Ο Σύλλογος Ατόμων με Αυτισμό στον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας
Συνάντηση για τον χειρισμό
των παιδιών με αυτισμό στους
Παιδικούς Σταθμούς της Δράμας
Η νομοθεσία δεν επιτρέπει επίσημη διάγνωση για αυτισμό κάτω από την ηλικία των 3 ετών
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρο Παναγιωτίδη, που έχει την ευθύνη για τους Παιδικούς Σταθμούς, είχε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων με Αυτισμό «Αλκυόνη» κα. Μαρία Ξενίδου καθώς και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Τατιανός Χατζησπάσου.
Στη συνάντηση που είχαν, ο κ. Παναγιωτίδης διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι ο Δήμος θα μπορέσει να απορροφήσει φέτος όλες τις αιτήσεις για τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως άλλωστε είχε δηλώσει προ ημερών και στον «Πρωινό Τύπο».
Αναλυτικότερα, τα άτομα του Συλλόγου συζήτησαν για περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό που πιθανότατα θα βρεθούν στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου και έγινε συζήτηση ότι ίσως ο Δήμος θα μπορούσε να προσλάβει κάποιες ειδικότητες εργοθεραπευτών.
Επειδή όμως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο με το οποίο θα μπορούσε να προσλάβει εργοθεραπευτές, ο κ. Παναγιωτίδης είπε ότι αναζητά πώς θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Ίσως όμως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πορεία κάποιες προσλήψεις μέσω μελλοντικών προσλήψεων από την Κοινωφελή Εργασία.
Ο κ. Παναγιωτίδης με την κα. Ξενίδου κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους.
Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτίδης, δήλωσε ότι οι γονείς που έχουν παιδιά με αυτισμό, θα μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί του και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των βρεφονηπιοκόμων και των γονιών, για το πώς θα επικοινωνούν και πώς θα βοηθούν τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσα είναι παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς δεν έχουν δηλωθεί επίσημα τέτοια άτομα. Από την άλλη πλευρά, όπως δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου «Αλκυόνη» κα. Ξενίδου, η σχετική νομοθεσία δεν επιτρέπει σε έναν παιδοψυχίατρο να διαγνώσει αυτισμό, όταν είναι κάτω από 3 ετών. Προφορικά μπορούν να δηλώνονται παιδιά με αυτισμό, όχι όμως με επίσημα χαρτιά, εξαιτίας του νομικού κενού που υπάρχει σ’ αυτό το θέμα.