Home > Πρώτο Θέμα > Στον οικισμό Μεσοχωρίου στο Παρανέστι φοιτητές της Δασολογίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης -Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Τσαντόπουλος

Στον οικισμό Μεσοχωρίου στο Παρανέστι φοιτητές της Δασολογίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης -Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Τσαντόπουλος

Με σκέψεις το πρόγραμμα να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια

Στον οικισμό Μεσοχωρίου στο Παρανέστι

φοιτητές της Δασολογίας από το

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Τσαντόπουλος

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ του Μεσοχωρίου Παρανεστίου βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή, φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), το οποίο εδρεύει στην Ορεστιάδα.
Οι φοιτητές, βρίσκονται στο Παρανέστι προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση όπως κάθε χρόνο, ενώ συνήθως πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις του Δασικού Χωριού Ελατιάς. Για πρώτη φορά φέτος, προτίμησαν να βρεθούν στον οικισμό του Μεσοχωρίου Παρανεστίου, καθώς λόγω των μέτρων του κορωνοϊού, θα είναι πιο άνετα ως προς την συγκατοίκηση, αλλά και εξαιτίας του ίδιου θέματος, προτίμησαν να έχουν πιο κοντά ιατρικές υπηρεσίες όπως είναι το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου.

Ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου (αρ.) με τον πρόεδρο του Τμ. Δασολογίας κ. Τσαντόπουλος (μ.) και τον αντιδήμαρχο Ενότητας Παρανεστίου κ. Χορόζογλου (αρ.)

Καγιάογλου: Μια θετική κίνηση για το Παρανέστι

Αναλυτικότερα, μιλώντας για το  θέμα αυτό στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, σημειώνει ότι υποδέχθηκαν για πρώτη φορά στο Δήμο φοιτητές του Δ.Π.Θ., προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στην περιοχή, τόσο στο Παρθένο Δάσος Φρακτού, όσο και στην περιοχή του ποταμού Νέστου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καγιάογλου, «το Παρθένο Δάσος είναι το έναυσμα για την επιλογή και την υλοποίηση της πρακτικής τους άσκησης. Εκατόν είκοσι φοιτητές θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του οικισμού στο Μεσοχώρι, το δικό μας ολυμπιακό χωριό και αυτό θα τους βοηθήσει ενεργά στην ευχάριστη διαμονή τους. Θα πρέπει να πω ακόμα, ότι, η παρουσία τους, θα δώσει θετική αύρα και ομορφιά στην περιοχή και στους ανθρώπους μας».

Όπως εξηγεί ακόμα ο κ. Καγιάογλου, «οι φοιτητές θα κάνουν την πρακτική τους στην περιοχή του Παρθένου Δάσους και στο ποτάμι και χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα θα μείνει μέχρι τις 20 Ιουλίου και η δεύτερη ομάδα για τις επόμενες 20 μέρες».

«Αυτό για εμάς είναι πολύ θετικό, γιατί θα έχουμε νέους ανθρώπους ανάμεσά μας», συνεχίζει ο κ. Καγιάογλου και τονίζει ότι «οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν παρουσία στα χωριά μας και στο Παρανέστι και θα αφήσουν το θετικό του αποτύπωμα στην περιοχή μας. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι σε όλους άρεσε η περιοχή, μιας και το Δασικό Χωριό είναι πιο απομονωμένο».

Να σημειώσουμε πάντως, ότι, για μια ακόμα φορά, ο οικισμός στο Μεσοχώρι αποδείχθηκε «θησαυρός» για το Παρανέστι, μιας και μπόρεσε να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο. Μάλιστα, μόλις πρόσφατα φιλοξένησε και Έλληνες πρωταθλητές ποδηλασίας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Καγιάογλου, «με οποιαδήποτε κίνηση που κάνουμε για να έρθει κόσμος στον οικισμό, αυτό που θέλουμε είναι να γίνει στόχος προορισμού το Παρανέστι».

Τσαντόπουλος: Πιο κοντά σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε και με τον πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας του Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) κ. Τσαντόπουλο, ο οποίος σημειώνει ότι, «φέτος η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται στους χώρους του οικισμού στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.  Συνολικά είναι 120 φοιτητές χωρισμένοι σε δύο ομάδες», και όπως τονίζει, «οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές και οι φοιτητές μας αισθάνονται ικανοποίηση από τη διαμονή τους στο χώρο που μας παραχώρησε ο Δήμος».

Όπως διευκρινίζει επίσης ο κ. Τσαντόπουλος, «ο Δήμος Παρανεστίου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συνεργαστεί μαζί μας, και θα εξετάσουμε για να δούμε αν αυτή η συνεργασία μπορεί να προχωρήσει και τα επόμενα χρόνια».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «τις πρώτες μέρες ο Δήμος πρόσφερε μια ξενάγηση στους φοιτητές στην περιοχή, όπως στο ίδιο το Παρανέστι, την Αδριανή και τις επόμενες μέρες θα τους ξεναγήσει και σε άλλα χωριά του Δήμου. Αυτά βέβαια τις ώρες που οι φοιτητές θα έχουν ελεύθερο χρόνο από την πρακτική τους άσκηση».

Ερωτώμενος για πoιο λόγο δεν πήγαν φέτος στο Δασικό Χωριό της Ελατιάς, ο κ. Τσαντόπουλος απάντησε: «Το Πανεπιστήμιο διαθέτει δικές του εγκαταστάσεις στο Δασικό Χωριό, όμως λόγω της πανδημίας προτιμήσαμε κάποιο μέρος, το οποίο θα είναι πιο κοντά σε Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο και οι φοιτητές να μένουν λιγότεροι μαζί σε σπιτάκια, ώστε αν υπάρξει κάποιο κρούσμα, να μπορέσουμε να το απομονώσουμε».

Ερωτώμενος για την πρακτική άσκηση με την οποία ασχολούνται οι φοιτητές, ο κ. Τσαντόπουλος είπε ότι «κατά την πρακτική άσκηση, οι φοιτητές ασχολούνται με το πρακτικό μέρος των μαθημάτων σε δασικές εκτάσεις. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αυτών, διδάσκονται για διευθέτηση ορεινών υδάτων, για δασοπονία, διαχείριση λιβαδιών, διαχείριση άγριας πανίδας, συγκομιδή προϊόντων ξύλων, δασική βοτανική και άλλα, μέσα στο δάσος, εκεί που είναι ο φυσικός χώρος εργασίας τους».