Home > Πρώτο Θέμα > Στόχος η τοπική ιστορία στα σχολεία της πόλη μας… Δημιουργία «Ιστορικών Τετραδίων» από το Δήμο Δράμας για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας του Δήμου μας

Στόχος η τοπική ιστορία στα σχολεία της πόλη μας… Δημιουργία «Ιστορικών Τετραδίων» από το Δήμο Δράμας για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας του Δήμου μας

Στόχος η τοπική ιστορία στα σχολεία της πόλη μας…

Δημιουργία «Ιστορικών Τετραδίων»

από το Δήμο Δράμας για τους μαθητές

της Δευτεροβάθμιας του Δήμου μας

Αποσύρθηκε από το Δ.Σ. Δράμας και θα επανέλθει ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σοβαρό ζήτημα για τη δημιουργία βιβλίων με την τοπική ιστορία της Δράμας στα σχολεία, ήρθε να συζητηθεί ως έκτακτο και να λάβει έγκριση, το απόγευμα της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο θέμα με τίτλο «Ιστορικά Τετράδια», τα οποία θα απευθύνονται στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δράμας και θα αφορούν στην τοπική ιστορία.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από τον προϊστάμενο της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κων/νο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος στο εισηγητικό του σημείωμα ανέφερε ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν βιβλία ιστορίας με καθαρά τοπικά ζητήματα, και τα οποία κάθε χρόνο θα είχαν και ένα διαφορετικό θέμα. Για το λόγο αυτό και ονομάζονται «Τετράδια Ιστορία».

Το θέμα ναι μεν ήρθε ως έκτακτο, όμως η μείζονα αντιπολίτευση («Πόλη+Ζωή») του Δήμου αντέδρασε άμεσα και μετά από σύντομη συζήτηση και συμφωνία όλων, αποσύρθηκε ώστε να έρθει ως τακτικό θέμα σε άλλη συνεδρίαση.

Αρχικά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χαρακίδης σημείωσε ότι «η επιλογή οποιουδήποτε βιβλίου έχει γίνει χωρίς να δοθεί η απαραίτητη μέριμνα και πρόβλεψη για τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που τίθενται όσον αφορά στη διάθεση βιβλίων σε σχολικές μονάδες και επιπλέον δεν συμφωνούμε με την επιλογή των ιστορικών και των παιδαγωγών να την κάνει η Υπηρεσία, αλλά θα πρέπει να γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο»

Άμεσα ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος πρότεινε το θέμα να αποσυρθεί «γιατί πρέπει να συζητηθεί ως ενιαίο και θα έρθει ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση».

Σύμφωνα με το εισηγητικό, ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας προβλέπει σχετικές πιστώσεις για την συγγραφή βιβλίου από τον προϋπολογισμό του Δήμου, για θέματα που αφορούν εθνικές ή τοπικές γιορτές ή άλλες ιδίως πολιτιστικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές εκδηλώσεις, συνέδρια και συναντήσεις που οργανώνει ο Δήμος και συνδέονται με την προαγωγή των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων των κατοίκων του.

Η πρόταση λοιπόν της Υπηρεσίας, είναι να δημιουργηθούν «Τετράδια Ιστορίας», τα οποία θα αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα εντός της περιοχής του Δήμου Δράμας, τα οποία κάθε χρόνο και στην αρχή του σχολικού έτους, θα διανέμονται προς τους μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία του Δήμου Δράμας.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία, «κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ο Δήμος Δράμας αποδύθηκε σε μία τιτάνια προσπάθεια για την ανίχνευση και καταγραφή της τοπικής ιστορίας. Η προσπάθεια αυτή αποτυπώθηκε στους ογκώδεις τόμους των Πρακτικών των εφτά (07) μέχρι στιγμής Επιστημονικών Συναντήσεων, που απέδειξαν ότι η τοπική μας ιστορία και βάθος μεγάλο έχει και ενδιαφέρον απεριόριστο. Ωστόσο η τεράστια αυτή ύλη, λόγω του όγκου και της εξειδίκευσης της θεματολογίας της, δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του ευρύτερου κοινού ούτε φυσικά στα χέρια των μαθητών των σχολείων της Δράμας και του νομού, με αποτέλεσμα οι μαθητές αυτοί να μένουν άγευστοι της τοπικής ιστορίας και να στερούνται ένα αγαθό, το οποίο αποκτήθηκε με κόπους και προσπάθειες έγκριτων Δραμινών και ξένων επιστημόνων και γενναίες δαπάνες του Δήμου Δράμας».

Σύμφωνα με την πρόταση της Υπηρεσίας, «τα «Ιστορικά Τετράδια» θα συγγράφονται από ειδικούς –ιστορικούς και παιδαγωγούς της επιλογής της υπηρεσίας– και θα διανέμονται δωρεάν στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Θα πρόκειται για ύλη εκλαϊκευμένη και συνοπτική με έμφαση σε τοπόσημα ή παραστάσεις που είναι οικεία στους μαθητές ή, ακόμη και αν δεν τους είναι οικεία, που θα μπορούν εύκολα να τα επισκεφτούν και να τα μελετήσουν οι ίδιοι από κοντά. Θέμα του πρώτου «Τετραδίου» στη σειρά αυτή προτείνεται να είναι η απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913 με υλικό στηριγμένο κυρίως στη συγκλονιστική μαρτυρία του τότε Μητροπολίτη Δράμας Αγαθαγγέλου του Μάγνητος».

Το συνολικό ποσό για το πρώτο «Τετράδιο Ιστορίας» ανέρχεται στο κόστος των 7.800 ευρώ, παρ’ όλα αυτά η αντιπολίτευση διαφώνησε ως προς το αν τους συγγραφείς και τα θέματα θα επιλέγει η Υπηρεσία ή το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο θέμα της τοπικής ιστορίας στα σχολεία έχει αναφερθεί πολλάκις ο «Πρωινός Τύπος» κατά το παρελθόν και ιδιαίτερα ο στενός συνεργάτης μας, κ. Γ. Χατζόπουλος.

Πάντως, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έλεγαν χθες στον «Π.Τ.», ότι, για να μπορέσει να περάσει ένα βιβλίο με οποιοδήποτε θέμα, θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, ασχέτως αν περάσει αρχικά από το Δημοτικό Συμβούλιο.