Από 20 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου
Στον παλμό των Απόκρεω
το Καρναβάλι Χωριστής
για άλλη μια χρονιά
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής κ. Βουλόδημος
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΠΗΚΑΜΕ πλέον στον Φλεβάρη, στο μήνα των Απόκρεω και του Καρναβαλιού Χωριστής. Η μεγάλη καρναβαλική γιορτή, είναι αυτή που κάθε χρόνο τέτοια εποχή δίνει έμφαση στη χαρά, τη διασκέδαση και το γλέντι.
Το Καρναβάλι Χωριστής είναι το σήμα της κατατεθέν της περιοχής, γιατί κουβαλάει πίσω του μια ιστορία 100 χρόνων και πλέον!
Αυτή την ώρα ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» έχει ήδη κυκλοφορήσει την πρώτη κεντρική αφίσα, όπου αναφέρεται ότι το Καρναβάλι θα ανοίξει τη μεγάλη του γιορτή στις 20 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου 2025.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βουλόδημος, σημειώνει ότι ήδη οι πρώτες διαδικασίες ξεκίνησαν πριν από τα Χριστούγεννα ακόμα, αρχικά με τις πρώτες συμφωνίες και έναν προγραμματισμό, «ενώ από την περασμένη εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει τις κατασκευές για τον στολισμό της Χωριστής και πέριξ αυτής».
Όπως σημειώνει μάλιστα, «ήδη έχουν ξεκινήσει και οι δηλώσεις συμμετοχής από τις διάφορες ομάδες και το ενδιαφέρον παραμένει για άλλη μια χρονιά μεγάλο».
Τονίζει ιδιαίτερα πάντως, ότι, «φέτος θα είμαστε ακόμα περισσότερο βελτιωμένοι από πέρυσι και νομίζω ότι θα πάμε αρκετά καλά για άλλη μια χρονιά».
Ερωτώμενος για το αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, τονίζει ότι «είναι ελεύθερο και γενικά το αφήνουμε στον κόσμο να επιλέξει το πώς θέλει να σατιρίσει την επικαιρότητα. Και η επικαιρότητα μας δίνει πάντα τροφή και δυστυχώς αρνητική. Υπάρχουν τόσα πολλά που μας δίνει η επικαιρότητα, που δίνει ώθηση στο πηγαίο χιούμορ του κόσμου. Για άλλη μια χρονιά, η Καθαρά Δευτέρα θα δώσει τον παλμό και το ύφος της ημέρας».
Από την εποχή του Μεσοπολέμου!
Το Καρναβάλι της Χωριστής, ξεκινάει από την εποχή του Μεσοπολέμου και μετράει πλέον 100 χρόνια.
Εκείνη την εποχή, υπαρκτά πρόσωπα ήταν ο Γκόγκας και η Λέγγω, οι οποίοι παρακινούσαν τις μέρες του Καρναβαλιού τους χωριανούς τους, για να ντύνονται και να γλεντούν. Τότε η μορφή του Καρναβαλιού γινόταν κατά ομάδες και γειτονιές, όπου οι Χωριστιανοί ντυνόντουσαν, έκαναν τα δικά τους άρματα και η κορύφωσή του ήταν η Καθαρά Δευτέρα, όπου μαζεύονταν όλοι οι χωριανοί σε ένα μέρος, όπου γλεντούσαν και περνούσαν όμορφα με μουσική και χορούς.
Από την Τσικνοπέμπτη
Σήμερα οι πρώτες δράσεις και εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται με τη μεγάλη παρέλαση την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.
Με τη σημερινή του μορφή το Καρναβάλι Χωριστής, βασίζεται κυρίως στη σάτιρα και την επικαιρότητα που είναι συνήθως η πολιτική αλλά και τα διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν πριν από αυτό.
Αυτοί που συμμετέχουν είναι κυρίως οι κάτοικοι το χωριού, που χωρίζονται σε ομάδες, ετοιμάζουν τα δικά τους άρματα και συμμετέχουν στην μεγάλη παρέλαση. Άλλοτε πάλι συμμετέχουν και Σύλλογοι από άλλες περιοχές της Δράμας. Το Καρναβάλι της Χωριστής, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δρώμενα γενικά της Δράμας και ειδικά των ημερών και προσελκύει πάρα πολύ κόσμο.
Ιστορικά στοιχεία
Το ιδιαίτερο και πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της Αποκριάς στην περιοχή της Δράμας είναι οι μεταμφιέσεις, οι οποίες σήμερα έχουν πάρει αστικό χαρακτήρα, με αφομοιωμένα στοιχεία της παράδοσης. Την κατεξοχήν έκφραση του σύγχρονου αποκριάτικου πανηγυρισμού αντιπροσωπεύει το Καρναβάλι της Χωριστής την Καθαρά Δευτέρα, όπου από παλαιά συνηθίζονταν παραδοσιακές μεταμφιέσεις και ποικίλες παραστάσεις και αναπαραστάσεις.
Το σύγχρονο Καρναβάλι της Χωριστής, με ποικίλες εκδηλώσεις χρόνο με χρόνο παίρνει μεγαλύτερη φήμη, γίνεται ευρύτερα γνωστό και αποτελεί έναν από τους πιο χαρούμενους και αντιπροσωπευτικούς εορτασμούς στην περιοχή, με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Όπως μας πληροφορεί ο Χωριστιανός ιστορικός και ερευνητής Δ. Πασχαλίδης: «Το πατροπαράδοτο έθιμο του Καρναβαλιού της Καθαρής Δευτέρας στη Χωριστή έχει πολύ βαθιές ρίζες, που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Δεν αποκλείεται να προέρχεται από τη Διονυσιακή λατρεία, που κατεξοχήν επικρατούσε στην περιοχή μας κατά την προχριστιανική περίοδο, τότε που η αρχαία Όχρα, σημερινή Χωριστή, ήταν μια από τις 17 σπουδαιότερες πόλεις των Ηδωνών.
Κατά τους χριστιανικούς χρόνους το έθιμο εντάχθηκε στην περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, κατά την τελευταία αποκριάτικη εβδομάδα, οι Χωριστιανοί, πιστοί στην παράδοση από τους βυζαντινούς ακόμη χρόνους, τηρούσαν το έθιμο των μεταμφιεσμένων, που διατηρήθηκε σε όλο το διάστημα της Τουρκοκρατίας και έφθασε μέχρι τα χρόνια της απελευθέρωσης.
Στην περίοδο του μεσοπολέμου (1920-1940), όταν η Χωριστή γευόταν μια αξιόλογη πολιτιστική και μουσική παιδεία, κυρίως μέσα από την πλούσια δραστηριότητα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου της , το έθιμο του Καρναβαλιού της Καθαράς Δευτέρας έγινε πλέον θεσμός. Κατά την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς οι μασκαράδες επισκέπτονταν τα σπίτια του χωριού, όπου χόρευαν, αστειεύονταν, έφτιαχναν «χάσκα» και έπιναν το περίφημο τσίπουρο της Χωριστής».