Home > Πρώτο Θέμα > Σύμφωνα με το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας Καταργείται το Ειρηνοδικείο Δράμας και συνενώνεται με το Πρωτοδικείο ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος

Σύμφωνα με το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας Καταργείται το Ειρηνοδικείο Δράμας και συνενώνεται με το Πρωτοδικείο ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος

Σύμφωνα με το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας

Καταργείται το Ειρηνοδικείο Δράμας

και συνενώνεται με το Πρωτοδικείο

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος

► Η περιοχή Αλιστράτης – Αγιοχώρι μεταφέρεται δικαστικά στην γεωγραφική Π.Ε. Σερρών όπου και ανήκει διοικητικά

► Από το Μάιο νεότερα για τρίτη οργανική έδρα εισαγγελέως στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση δόθηκε πλέον από χθες, ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας, με όλες τις αλλαγές που προτείνονται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη. Η διαβούλευση θα κρατήσει μέχρι και 18 Απριλίου, ενώ η εφαρμογή του θα αρχίσει από το νέο δικαστικό έτος στις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Το σημαντικότερο απ’ όλα αυτά, είναι η πλήρης ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία σε όλη τη χώρα, τα οποία πλέον θα ονομάζονται Πρωτοδικεία και θα ασχολούνται ακόμα και με ποινικές δίκες με οικονομικά ποσά χωρίς κανένα όριο. Μέχρι σήμερα, τα Ειρηνοδικεία μπορούσαν να δικάζουν υποθέσεις με χρηματικά ποσά μέχρι και 20.000 ευρώ.

Ο κεντρικός στόχος του Υπ. Δικαιοσύνης, όπως τόνισε και ο υφυπουργός κ. Μπουγάς, «είναι να υπάρξει 17% – 24% βελτίωση στο χρόνο έκδοσης αποφάσεων στον πρώτο βαθμό και στο τέλος της τετραετίας σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη δικονομία και μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους θα είμαστε στο μέσο Ευρωπαϊκό όρο έκδοσης αποφάσεων», εξηγώντας επίσης, ότι, «σήμερα για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση χρειάζεται κατά μέσο όρο 1482 ημέρες (4 χρόνια) και με την εφαρμογή των αλλαγών η προσδοκία είναι ο χρόνος να πέσει στις 630 ημέρες που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.»

Καμιά αλλαγή στη Δράμα πέραν της συνένωσης

Όσον αφορά το Νομό Δράμας, πέραν της κατάργησης του Ειρηνοδικείου και της συνένωσής του με το Πρωτοδικείο Δράμας, η μοναδική δεύτερη αλλαγή που γίνεται, είναι ότι πλέον η περιοχή της Αλιστράτης – Αγιοχωρίου που γεωγραφικά ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, μετακινούνται πλέον στην γεωγραφική τους Περιφέρεια και φεύγουν από την δικαστική αρμοδιότητα της Δράμας που είναι μέχρι και σήμερα. Που αυτό σημαίνει ότι μειώνεται και ο φόρτος των υποθέσεων κατά ένα μέρος.

Αναλυτικότερα και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος, σημειώνει αρχικά ότι «στη Δράμα δεν αλλάζει κάτι, απλώς όπως και σε όλη την Ελλάδα, καταργούνται τα Ειρηνοδικεία και συνενώνονται με τα Πρωτοδικεία. Δηλαδή το Ειρηνοδικείο Δράμας συνενώνεται με το Πρωτοδικείο και γίνεται ένα ενιαίο δικαστήριο στον πρώτο βαθμό που θα ονομάζεται Πρωτοδικείο Δράμας. Δεν θα υπάρχουν πλέον ειρηνοδίκες και ουσιαστικά γίνονται και αυτοί πρωτοδίκες και θα δικάζουν ταυτόχρονα τα ίδια πράγματα».

Η αλλαγή της περιοχής Αλιστράτης – Αγιοχωρίου

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η μόνη αλλαγή που φαίνεται ότι θα υπάρξει, είναι ότι στη Δράμα, δικαστικά υπαγόταν η περιοχή Αλιστράτης και Αγιοχωρίου. Επειδή με το νέο δικαστικό χάρτη τα διοικητικά όρια κάθε Περιφερειακής Ενότητας γίνονται και δικαστικά όρια, φαίνεται ότι θα πάνε στο Νομό Σερρών».

Τα υπέρ και τα κατά από τη συνένωση

Ερωτώμενος αν η συνένωση των δύο πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου, είναι θετική ή όχι, ο κ. Πούλιος σημειώνει ότι, «η άποψη των Δικηγορικών Συλλόγων είναι ότι, στην Περιφέρεια, δεν ήταν το πρόβλημα τα δύο δικαστήρια στον πρώτο βαθμό, το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο. Γιατί εμείς δεν έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις, οι διαδικασίες γίνονται κανονικά και προφανώς έτσι θα εξακολουθήσουμε.

