Home > νέα > Συμπεράσματα για το ρόλο των Περιφερειών με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής από την 5η Ολομέλεια -Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Συμπεράσματα για το ρόλο των Περιφερειών με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής από την 5η Ολομέλεια -Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Συμπεράσματα για το ρόλο των Περιφερειών

με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης

αναλογικής από την 5η Ολομέλεια

► Αναγκαιότητα η πρόσληψη υπαλλήλων για τα συλλογικά όργανα των Περιφερειών

► Να μπει πλαφόν στις επερωτήσεις και τα εκτός θέματα στα Περιφερειακά Συμβούλια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΝΑ ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα και στη Θάσο, η 5η Ολομέλεια των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας. Η Ολομέλεια ξεκίνησε στη Δράμα την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στη Θάσο στις 3 Ιουλίου.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαθεοδώρου, σημειώνει ότι η Ολομέλεια στη Δράμα είχε ιδιαίτερη επιτυχία, «διότι ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς ήταν η μόνη, που είχε και δύο ανοικτές εκδηλώσεις για το κοινό με τα δικά τους μηνύματα και συμπεράσματα η κάθε μία».

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις των προέδρων με κύριο αντικείμενο τη μετάβαση από τον προηγούμενο εκλογικό νόμο στο νέο εκλογικό νόμο, καθώς οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή, αλλά με ενισχυμένη αναλογική, οπότε δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαθεοδώρου, «όπως γνωρίζουμε, με την απλή αναλογική και την ανάγκη κυβερνησιμότητας των υπηρεσιών, πολλές αρμοδιότητες έφυγαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο και πήγαν στις Οικονομικές Επιτροπές προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία. Αυτό πλέον με το νέο νόμο καταργείται. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος τις αρμοδιότητες αυτές να τις κρατάνε οι Οικονομικές Επιτροπές, δεδομένου πλέον ότι στα επόμενα Π.Σ. θα υπάρχουν ισχυρές πλειοψηφίες. Άρα, η επιστροφή συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στο Π.Σ. ήταν το πρώτο από τα αιτήματα, στο οποίο ουσιαστικά κατέληξε η Ολομέλεια».

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης

Όπως τονίζει επίσης ο κ. Παπαθεοδώρου, «αυτό που μας απασχόλησε ακόμα, είναι το πώς τα Π.Σ. και με το νέο σύστημα των εκλογών, θα γίνουν περισσότερο λειτουργικά. Παρατηρείται ένα κενό στον κανονισμό λειτουργίας, το οποίο έχει να κάνει τόσο με τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, όσο και με τον αριθμό των επερωτήσεων, οι οποίες κάθε φορά υποβάλλονται σε μια συνεδρίαση και τα οποία θέματα τραβούν σε μάκρος πάρα πολύ, με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί εις βάρος των  θεμάτων που εντάσσονται στην ημερήσια διάταξη. Επομένως συζητήσαμε την ανάγκη να υπάρξει ένα πλαφόν όσον αφορά τον αριθμό των επερωτήσεων, ένας μέγιστος αριθμός καθώς και θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, που φέρνει συνήθως η αντιπολίτευση προς συζήτηση και ψήφιση».

Συνεδριάσεις εκτός έδρας

Αναφέρεται ακόμα ο κ. Παπαθεοδώρου και σε ένα άλλο θέμα, για το «κατά  πόσο θα έπρεπε να συνεδριάζουμε και σε μέρη τα οποία δεν προβλέπονται από το νόμο. Ο νόμος λέει ότι τα Π.Σ. θα πρέπει να συνεδριάζουν στην έδρα της Περιφέρειας. Αυτό βέβαια για πολιτικούς λόγους θα μπορούσε να αλλάξει και να συνεδριάζουμε σε άλλες πόλεις, πράγμα το οποίο επιλέγουν να κάνουν στις νησιωτικές Περιφέρειες, όπου θέλει εκεί να ενισχύσουν το κάθε νησί. Αλλά καθίσταται πρόβλημα, όπως στα Ιόνια Νησιά, όπου για παράδειγμα χρειάζεται 11 ώρες για να πάνε από την Κέρκυρα να συνεδριάσουν στη Ζάκυνθο. Οπότε αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα σοβαρό».

Έλλειψη υπαλλήλων συλλογικών οργάνων

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε, είναι το ποιος είναι ο ρόλος των Περιφερειών το 2022 και κυρίως στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Και αυτό, όπως λέει ο κ. Παπαθεοδώρου, «όλοι μιλούν για τη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό, δεδομένου ότι πολλές των αρμοδιοτήτων της πάλαι ποτέ κεντρικής διοίκησης περνάνε στην Περιφέρεια, άρα λοιπόν καθίσταται πιο νευραλγικός ο τομέας της περιφερειακής διακυβέρνησης. Επίσης πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο οι περιφερειακές αυτοδιοικητικές δομές, έχουν την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τόσες πολλές αρμοδιότητες».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαθεοδώρου σημειώνει ότι, «πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων μας, είναι η πρόσληψη προσωπικού. Διαπιστώθηκε από την Ολομέλεια, η έλλειψη υπαλλήλων οι οποίοι πλαισιώνουν τα συλλογικά όργανα. Οικονομική επιτροπή και Π.Σ. σε όλε τις Περιφέρειες της χώρας, πάσχουν από έλλειψη στελεχών. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι που να μπορούν να τα στελεχώσουν. Το αίτημά μας κι εμείς από την πλευρά το έχουμε υποβάλει και πιέζουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

‘Όπως διαπιστώνει ο κ. Παπαθεοδώρου, «οι υπάλληλοι στα συλλογικά όργανα πραγματικά υπερβάλουν εαυτούς και πολλές φορές δουλεύουν και τα απογεύματα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο της δουλειάς που είναι πραγματικά πολύ μεγάλος».

Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της 5ης Ολομέλειας, με πρωτοβουλία του κ. Παπαθεοδώρου και για πρώτη φορά, βραβεύτηκαν οι υπάλληλοι των συλλογικών οργάνων της Επιτροπής του Π.Σ. που έγινε στη Δράμα. «Επομένως, η πρόσληψη προσωπικού είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Θέση εδικού συμβούλου για τους προέδρους

Επίσης, ένα άλλο  θέμα που συζητήθηκε και ήταν και το θέμα της σύσκεψης με τον υπ. Εσωτερικών κ. Καλαφάτη, ο νέος αναπτυξιακός νόμος και ο τρόπος με τον οποίο προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια.

«Ο αναπτυξιακός νόμος που διαχειρίζεται το Υπ. Εσωτερικών για τα μεγάλα ποσά και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια και οι Περιφέρειες για μικρότερα επενδυτικά σχέδια, πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς όμως και Επιτροπές Αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων πολλές φορές καθυστερούν, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο φόρτο εργασίας γιατί αντικειμενικά υποβάλλονται πολλά σχέδια και αυτό από μόνο του έχει τη δική του σημασία».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «το θεσμικό πλαίσιο πολλές φορές είναι παρεξηγημένο, από την άποψη ότι αδικεί το ρόλο του προέδρου του Π.Σ., είτε αφορά ζητήματα του πρωτοκόλλου, είτε έχει να κάνει με την εκπροσώπηση της Περιφέρειας σε επίσημες εκδηλώσεις, είτε έχει να κάνει με κάποια εργαλεία τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους οι πρόεδροι ώστε να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Ένα παράδειγμα είναι ανεπίτρεπτο και το έχουμε ζητήσει, ότι δεν υπάρχει θέση ειδικού συμβούλου δίπλα στον πρόεδρο του Π.Σ. Πολλοί συνάδελφοι δεν είναι νομικοί. Για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε όλο αυτό, στην πολυνομία, τα κενά νόμου, στις ερμηνείες κτλ., χρειάζονται νομικές γνώσεις. Οι νομικές υπηρεσίες των Περιφερειών δεν μπορούν να βρίσκονται όλη την ώρα δίπλα στον πρόεδρο γιατί έχει να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα και άρα θα έπρεπε να υπάρχει μια θέση ειδικού συμβούλου», επισημαίνει ο κ. Παπαθεοδώρου.