Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας
Διασπορά παραπληροφόρησης για
συνταγογραφήσεις γεωργικών φαρμάκων
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους καλλιεργητές
ΑΠΟ ΤΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, γίνεται γνωστό ότι διακινείται μια ανακριβής πληροφορία. Η διασπορά παραπληροφόρησης, λέει ότι έχει μεταβληθεί ο τρόπος έκδοσης συνταγής γεωργικών φαρμάκων, κατά τρόπον ώστε να μην μπορεί πλέον ο κάτοχος πιστοποιητικού γνώσεων ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων να αναλαμβάνει την ευθύνη εφαρμογών για άλλους καλλιεργητές, όπως για παράδειγμα τα συγγενικά πρόσωπα (π.χ. ο σύζυγος αναλαμβάνει την ευθύνη για την εφαρμογή γ.φ. για λογαριασμό της συζύγου κλπ.).
Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, «ο κάτοχος πιστοποιητικού γνώσης ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι καταγεγραμμένος στις ψηφιακές υπηρεσίες τού ΥΠΑΑΤ. Εκεί, μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμό και να δηλώσει τον ΑΦΜ άλλου καλλιεργητή που δεν διαθέτει το σχετικό πιστοποιητικό, για λογαριασμό τού οποίου επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων. Ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό έχει περιγραφεί αναλυτικά με οδηγίες βήμα-προς-βήμα που εξέδωσε η Υπηρεσία μας το 2017. Οι οδηγίες αυτές είναι αναρτημένες στον ιστοχώρο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (επιλέξτε εδώ)».
Η ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, υπενθυμίζει «ότι ύστερα από σχετική ανακοίνωση τού ΥΠΑΑΤ (επιλέξτε εδώ), η διάρκεια ισχύος τού πιστοποιητικού γνώσης ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων έχει παραταθεί κατά δύο έτη (από τα πέντε έτη στα επτά). Επομένως, οι καλλιεργητές οφείλουν να το ανανεώσουν πριν τη συμπλήρωση των επτά ετών από την έκδοσή του. Η Υπηρεσία μας είχε προβεί σε σχετική ανακοίνωση (επιλέξτε εδώ). Στην ιστοσελίδα τού ΥΠΑΑΤ (επιλέξτε εδώ) ανακοινώνονται τα κατά τόπους Κέντρα Εξετάσεων και οι ημερομηνίες των προγραμματιζόμενων εξετάσεων για την απόκτηση τού πιστοποιητικού.
Σε κάθε περίπτωση, οι καλλιεργητές να συμβουλεύονται τους συνεργάτες τους συνταγογράφους γεωργικών φαρμάκων και τους υπεύθυνους γεωπόνους των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, ή ακόμη και να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ώστε να ενημερώνονται έγκυρα για ζητήματα που τους αφορούν σε σχέση με τη συνταγογράφηση».
Όπως αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωσή της, «η Υπηρεσία μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια πάταξης της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών πληροφοριών».