολόγος κ. Μπακόπουλος

Ιδιαίτερα επιτυχημένες οι εκδηλώσεις του Κέντρου Υγείας Δράμας

 Στόχος η ενημέρωση του κοινού

μέσω  της Πρωτοβάθμιας

Φροντίδας Υγείας

 Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Κ.Υ. Δράμας κ. Λεμπιδάκης και ο καρδιολόγος κ. Μπακόπουλος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ σειρά από ιδιαίτερα επιτυχημένες ομιλίες για θέματα υγείας, έκλεισαν το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει το Κέντρο Υγείας Δράμας.

Οι ομιλίες αυτές ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου και περιελάμβαναν θέματα υγείας τα οποία ανέλυσαν οι δύο καρδιολόγοι του Κέντρου Υγείας Δράμας, οι κ.κ. Θεόδωρος Μπουγάς και Χρήστος Μπακόπουλος.

Τα θέματα της ενημέρωσης περιελάμβαναν ζητήματα: 1) Αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσος:  παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα, 2) Υπέρταση και ενημέρωση για την πίεση και την αρτηριακή υπέρταση, 3) Ενημέρωση για το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί από τον Ιανουάριο στο Κέντρο Υγείας Δράμας και τέλος, 4) Ενημέρωση για την Κολπική Μαρμαρυγή και τα συμπτώματά της.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες και οι τέσσερις ομιλίες, καθώς η αίθουσα του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου Δράμας ήταν κατάμεστη από απλό κόσμο της πόλης μας και όχι μόνο, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Λεμπιδάκης: Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις μίλησε αρχικά στον «Πρωινό Τύπο», ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας  Δράμας κ. Κώστας Λεμπιδάκης, επισημαίνοντας: «Μόλις αρχίσαμε να απελευθερωνόμαστε από την πανδημία και οι συνθήκες το επέτρεψαν ώστε να μπορέσουμε να βγούμε προς τα έξω, ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις απευθυνόμενοι προς τον κόσμο. Αυτός είναι και ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο, να τον ενημερώνουμε και να προάγουμε την πρόληψη υγείας των πολιτών και να κάνουμε οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Ήταν μια ευκαιρία, με το που μας δόθηκε η δυνατότητα για εκδηλώσεις αυτού του τύπου, να κάνουμε αυτές τις ομιλίες με τους καρδιολόγους του Κέντρου Υγείας, οι οποίες απλά έδωσαν κάποιες γνώσεις στον κόσμο, γύρω από συγκεκριμένα θέματα».

Όπως τόνισε επίσης ο κ. Λεμπιδάκης, «στην ομιλία για το θέμα της διακοπής του καπνίσματος, αναδείχθηκε και το Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος, που έχουμε στο Κέντρο Υγείας Δράμας, μέσω του οποίου θέλουμε να  μάθει ο κόσμος, ώστε να κόψει αυτή την κακή συνήθεια».

Όπως είπε μάλιστα, «το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, λειτουργεί ουσιαστικά από τον Ιανουάριο στο Κ.Υ. Δράμας, υπεύθυνος ιατρός είναι ο κ. Μπουγάς και ουσιαστικά βοηθάει τους πολίτες που θέλουν να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια, με συγκεκριμένη μεθοδολογία, με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή τη στιγμή το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος λειτουργεί μια ημέρα την εβδομάδα».

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση του κοινού, ο κ. Λεμπίδης είπε ότι «ήταν πολύ θερμή, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τη Δράμα και πιστεύω ότι ο κόσμος το αγκάλιασε πραγματικά. Γιατί είδε ότι οι γιατροί, πιο απλοί, έρχονται κοντά του και του μιλάνε για κάποια πράγματα, που ίσως τον προβλημάτιζαν και ίσως δίσταζαν να μιλήσουν. Οι ομιλίες ήταν ανοικτές για το κοινό και ο κόσμος μπορούσε να κάνει άμεσα τις ερωτήσεις του μετά από ολιγόλεπτη ομιλία για να λύσει οποιεσδήποτε απορίες του».

