5ο Επιστημονικό Συμπόσιο της Δράμας Ενάντια στον Καρκίνο
Πολλά τα οφέλη από τις νέες σύγχρονες
και εναλλακτικές θεραπείες κατά του καρκίνου
Στον «Π.Τ.» μιλάει ο κ. Σ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝΟΙΞΑΝ χθες το απόγευμα, οι εργασίες του 5ου Επιστημονικού Συμποσίου, που διοργανώνει η εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, το οποίο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Κούρος.
Η επίσημη έναρξη και η κεντρική ομιλία, θα γίνει σήμερα στις 7 το βράδυ, με κεντρική εναρκτήρια ομιλία από την κα. Τρακοσοπούλου-Τζήμου με τίτλο: «Η αναμόρφωση και η Αρχιτεκτονική της πόλης (1875-1940)».
Η κεντρική θεματολογία του 5ου Συμποσίου έχει τίτλο: «Από τις εναλλακτικές και κλασικές, στις μοντέρνες θεραπείες του καρκίνου» και ανοίγει με forum Συλλόγων Καρκινοπαθών που βρίσκεται στη Δράμα από διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Άλλες θεματολογίες που θα αναφερθούν στο Συμπόσιο, είναι οι εναλλακτικές προσεγγίσεις στον καρκίνο, καρκίνος πνεύμονα, καρκίνος ουροποιητικού, μεταστατικό μελάνωμα, μαστεκτομές σε νέες γυναίκες με κληρονομήσιμες μεταλλάξεις, η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της θεραπείας του καρκίνου και άλλα.
Σ. Παπαδόπουλος: Η προσφορά της τεχνολογίας
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον πρόεδρο της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββα Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα του Συμποσίου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα των εναλλακτικών θεραπειών και στην τεχνολογία.
Αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα των κλασικών χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών, επισημαίνοντας ότι, «οι κλασικές μέθοδοι, οι οποίες πάντα υπάρχουν, πάντα προσφέρουν τα μέγιστα, αλλά έχουν φτάσει σ’ ένα σημείο που δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω, απ’ ότι προσέφεραν παλιά».
Όπως μας εξηγεί, «εκείνο που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι προσφέρει πολύ περισσότερο τώρα. Και αν η παλιά ακτινοθεραπεία είχε ένα όφελος άλφα, η σύγχρονη ακτινοθεραπεία σήμερα, έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη, γιατί η τεχνολογία έχει βοηθήσει και έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ αυτά τα μηχανήματα, που μπορούν πλέον και δίνουν ακόμα περισσότερες ελπίδες στον κόσμο. Η ακτινοθεραπεία σήμερα, έχει πρόσβαση εκεί που δεν φτάνει το χειρουργείο για να καταστρέψει όγκους».
Αναφερόμενος στη χημειοθεραπεία, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, ότι «από την κλασική χημειοθεραπεία, περάσαμε στην εξατομικευμένη θεραπεία όπου έχουμε τα μονοκλωνικά αντισώματα, την ανοσοθεραπεία, που είναι θέματα σύγχρονα, όπου όλες οι μεγάλες εταιρείες ρίχνουν πολλά λεφτά στην έρευνα για την ανακάλυψη νέων θεραπειών στοχευμένης θεραπείας, τα οποία σίγουρα δίνουν μεγάλες ελπίδες».
Η τεχνολογία και πρώιμη διάγνωση
Επισημαίνει επίσης ο κ. Παπαδόπουλος, ότι σήμερα, «η τεχνολογία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πέρα απ’ αυτό, θα πρέπει όλοι μας – τόσοι οι πάσχοντες καρκινοπαθείς και όλοι εμείς που δυνητικά είμαστε πάσχοντες, όλοι μπορεί να αρρωστήσουμε – να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε την ωφέλεια, τη χρησιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης. Και σ’ αυτό το σημείο, η τεχνολογία βοηθάει στην πρόληψη, μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη δικτύωση και πληροφόρηση, αλλά και την πρώιμη διάγνωση».
Εναλλακτικές θεραπείες και αντιεπιστημονικά μυθεύματα
Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε αναφορά και στο ζήτημα των εναλλακτικών θεραπειών, τονίζοντας επιγραμματικά: «Ένα άλλο θέμα που έχουμε στο συνέδριο, είναι οι εναλλακτικές θεραπείες. Εδώ έχουμε ορισμένα θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά και αξίζουν προσοχής και αναφερόμαστε σ’ αυτά με δύο στρογγυλά τραπέζια, όπου μιλάμε για την ευπιστία των καρκινοπαθών σε αντιεπιστημονικά μυθεύματα, που σου λέει ο άλλος: μην κάνεις θεραπεία, βάλε ένα δαχτυλίδι με χαλκό και θα σου πάρει όλη την ενέργεια.
Ή σε συμβουλεύει να καπνίσεις χασίς και θα είσαι μια χαρά. Όλα αυτά, για παράδειγμα στη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης υπάρχει μια αλήθεια και υπάρχει μια ωφέλεια. Αλλά πρέπει να γίνεται συγκεκριμένα με την συμβουλή και τις οδηγίες των γιατρών.
Επίσης, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο θα αναφερθούμε, είναι ο βελονισμός και το τι προσφέρει. Για παράδειγμα, ο βελονισμός δεν προσφέρει θεραπεία. Προσφέρει όμως μια αρωγή στον ασθενή, ενώ θα αναφερθούν και θέματα όπως ομοιοπαθητική και καρκίνος.
Ένα άλλο θέμα για τους Έλληνες, είναι η θρησκευτική μας πίστη και ο καρκίνος. Η θρησκευτική πίστη δίνει πολλά, καλύπτει αδιέξοδα, προβληματισμούς, δίνει ψυχική ηρεμία, πάρα πολλά πράγματα στον άνθρωπο για να τα αντιμετωπίσει».
Τα πρωτόκολλα
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα των ερευνητικών πρωτοκόλλων, αναδεικνύοντας έτσι την αξία που έχουν και την ερευνητική τους χρησιμότητα. Όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να μπαίνουν σε πρωτόκολλα. Τα πρωτόκολλα δεν είναι ούτε για πειραματόζωα, ούτε γίνονται πειραματικά. Είναι ελεγμένοι τρόποι, ελεγμένες διαδικασίες που προσφέρουν θεραπεία, με διάφορες εναλλακτικές μορφές, διαφορετικές από άλλες. Το πρωτόκολλο δεν σε εντάσσει ως πειραματόζωο. Απλά επιλέγει αποτελεσματικές θεραπείες, που θα βοηθήσουν τον καρκινοπαθή που μπαίνει σ’ αυτό το πρωτόκολλο και παρακολουθείτε σωστά βάσει διαδικασιών. Δεν του δίνεται ένα τυχαίο φάρμακο για να δούμε τι θα γίνει. Και αφενός μεν βοηθάει και τον εαυτό του, αλλά βοηθάει και την έρευνα. Και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό».
Τέλος, ιδιαίτερη θέση το συνέδριο, έχει η ρομποτική χειρουργική, πώς «τα ρομπότ πλέον δίνουν ελπίδες σε πολλές παθήσεις, όπως παράδειγμα στον καρκίνο του προστάτη όπου οι επεμβάσεις με ρομπότ αποτελούν πλέον καθημερινότητα και σταδιακά εισέρχονται και στον τομέα του εντέρου.