Home > Νέα > Στόχος η ενδυνάμωση, ενίσχυση και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο καθηγητής Συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος

Στόχος η ενδυνάμωση, ενίσχυση και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο καθηγητής Συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος

Το βιβλίο του κ. Αλιβιζάτου: «Οι Αρχιτέκτονες του Πολιτεύματος»

Στόχος η ενδυνάμωση,

ενίσχυση και ανεξαρτησία

της Δικαιοσύνης

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο καθηγητής Συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΕΟ βιβλίο του γνωστού Συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Απριλίου, από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται στους βασικούς «Αρχιτέκτονες του Πολιτεύματος» και με υπότιτλο: «Από τις Όχθες του Τάμεση στην πλατεία Συντάγματος».

Το βιβλίο του κ. Αλιβιζάτου προλόγισε η διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ κα. Γεωργία Μπακάλη, ενώ με τον συγγραφέα κ. Αλιβιζάτο, συνομίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος.

Οι αρχιτέκτονες του Πολιτεύματος

Για το βιβλίο του και τι περιλαμβάνει, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Αλιβιζάτος, επισημαίνοντας: «Προσπαθώ να αναδείξω την συμβολή τεσσάρων προσωπικοτήτων στη διαμόρφωση του Πολιτεύματός μας, από την εποχή του ’21, έως και τις μέρες μας. Είναι ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο μεγάλος αδικημένος κατά τη γνώμη μου της ελληνικής ιστορίας, ο οποίος είχε πρώτος συλλάβει την έννοια του Συντάγματος και τη χρησιμότητά του κυρίως για την ενοποίηση των Ελλήνων. Μέχρι τότε, οι Έλληνες ήταν κατακερματισμένοι σε Πελοποννήσιους, Στερεοελλαδίτες, νησιώτες, όχι ως Γραικοί πάντως και ούτε ως Έλληνες. Το Σύνταγμα τους ένωσε».

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι «ο δεύτερος είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος καθιέρωσε τον Κοινοβουλευτισμό κατά το βρετανικό πρότυπο που το έμαθε όταν ήταν νέος στην Αγγλία. Ο τρίτος είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος σ’ αυτό το κεφάλαιο είναι αδικημένος, γιατί είναι ο πρώτος που προέβλεψε τη δικαστική σταδιοδρομία – ώστε οι δικαστές να κρίνονται από συναδέλφους τους και όχι από την εκτελεστική εξουσία ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους και ο τέταρτος είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έφτιαξε τη μοντέρνα εκτελεστική εξουσία. Διάλεξα αυτούς τους τέσσερις, γιατί νομίζω ότι το αποτύπωμά τους είναι πιο καθοριστικό από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πολιτικό».

Ο καθηγητής Συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιο.

Αλιβιζάτος: Στην Ελλάδα περάσαμε κρίσεις

Ερωτώμενος για το ότι υπάρχει πάντα μια ανοικτή συζήτηση στη χώρα μας για το Σύνταγμα και ότι υπάρχει ανοικτή η αναθεώρησή του, ο κ. Αλιβιζάτος απαντάει: «Ευτυχώς δεχόμαστε τους βασικούς κανόνες. Πολύ σημαντικό είναι ότι, τα τελευταία 50 χρόνια, έχουμε μια ομαλή εναλλαγή κυβερνήσεων. Θέλω να πιστεύω ότι με την κρίση που έχει ενσκήψει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ – προπάντων μετά την εκλογή Τραμπ αλλά και στην Ευρώπη – φαίνεται ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Στην Ελλάδα την περάσαμε και δεν νομίζω ότι θα έχουμε παρόμοια προβλήματα».

