Δηλώσεις του Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου στον «Π.Τ.»
Στόχος να επιδιορθωθεί και να ανοίξει
η κατασκήνωση της Ι. Μητροπόλεως
Δράμας στον Γρανίτη Κ. Νευροκοπίου
Τον Ιούλιο η κατασκηνωτική περίοδος της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας στην κατασκήνωση της ΓΕΧΑ στην Εξοχή
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ του «Π.Τ.» στα τέλη Αυγούστου του 2022, αναφερόμασταν στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να ανακαινιστούν και να λειτουργήσουν κάποια στιγμή, οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας στον Γρανίτη.
Οι κατασκηνώσεις του Γρανίτη είχαν λειτουργήσει για πρώτη φορά το 1975 μέχρι και το 2010 οπότε και σταμάτησαν.
Πέρυσι μάλιστα, είχε γίνει μια πρώτη συγκέντρωση παλαιών κατασκηνωτών, οι οποίοι συναντήθηκαν εκεί, καθάρισαν λίγο τον χώρο και θυμήθηκαν τα παλιά. Στόχος της ομάδας των παλιών κατασκηνωτών, είναι να γίνει μια προσπάθεια, ώστε να υπάρξει επιδιόρθωση των οικημάτων, για να μπορέσει αυτή να λειτουργήσει στο μέλλον.
Πρόκειται για μια ομάδα, η οποία είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Τζιερτζίδη, σε μια προσπάθεια να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι η κατασκήνωση του Γρανίτη.
Σε επικοινωνία που είχε ο «Π.Τ.» με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, μας ενημέρωσε ότι ο ίδιος έχει προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες και πλέον ήδη έχουν γίνει κάποιες σχετικές εργασίες.
Όπως τόνισε στον «Π.Τ.» ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, «έχω θέσει στόχο της διακονίας μου να λειτουργήσουν και πάλι οι κατασκηνώσεις. Κάποια στιγμή έγινε καθαρισμός του οικοπέδου, έχουμε κάνει ένα τοπογραφικό και σύντομα θα γίνει μια μελέτη αποκατάστασης».
Ο ίδιος πάντως σημείωσε ακόμα, ότι, «χρειάζονται κάποια χρόνια για να μπορέσει να ανοίξει και να λειτουργήσει» η κατασκήνωση.
Ερωτώμενος αν το σύνολο του έργου θα μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είπε ότι «από την στιγμή που θα έχουμε έτοιμη μελέτη για την αποκατάσταση της κατασκήνωσης, μπορούμε να την παραπέμψουμε στην ένταξη κάποιου προγράμματος. Αν δεν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα θα κοιτάξουμε να το κάνουμε από δικούς μας πόρους».
Σημείωσε μάλιστα ιδιαίτερα, ότι, «χρειάζονται κάποια χρόνια για να μπορέσει να ανοίξει και να λειτουργήσει. Με τις καλύτερες προϋποθέσεις χρειάζονται δύο με τρία χρόνια. Τα κτίρια θα πρέπει να επισκευαστούν. Και το θέμα είναι ότι εκεί δεν μπορούν να γίνουν εργασίες το χειμώνα».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Π.Τ.», ήδη μια προμελέτη έχει αναλάβει να κάνει η γνωστή εταιρεία Raycap του Δραμινού επιχειρηματία κ. Κώστα Αποστολίδη, ενώ ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης έχει υποσχεθεί ότι μόλις υπάρξει η σχετική μελέτη, θα μπορέσει αυτή να ενταχθεί στη επόμενη Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στον κ. Δημήτρη Τζιερτζίδη, που ευγενώς μας έχει παραχωρήσει.
Στην κατασκήνωση της Εξοχής
Πάντως, μέχρι στιγμής, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, λειτουργεί κατασκηνωτική περίοδο το καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις τις Πανελλήνιας Ένωση Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» – ΓΕΧΑ στις κατασκηνώσεις της Εξοχής.
Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, «δανειζόμαστε τις κατασκηνώσεις της ΓΕΧΑ στην Εξοχή και με δική μας ευθύνη, λειτουργούμε τέσσερεις κατασκηνωτικές περιόδους, από 3 έως 31 Ιουλίου».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «θα συμμετέχω κι εγώ εκεί, γιατί θέλω να έχω επαφή και με τα παιδιά και με τα στελέχη της κατασκήνωσης. Έχουμε περίπου 50 στελέχη αυτή τη στιγμή, τα οποία εργάζονται εθελοντικά και οι περισσότεροι είναι φοιτητές ή εργαζόμενοι που θα πάρουν μια άδεια και θα έρθουν στην κατασκήνωση».
Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο για την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, στην κατασκήνωση της Εξοχής θα λειτουργήσουν τέσσερεις περίοδοι. Η πρώτη θα είναι 3-10 Ιουλίου για αγόρια δημοτικού, 10-17 Ιουλίου για κορίτσια δημοτικού, 17-24 Ιουλίου για αγόρια Γυμνασίου Λυκείου και 24-31 Ιουλίου για κορίτσια Γυμνασίου – Λυκείου. Είναι δωρεάν και η Μητρόπολη καλύπτει όλα τα έξοδα.
Για συμμετοχή, οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον εφημέριο της ενορίας τους, έχουν βγει ειδικές εντολές και ανακοινώσεις στους ναούς. Εκεί μπορούν να εγγραφούν, θα πάρουν οδηγίες για το τι είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους, γίνεται μια προκατασκηνωτική συνάντηση για την ενημέρωση των γονέων και στη συνέχεια για το πότε θα αναχωρήσουν, πότε θα επιστρέψουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.