Μπακόπουλος: Απαραίτητη η στελέχωση της Π.Φ. Υγείας

Σχετικά με το θέμα της ομιλίας του μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Μπακόπουλος. Αναφερόμενος αρχικά στο ζήτημα της κολπικής μαρμαρυγής, επεσήμανε ότι, «η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία, μη θανατηφόρα, αλλά στην περίπτωση που αφεθεί χωρίς θεραπεία, έχει φανεί ότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο για αγγειακό και εγκεφαλικό επεισόδιο και τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Σκοπός αυτής της ομιλίας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής, ώστε έγκαιρα να απευθυνθεί στο γιατρό του και να μπορέσει να λάβει την ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες».

Αναφερόμενος στα συμπτώματα, τόνισε ότι αυτά μπορεί να είναι: αίσθημα παλμών, φτερούγισμα στο στήθος, ατονία, κόπωση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή μπορεί και τίποτα, αυτό που λέμε δηλαδή ασυμπτωματική κολπική μαρμαρυγή, όταν είναι άγνωστης έναρξης. Κι αυτή είναι η πιο επικίνδυνη».

Ερωτώμενος για το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, εξήγησε ότι, «ο επιπολασμός της κολπικής μαρμαρυγής είναι στο 3%. Υπολογίζουμε δηλαδή ότι 300.000  – 400.000 Έλληνες πάσχουν απ’ αυτό. Το θέμα είναι όμως με τι μέσα γίνεται η διάγνωση. Όσο εξελίσσεται ο τρόπος που μπορείς να την ανακαλύψεις, τόσο θα αυξάνονται τα περιστατικά.  Υπολογίζεται ότι θα  υπάρχει σε 20-25 χρόνια διπλασιασμός και τριπλασιασμός των περιστατικών, αφενός του δυτικού τρόπου ζωής και αφετέρου το πώς εξελίσσονται τα μέσα που κάνουμε τη διάγνωση της νόσου».

Στην ερώτηση για το τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος προληπτικά ώστε να προλάβει την κολπική μαρμαρυγή, τόνισε πως, «οι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να ελέγχει είναι η υπέρταση, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, τα λιπίδια, η άσκηση και να περιορίσει το στρες, είναι απ’ αυτούς που θα μειώσουν την περίπτωση της εμφάνισης της νόσου.

Ο κόσμος θέλει να ενημερωθεί για βασικά ιατρικά ζητήματα που τον αφορούν και ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αυτός ακριβώς. Να ενημερώσουμε τον κόσμο ώστε να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα, να έχουμε μια πρωτογενή πρόληψη».

Ερωτώμενος για το ποια είναι η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σήμερα στο Νομό μας, είπε ότι «ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας είναι να κάνουμε την πρωτογενή πρόληψη. Να μην χρειάζεται ο κόσμος να πηγαίνει στο Νοσοκομείο ή σε άλλες δομές και φυσικά πρέπει να παρέχεται δωρεάν, ώστε να προλαμβάνει γεγονότα τα οποία θα τον καταστήσουν «ανάπηρο» από κάποια πάθηση».

Στην ερώτηση για τα γενικότερα προβλήματα που διαφάνηκαν ιδιαίτερα έντονα κατά την περίοδο του Covid και πώς αντιμετωπίστηκαν γενικότερα, τόνισε:

«Φάνηκε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε, άλλωστε κανείς δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μια πανδημία, ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ό,τι δομές υπήρχαν κατέρρευσαν. Αλλά απ’ αυτό δεν μπορείς να κρίνεις πότε μια Πρωτοβάθμια λειτουργεί σωστά ή όχι. Αυτό το κρίνεις από τις παθήσεις τις οποίες προλαμβάνεις ή όχι, εκεί δουλεύει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στην πανδημία τίποτα δεν μπορείς να προλάβεις».

Ενώ τέλος, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να στελεχωθεί  με προσωπικό και φυσικά με τα απαραίτητα μέσα».