Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτιστικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας για τον αντισεισμικό σχεδιασμό
Στον χώρο του πρώην Καπνολογικού
Ινστιτούτου θα στηθεί καταυλισμός
σε περίπτωση σεισμού στη Δράμα
Το 1829 ένας σεισμός 7,3 Ρίχτερ είχε καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Δράμα
Αποκεντρωμένη: Ούτε το 1/3 των Δήμων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης ανταποκρίθηκε στον αντισεισμικό σχεδιασμό που προτείνεται από την Πολιτική Προστασία
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ χθες το μεσημέρι στην αίθουσα Αυτοδιοίκησης, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με θέμα την αντισεισμική προστασία στο Νομό Δράμας.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, ενώ παρέστησαν, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μαμαρίκας, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Κώστας Χουβαρδάς, η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Αλίκη Σωτηριάδου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Γεώργιος Τσεπίλης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας καθώς και πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως εξήγησε ο κ. Χουβαρδάς, η σύσκεψη δεν ήταν έκτακτη αλλά τακτική και είχε ήδη αποφασιστεί πολλές ημέρες πριν από τον σεισμό στην Κω, για να μην θεωρηθεί ότι έγινε κατόπιν αυτού.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χουβαρδάς
με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη.
Τις εργασίες της σύσκεψης του ΣΟΠΠ, άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι, η Π.Ε. Δράμας έχει αξιολογηθεί από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης για τις ενέργειες πάνω στο ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και έχει λάβει την καλύτερη αξιολόγηση σε όλη την Περιφέρεια, τόσο για την ετοιμότητά σε περίπτωση σεισμού, αλλά και για τους ελέγχους που έχει κάνει σε όλα τα δημόσια κτίρια της περιοχής ευθύνης της και έχει καταγράψει ένα σημαντικό έργο, ενώ έχει ήδη ετοιμάσει σχετική πρόταση για τη δημιουργία καταυλισμού στην περιοχή του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου Καπνού.
Όπως είπε ο κ. Πατακάκης, «η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλους και επικίνδυνους σεισμούς και πρέπει να έχουμε την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό της σωστής διαχείρισης, ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα σε μια τέτοια στιγμή».
Σημείωσε ιδιαίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, «ότι έχουμε προετοιμαστεί για την σωστή τροφοδοσία σε περίπτωση σεισμού και την κάλυψη και στήριξη όλων των αναγκών σε μια τέτοια περίπτωση, κι αυτό δείχνει ότι γίνεται μια σημαντική και ξεχωριστή δουλειά.»
Επίσης, ανάμεσα σε όλα, έγινε και ιδιαίτερη ενημέρωση από τους ειδικούς τεχνικούς, για τη διαχείριση κινδύνων, τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγάλα φράγματα και ιδιαίτερα για το μεγάλο φράγμα του Θησαυρού.
Το προφίλ της περιοχής Δράμας
Το προφίλ της περιοχής στο ζήτημα των σεισμών, έδωσε εν συντομία ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χουβαρδάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή της Δράμας.
Όπως είπε, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Δράμας, πρότεινε τον χώρο του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου ως χώρο καταυλισμού σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και αρκετών καταστροφών και μένει αυτό να οριστεί και επίσημα.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούνται παλιά κτίρια, ενώ κτίρια τα οποία έχουν χτιστεί από το 1985 και μετά και κυρίως μετά το 2000, από την εφαρμογή του νέου αντισεισμικού κανονισμού είναι τα πλέον κατάλληλα και δεν έχουν αστοχήσει.
Ο κ. Χουβαρδάς, είπε ότι υπάρχει ένα σεισμικό ρήγμα στη Δράμα, το οποίο το 1829 είχε δώσει έναν μεγάλο και καταστροφικό σεισμό. Τα αποτελέσματα του σεισμού, είχαν φανεί στις Σέρρες, την Ξάνθη, την Καβάλα και στις γύρω περιοχές. Ο σεισμός αυτός είχε γίνει στις 5 Μαΐου 1829, ήταν 7,3 Ρίχτερ και είχε γίνει αισθητός μέχρι και την Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι. Χαρακτηριστικό είναι ότι, εκείνη την εποχή, η Δράμα καταστράφηκε ολοκληρωτικά!
«Πρέπει να μιλάμε για γεωλογικά χρόνια και ποτέ δεν ξέρουμε πότε μπορεί να χτυπήσει ένας σεισμός», είπε χαρακτηριστικά. «Στην πρόσφατη ιστορία, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε στη Δράμα, ήταν το 1985, στις 9 Νοεμβρίου, έντασης 5,5 Ρίχτερ».
Απροετοίμαστοι οι Δήμοι
Σε γενικότερο επίπεδο, τόσο ο κ. Χουβαρδάς, όσο και ο κ. Μαμαρίκος, σημείωσαν ιδιαίτερα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων της περιοχής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, είναι απροετοίμαστοι και μάλιστα δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να προβούν σε κάποιες ενέργειες.
Όπως τόνισε μάλιστα σε κάποιο σημείο των λεγομένων του, από τους 60 Δήμους που βρίσκονται στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, λιγότεροι από 20 ανταποκρίθηκαν (λιγότεροι από το 1/3) στον προτεινόμενο σχεδιασμό της αντίστοιχης Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας πριν από 3 μήνες, και οι περισσότεροι εξ αυτών των 20 απλά και μόνο ενδιαφέρθηκαν χωρίς όμως να κάνουν κάποιες ανάλογες συσκέψεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων απαξίωσε κυριολεκτικά να ασχοληθεί και να απαντήσει σε έναν στοιχειώδη σχεδιασμό αντισεισμικής προστασίας.
Αναφορικά με τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας, είπε ότι στο Δήμο Παρανεστίου και στο Δήμο Προσοτσάνης έχουν ήδη γίνει συσκέψεις και έχουν συζητηθεί τα διάφορα αντισεισμικά σχέδια για πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν.
Ο κ. Μαμαρίκος είπε ότι έστω και μ’ αυτά τα προβλήματα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα ολοκληρώσει μέχρι τέλους του 2017 όλον τον αντισεισμικό σχεδιασμό για την περιοχή ευθύνης της με τις προδιαγραφές που ορίζονται από την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) «και θα καλέσουμε και πάλι με αυστηρό τρόπο τους Δήμους να ανταποκριθούν πάλι. Οι χώροι ορισμού καταφυγής σε περίπτωση σεισμού, αποτελούν υποχρέωση των Δήμων».