Home > Πρώτο Θέμα > Στον οικισμό Αγγίτη-Μαθητές θα μπορούν να κάνουν ανασκαφές και να ανακαλύπτουν προπλάσματα απολιθωμάτων μαμούθ σε φυσικό μέγεθος

Στον οικισμό Αγγίτη-Μαθητές θα μπορούν να κάνουν ανασκαφές και να ανακαλύπτουν προπλάσματα απολιθωμάτων μαμούθ σε φυσικό μέγεθος

Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωσή του μέχρι τέλος του 2019!

Στον οικισμό Αγγίτη 500 μέτρα από το ομώνυμο Σπήλαιο

το Παλαιοντολογικό Πάρκο Προσοτσάνης

► Μαθητές θα μπορούν να κάνουν ανασκαφές και να ανακαλύπτουν προπλάσματα απολιθωμάτων μαμούθ σε φυσικό μέγεθος

 

ΕΤΟΙΜΟ αναμένεται να είναι μέχρι τέλος του χρόνου, το περίφημο Παλαιοντολογικό Πάρκο Προσοτσάνης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που εντάσσεται στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στόχος του προγράμματος, αλλά και της δημιουργίας του Παλαιοντολογικού Πάρκου Προσοτσάνης, είναι η προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας, φέρνοντας κοντά τους διαφορετικούς φορείς της διασυνοριακής περιοχής, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη της περιοχής και την μετατροπή της σε κέντρο βιώσιμης ανάπτυξης.

Το έργο, αφορά στη διατήρηση, προστασία και ανάπτυξης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και εκτελείται σε συνεργασία του Δήμου Προσοτσάνης και του Δήμου Τσεπελάρε της Βουλγαρίας.

CAVE AGGITHS 3

Στις δύο αυτές περιοχές, υπάρχουν σημαντικά παλαιοντολογικά στοιχεία, τα οποία, είτε δεν έχουν συντηρηθεί και προστατευθεί, είτε δεν έχουν προωθηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, ακαδημαϊκά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ομάδες ερασιτεχνών δεν είναι στενά συνδεδεμένοι έτσι ώστε να ανταλλάξουν πληροφορίες και γνώσεις και τελικά να συμβάλλουν στη μελέτη της παλαιοντολογίας και της φυσικής κληρονομιάς της ευρύτερης διασυνοριακής περιοχής. Επιπλέον, οι άνθρωποι και τα παιδιά έχουν περιορισμένη πρόσβαση, στους πόρους της φυσικής κληρονομιάς και τις ευκαιρίες να αποκτήσουν γνώσεις στον τομέα της παλαιοντολογίας.

Ο κύριος στόχος του εγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργίας μιας βιώσιμης υποδομής που θα επιτρέψει τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την προώθηση της παλαιοντολογικής ταυτότητας της διασυνοριακής περιοχής.

Το Παλαιοντολογικό Πάρκο

Ο Δήμος Προσοτσάνης, έχει την τύχη να περιλαμβάνει στις εκτάσεις του, το γνωστό Σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό της περιοχής, όπου έχει διαμορφωθεί και το Παλαιοντολογικό Πάρκο.

Το Πάρκο, βρίσκεται στον οικισμό Αγγίτη, 500 μέτρα περίπου από το ομώνυμο Σπήλαιο και το Κέντρο Ενημέρωσής του και στεγάζεται στο πρώην σχολικό κτίριο του οικισμού.

Είναι γεγονός ότι, τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή του Νομού Δράμας, εντοπίζονται από τα ευρήματα ανασκαφικής έρευνας στο σπήλαιο, όπου εντοπίστηκε εγκατάσταση παλαιολιθικών κυνηγών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για οστά ζώων και λίθινα εργαλεία, που χρονολογούνται στη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (50.000 χρόνια πριν).

Το Παλαιοντολογικό Πάρκο Προσοτσάνης, αποτελεί ένα φιλόδοξο έργο, αυτό της διαμόρφωσης ενός πάρκου – ζωντανού μουσείου, που οι επισκέπτες θα το απολαμβάνουν σε συνδυασμό με το ποτάμιο σπήλαιο που διαρρέεται από τον ποταμό Αγγίτη.

Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για όλους και βρίσκεται πολύ κοντά στον φυσικό χώρο όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ομάδες μαθητών που θα το επισκέπτονται, θα μπορούν να κάνουν ακόμα και ανασκαφές σε διάφορα σημεία του πάρκου, ενώ κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, τα παιδιά θα αιφνιδιάζονται ευχάριστα από την παρουσία προπλασµάτων κατασκευασµένων από καουτσούκ, στο φυσικό µέγεθος των ζώων που ανακαλύφθηκαν, όπως τα µαµούθ.

Ελπίζουμε ότι σύντομα το Παλαιοντολογικό Μουσείο θα ανοίξει και θα είναι επισκέψιμο από όλους!