Σε διερευνητικό στάδιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες
Στόχος η πιλοτική εφαρμογή
ανταποδοτικής ανακύκλωσης
από το Δήμο Δράμας
Δηλώσεις της προϊσταμένης του Τμήματος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κας Ιωσηφίδου
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ της διερεύνησης βρίσκεται ο Δήμος Δράμας, προκειμένου να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για το πρόγραμμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Είναι ένα πρόγραμμα που υπακούει στη διαδικασία του «πληρώνω όσο πετάω», το οποίο λειτουργεί με σύγχρονα μέσα και τεχνολογικά δεδομένα.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κα. Κατερίνα Ιωσηφίδου, στο πλαίσιο της ημερίδας για την Ορθολογική Διαχείριση Απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Ένας από τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί και κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια η χώρα μας να εφαρμόσει, είναι να φτάνει προς ταφή το 10% των απορριμμάτων και όλα τα υπόλοιπα να ανακυκλώνονται μέσα από διάφορους τρόπους. Και οι μοναδικοί τρόποι για να γίνει αυτό, είναι η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίησή τους, όσο αυτό είναι δυνατόν πριν καταλήξουν στην ταφή.
Κέρδος για τον πολίτη η ανταποδοτική ανακύκλωση
Αναφερόμενη στο ζήτημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης η κα. Ιωσηφίδου, επισημαίνει ότι «είναι πολιτική στο Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και έχουμε ήδη ξεκινήσει να μιλάμε για την ανταποδοτική ανακύκλωση».
Όπως επισημαίνει, «υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνουν τη δυνατότητα έστω και πιλοτικά για να δούμε πώς δουλεύει αυτό με την ανταποδοτική ανακύκλωση και είναι μια δράση που είναι ανοικτή για την υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης τώρα και αφορά το γνωστό πληρώνω όσο πετάω».
Ερωτώμενη για το πώς ακριβώς θα δουλεύει αυτό το πρόγραμμα, διευκρινίζει ότι, «σ’ αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθεί μια πιλοτική εφαρμογή ανακύκλωσης, όπου οι κάτοικοι που θα συμμετέχουν θα έχουν το προνόμιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Θα αμείβονται δηλαδή με κάποια διαδικασία για το πόσα ανακυκλώσιμα υλικά βάζουν στον κάδο. Είναι ένα σχέδιο το οποίο αυτή την ώρα εφαρμόζεται πιλοτικά και σκοπός είναι να ακολουθήσουμε και τις ευρωπαϊκές στρατηγικές, ώστε να καθιερωθεί».
Υποβολή αιτήματος
Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Δράμας έχει λάβει απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή, «ώστε να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης. Απλά, επειδή είναι μια πρόσκληση που είναι αρκετά εξειδικευμένη και μιλάει για έξυπνα συστήματα αποκομιδής απορριμμάτων και συγκέντρωσης, ζύγισης και άλλα, νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε και τους κατάλληλους για να δούμε την περιγραφή του αντικειμένου για να ξέρουμε τι θα ζητήσουμε για να χρηματοδοτηθεί σ’ αυτό το πλαίσιο», τονίζει η κα. Ιωσηφίδου, επισημαίνοντας ότι «αυτή την ώρα βρισκόμαστε στο στάδιο διερεύνησης τιμών και αυτό που κάνουμε τώρα είναι η έρευνα αγοράς για να δούμε τι θέλουμε να υλοποιήσουμε».
Πώς λειτουργεί
Η ανταποδοτική ανακύκλωση λειτουργεί ήδη πιλοτικά σε ορισμένα σημεία της χώρας, για παράδειγμα σε 66 Δήμους της Αττικής και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ανακυκλώνουν τα διαχωρισμένα υλικά πολλών κατηγοριών (χαρτί / χαρτόνι, πλαστικά, μεταλλικά αντικείμενα, αλουμίνιο, γυαλί κτλ.) και να επιβραβεύονται. Ανάλογα με τον τύπο και το βάρος κάθε υλικού που προσκομίζουν στα κινητά πράσινα σημεία, κερδίζουν πόντους με τον τίτλο «The Green City».