Στραμμένα τα βλέμματα των
επισκεπτών του Φεστιβάλ στην
καπναποθήκη Πορτοκάλογλου
«Αυτοψία» στελεχών των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών του ΕΑΠ
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Επίσκεψη και ξενάγηση στην καπναποθήκη Πορτοκάλογλου επί της οδού Περδίκα, πραγματοποίησαν χθες το πρωί, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), κ. Βασίλης Καρδάσης, καθώς και στελέχη των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών του ΕΑΠ.
Επιπλέον, παρόντες στην επίσκεψη ήταν μέλη των κριτικών επιτροπών του Φεστιβάλ, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο χώρο, και παρακολούθησαν την παρουσίαση και τον μελλοντικό σχεδιασμό της καπναποθήκης Πορτοκάλογλου.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε μερικά χρόνια το κτήριο θα μπορέσει να φιλοξενήσει τόσο το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όσο και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. «Πραγματοποιούμε μια μικρή ξενάγηση στους επισήμους μας, που τους ενδιέφεραν πάρα πολύ αυτά που άκουσαν στις επίσημες ανακοινώσεις την Κυριακή (τελετή έναρξης του Φεστιβάλ) και τους ξεναγούμε στο μελλοντικό μας σπίτι, στο μελλοντικό Μέγαρο του Κινηματογράφου.
Προσδοκούμε, δεν ελπίζουμε πια, ότι σε μερικά χρόνια, πολύ λίγα, θα μπούμε σε αυτό το σπίτι, κι εμείς ως Φεστιβάλ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η συνέργεια του ΕΑΠ, του Δήμου και όχι πια ενός Υπουργείου, αλλά δύο – τριών Υπουργείων, που έσπευσαν να βοηθήσουν, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθεί αυτό το έργο πολύ σύντομα».
Από την πλευρά του ο κ. Μαμσάκος, μίλησε για πορεία των αρχικών διαδικασιών που απαιτούνται για την μελέτη του κτηρίου, αλλά και για την ενδεχόμενη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Βρισκόμαστε σε αυτό το επιβλητικό κτήριο. Πραγματικά, όπως είπε και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, έχει πάρει πορεία για κατασκευή αυτό το κτήριο. Ήδη έχουμε μια ευχάριστη εξέλιξη σε αυτή την προσπάθεια. Η Διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού Πανεπιστημίου πήρε ομόφωνη απόφαση για την ίδρυση Παραρτήματος στη Δράμα, και κινούνται όλες οι διαδικασίες πλέον για να βγει το ΦΕΚ. Από την άλλη παρών είναι και ο Πρόεδρος του ΕΑΠ μαζί με τις τεχνικές και διοικητικές του υπηρεσίες για να δουν το κτήριο, και σε συνεργασία με το μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει από τη Raycap να συντάξουμε την τελική μελέτη για να χρηματοδοτηθεί όλο αυτό το κτήριο. Και μάλιστα υπάρχει μια πρώτη συζήτηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτηθεί στο έπακρο όλο αυτό το κτήριο, και να ξεκινήσει η ανακατασκευή της Καπναποθήκης Περδίκα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλάζουμε, λοιπόν, σελίδα στη Δράμα και προχωρούμε δυναμικά».
Ο κ. Καρδάσης, στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι διαδικασίες προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του ΕΑΠ για την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου.
«Το κτήριο είναι εμβληματικό. Το έχουμε ξαναδεί. Νομίζω ότι και η σημερινή επίσκεψη απηχεί τη βούληση όλων και την αισιοδοξία μας ότι τα πράγματα θα πάνε κατ’ ευχήν και σύντομα υπό την έννοια του χρόνου αποκατάστασης του κτηρίου θα ξεκινήσουν και οι λειτουργίες πια της Σχολής Κινηματογράφου, με όλα τα συμπεριλαμβανόμενα, που σημαίνει Μουσείο, σημαίνει Ερευνητικό Κέντρο και τα σχετικά. Από την πλευρά μας, ως Πανεπιστήμιο, ήδη έχουμε διαμορφώσει και σχεδιάσει τις εξελίξεις, στο βαθμό που η απόφασή μας για την ίδρυση Παρατήματος που είναι προϋπόθεση για να είμαστε εδώ. Δεύτερο, το γεγονός ότι έχει συσταθεί ήδη Ακαδημαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμορφώνει το πρόγραμμα, γιατί δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Θα πρέπει να δουλέψουν κάμποσους μήνες, προκειμένου να έχουμε πλήρη αποκρυστάλλωση του τι πρέπει να γίνει και στο τεχνικό, αλλά και στο επίπεδο της επιστημονικής γνώσης. Άρα, λοιπόν, εκτιμώ ότι τα πράγματα πηγαίνουν όπως είχαμε σχεδιάσει εξ αρχής, αλλά και συντομότερα. Αν θυμηθώ πότε έγινε η συμφωνία των τριών μερών εδώ στη Δράμα, έχουμε κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα. Συνεπώς αισιοδοξία».
Μάλιστα, σε ερώτηση για το αν η Σχολή Κινηματογράφου υπάρχει περίπτωση να αρχίσει να λειτουργεί σε άλλο κτήριο ή αν είναι απαραίτητο να ανακατασκευαστεί αυτό, ο κ. Καρδάσης απάντησε ότι: «Αυτά απαιτούν μια δαπάνη και σε εγκαταστάσεις και σε εξοπλισμό και ένα σχεδιασμό που δεν επιτρέπεται να τον κάνουμε στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο».