Home > νέα > Συνάντηση δημάρχου Δράμας με την υπουργό Πολιτισμού για να προχωρήσει το έργο στο «Ανδρικάκη» ► Από 1,5 εκατ. ευρώ προτίθενται να δώσουν Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια ΑΜΘ

Συνάντηση δημάρχου Δράμας με την υπουργό Πολιτισμού για να προχωρήσει το έργο στο «Ανδρικάκη» ► Από 1,5 εκατ. ευρώ προτίθενται να δώσουν Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια ΑΜΘ

Συνάντηση δημάρχου Δράμας

με την υπουργό Πολιτισμού για

να προχωρήσει το έργο στο «Ανδρικάκη»

► Από 1,5 εκατ. ευρώ προτίθενται να δώσουν Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια ΑΜΘ

► Αναζήτηση ποσού για την ολοκλήρωση των μελετών

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τη δημιουργία του οπτικοακουστικού κόμβου στην έκταση «Ανδρικάκη» στη Δράμα, φαίνεται όμως ότι ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποια βήματα.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο, καθώς αφενός δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες που υπολείπονται, όπως επίσης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δεσμευμένο ολόκληρο το ποσό που απαιτείται για την ανάπλαση του χώρου, την ανακατασκευή των κτιρίων, τον περιβάλλοντα χώρο και ό,τι άλλο απαιτείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο «Π.Τ.», τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, υπήρξε συνάντηση στο γραφεία της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη, στην οποία μετείχε επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Φωτήλας, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης και ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Φωτήλας είχε βρεθεί στη Δράμα κατά την τελευτή έναρξης και λήξης του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για τη διοργάνωση, ενώ η κα. Μενδώνη είχε έρθει στη Δράμα νωρίτερα στα μέσα Ιουλίου, επισκέφθηκε το «Ανδρικάκη» και μετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο.

Το ένα θέμα που συζητήθηκε, είναι αυτός της παραχώρησης από την ΕΤΑΔ με μίσθωση του ακινήτου «Ανδρικάκη» στο Δήμο Δράμας. Η ΕΤΑΔ δεν παραχωρεί εκτάσεις δημοσίου, αλλά τις ενοικιάζει με κάποια μίσθωση, η οποία ανέρχεται κάπου στις 20.000 με 30.000 ευρώ ετησίως. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία τέτοια, ώστε η μίσθωση του ακινήτου προς το Δήμο Δράμας να είναι διαχρονική και να συνεχιστεί μετά από την αρχική χρονική διάρκεια.

Αυτό που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε και είναι δημόσια γνωστό και έχει δημοσιεύσει και παλαιότερα ο «Π.Τ.», είναι ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένα δεσμευμένο ποσό 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το σύνολο του έργου σε μια πρώτη φάση θα αγγίζει τα 12,5 εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα 6,5 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, υπάρχει μάλλον μια δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού, ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο με 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ και η Περιφέρεια ΑΜΘ θα συμβάλλει με άλλο 1,5 εκατ. ευρώ. Όταν οι μελέτες ολοκληρωθούν, το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ 2021-2027.

Όσον αφορά στη συνέχιση των μελετών και την ολοκλήρωσή τους, αυτές θα αγγίξουν το σύνολο των 600.000 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος, ο αείμνηστος πρόεδρος της Raycap Κώστας Αποστολίδης, είχε προσφέρει περίπου 270.000 ευρώ.

Οπτικοακουστικό κέντρο

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, το οποίο θα δώσει στη Δράμα μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχει σήμερα και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των οπτικοακουστικών τεχνών, καθιστώντας την περιοχή ως ένα μεγάλο κόμβο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Φυσικά, κέντρο του μοναδικού αυτού Οπτικοακουστικού Κέντρου για τις Τέχνες, αποτελεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας εγχείρημα, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη δημιουργικών πρωτοβουλιών, που συνδυάζουν την καινοτομία, την καλλιτεχνική αξία και την τεχνική αρτιότητα με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας στο χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Κεντρικός στόχος είναι η αξιοποίηση της άυλης κληρονομιάς του Φεστιβάλ Δράμας για τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης του οπτικοακουστικού τομέα και διασύνδεσής του με την κοινωνία και οικονομία, όπως και την ανάπτυξη δημιουργικών συσπειρώσεων (creative clusters) και κόμβων (creative hubs) στον ευρύτερο τομέα της Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας με έμφαση στις οπτικοακουστικές τέχνες.

Το πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη, έχει έκταση 150 στρεμμάτων και χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό κτιριακό απόθεμα, απομεινάρι της χρήσης του χώρου ως στρατόπεδο, ενώ επίσης βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση σε σχέση με το πολεοδομικό συγκρότημα και μπορεί να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός κόμβος ανάμεσα στο αστικό κέντρο της πόλης και το αγροτικό – φυσικό τοπίο στην περιφέρεια της πόλης.