Αλλαγές εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών

Ερωτώμενος σχετικά με όσα συμβαίνουν γύρω από την τραγωδία των Τεμπών και αν αυτό φέρει αλλαγές ως προς το ζήτημα της Δικαιοσύνης, ο κ. Αλιβιζάτος επισημαίνει: «Εγώ υποστήριξα την άποψη, ότι αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία που προβλέπεται, μπερδεύει τα πράγματα περισσότερο και δίνει λαβή σε μια συζήτηση περισσότερο τοξική και λιγότερο για την αναζήτηση της αλήθειας. Δεν ξέρω αν θα γίνει δεκτή αυτή η άποψη. Θα τεθεί θέμα αναθεώρησης του άρθρου 86, το είπε και ο πρωθυπουργός και θα δούμε προς ποια κατεύθυνση».

Ενίσχυση της δικαστικής εξουσίας

Στην ερώτηση για μια επόμενη αναθεώρηση για το ποια θα είναι τα σπουδαιότερα σημεία, ο κ. Αλιβιζάτος απαντάει: «Ένα απ’ αυτά είναι σίγουρα το θέμα της δικαστικής εξουσίας και της ενίσχυσής της. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για την στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών με ευρύτερη αποδοχή για να μην φτάνουμε στο αδιέξοδο που φτάσαμε τώρα. Σας θυμίζω ότι το Σύνταγμα απαιτεί μια πλειοψηφία των τριών πέμπτων. Το ζητούμενο είναι πώς θα το ξεπεράσουμε αυτό αν δεν συμφωνούν τα κόμματα. Προσωπικά, έχω προτείνει από ένα κατάλογο που θα φτιάχνει η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση, για να μην πηγαίνουμε σε αυξημένη πλειοψηφία, να επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα δούμε τι θα γίνει επ’ αυτού και ίσως θα πρέπει να δοθούν κάποιες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τέτοιου είδους θέματα».

Πούλιος: Βασικό ζήτημα η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, σημειώνει ότι «στην εκδήλωση – εκτός από το βιβλίο του κ. Αλιβιζάτου – μιλάμε συνολικά για τους συνταγματικούς θεσμούς, για το Πολίτευμα και τη διαδικασία ισχυροποίησής τους, μέσω κυρίως της τροποποίησης των συνταγματικών κειμένων. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, να κάνουμε μια συζήτηση τόσο με ιστορικές αναφορές, αλλά που να έχει να κάνει και με το σήμερα».

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος τις εξελίξεις γύρω από το Σύνταγμα και αν έχουμε θέματα που άπτονται της Δικαιοσύνης, ο κ. Πούλιος απαντάει: «Είναι σαφές ότι, ένα συνταγματικό κείμενο όσο σύγχρονο και αν είναι την εποχή που καταρτίζεται, θα πρέπει να βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των καιρών. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει και μια μεγάλη προσοχή. Εξάλλου το Σύνταγμά μας τα προβλέπει αυτά, καθώς πρέπει  να περάσει τουλάχιστον μια πενταετία από την ολοκλήρωση της προηγούμενης αναθεώρησης για να πάμε στην επόμενη».

Όπως τονίζει ο κ. Πούλιος, «σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί όπως λέει και ο ίδιος ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος, μία φράση στο Σύνταγμα, μπορεί να αλλάξει την καθημερινή ζωή, όλων των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτή τη χώρα. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, με φειδώ, με μελέτη και μεγάλη ενάργεια, να προβαίνουμε σε τροποποιήσεις, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες. Και στο θέμα της Δικαιοσύνης, θεωρώ σαφές ότι θα πρέπει να προβούμε με μέτρο σε κάποιες αλλαγές, όσον αφορά κυρίως στην εκλογή ή τον ορισμό της διοίκησης, της κεφαλής της Δικαιοσύνης, η οποία σήμερα γίνεται αποκλειστικά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Εδώ θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν καλύτερες – και σίγουρα υπάρχουν – λύσεις με δεδομένο ότι κατά το Σύνταγμα και τους κανόνες που ισχύουν διεθνώς, η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και μη επηρεαζόμενη από καμιά άλλη εξουσία και μάλιστα την εκτελεστική».