Το πρόβλημα είναι ότι, η αναβάθμιση των ειρηνοδικών σημαίνει ότι οι ειρηνοδίκες, από εκεί που δίκαζαν υποθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ – χωρίς να δικάζουν ποινικά δικαστήρια – τώρα θα εξομοιωθούν με τους πρωτοδίκες και θα δικάζουν υποθέσεις χωρίς χρηματικό περιορισμό και θα αναγκαστούν να δικάσουν προφανώς και ποινικά δικαστήρια, για τα οποία δεν έχουν καμιά εμπειρία».

Όπως εξηγεί στο σημείο αυτό, «προβλέπεται βέβαια από το νομοσχέδιο ότι θα περάσουν από διάφορα σεμινάρια μέσα στο καλοκαίρι, αλλά από 16 Σεπτεμβρίου που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, είναι πάρα πολύ σύντομος ο χρόνος προκειμένου να αποκτήσουν την εμπειρία που απαιτείται. Εκεί εμείς έχουμε πολλές ενστάσεις, στο πώς θα καταφέρουν δικαστές 20 και 25 χρόνια στο επάγγελμα, να μπορέσουν τώρα να αποκτήσουν τέτοια εμπειρία ώστε να δικάσουν και ποινικές υποθέσεις».

Όσον αφορά την πιθανότητα ίδρυσης εκ νέου του Ειρηνοδικείου Κ. Νευροκοπίου, ο κ. Πούλιος τονίζει ότι, «σήμερα καταργούνται 42 Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα. Θα ήταν απίθανο , μ’ αυτή τη λογική, να ιδρυθεί ένα Ειρηνοδικείο. Δεν υπάρχει περίπτωση».

Αναφορικά με την Περιφέρεια, ο κ. Πούλιος σημειώνει επίσης ότι, «στην Περιφέρεια το πρόβλημα δεν ήταν ότι είχαμε δύο δικαστήρια στον πρώτο βαθμό. Το πρόβλημα είναι στις δομές και κυρίως στην έλλειψη υπαλλήλων.

Όπως παραδέχεται και το ίδιο το νομοσχέδιο, στην Ελλάδα έχουμε πολλούς δικαστές, περισσότερους από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ λίγους υπαλλήλους, πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς η συνένωση δεν θα προσφέρει ιδιαίτερα σ’ αυτό , δεδομένου ότι οι υπάλληλοι θα παραμείνουν ως έχουν και δεν θα αλλάξει κάτι σ’ αυτό».

Καμιά αλλαγή στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ερωτώμενος σχετικά με το αν αλλάζει κάτι στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας επισημαίνει ότι «στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν αλλάζει κάτι, παραμένουν ως έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Στην Περιφέρειά μας τα περισσότερα Ειρηνοδικεία έχουν καταργηθεί από το 2014. Για παράδειγμα, καταργείται στην Καβάλα το Ειρηνοδικείο Χρυσουπόλεως, ενώ διατηρούνται της Θάσου και της Ελευθερουπόλεως».

Τα Διοικητικά Δικαστήρια

Στην ερώτηση για το θέμα της τηλεματικής έδρας με το Διοικητικό Δικαστήριο  που ζητούσε η Δράμα, ο κ. Πούλιος εξηγεί ότι «αυτό το θέμα έχει παγώσει προς το παρόν, γιατί προφανώς τέθηκε σε προτεραιότητα το ζήτημα του δικαστικού χάρτη στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Το ζήτημα των Διοικητικών Δικαστηρίων είναι προς το παρόν παγωμένο. Περιμένουμε και εκεί κάποια εξέλιξη, γιατί εκείνο είχε τεθεί αρχικά από την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι από τον κ. Φλωρίδη σε προτεραιότητα. Τώρα αυτό έχει παγώσει, θεωρώ όμως ότι, μόλις τελειώσει η ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη, θα πάμε στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Οι προβλέψεις είναι ότι μέχρι το 2025, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι τηλεματικές έδρες και όλα τα προβλεπόμενα εκεί».

Τρίτη έδρα εισαγγελέα

Όσον αφορά το ζήτημα της τρίτης έδρας εισαγγελέα που ζητάει η Δράμα, ο κ. Πούλιος επισημαίνει ότι «εκεί έχουμε υποσχέσεις ότι το Μάιο, όταν συνέλθει η αρμόδια Επιτροπή στον Άρειο Πάγο και θα κρίνει αν πρέπει και πού να δοθούν καινούριες οργανικές θέσεις εισαγγελέων, ότι η Δράμα θα περιλαμβάνεται σ’ αυτές. Βέβαια, αυτό είναι μια  υπόσχεση και δεν το έχουμε δει πουθενά γραμμένο.

Η τρίτη οργανική θέση εισαγγελέως στη Δράμα, είναι πλέον απαραίτητη, διότι δεν μπορεί με δύο εισαγγελείς να λειτουργήσουν οι φυλακές. Πλέον, προβλέπεται τον Ιούνιο στις Φυλακές Νικηφόρου να έχουμε τουλάχιστον 300 κρατούμενους – στο 50% δηλαδή – και μέχρι τέλος του έτους να είναι σε πλήρη δύναμη».