Συνάντηση περιφερειάρχη ΑΜΘ με βουλευτές της Ν.Δ.
Κυριαζίδης: Χωρίς διασφάλιση
η ίδρυση του νέου ΔΙΠΑΕ
Αποψιλώνεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, είχε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, αναφορικά με την επικείμενη ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και τη νέα Νομική Σχολή στην Πάτρα.
Οι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνάντηση, ήταν από τη Δράμα ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, από την Καβάλα ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και από τον Έβρο ο κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την γραπτή ερώτηση των τριών βουλευτών προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με την απόφασή του να συγχωνευτεί το ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και την παραίτηση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Κώστα Γραμμένου.
Στη συνάντηση προσκλήθηκε και εξέθεσε τις απόψεις του για το θέμα και ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης.
Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση αυτή. Όπως τόνισε, η συνάντηση αυτή έγινε προκειμένου να υπάρξει μια κινητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα της συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ ΑΜΘ, Σερρών και Θεσσαλονίκης, καθώς και το ότι με τον τρόπο αυτόν αποψιλώνεται και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς κάποια τμήματα συγχέονται μεταξύ τους.
Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Κυριαζίδης, «όλα γίνονται χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, χωρίς καμιά διασφάλιση του επιστημονικού προσωπικού και όλα είναι σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Το ζήτημα είναι ότι συγχέονται και αλληλοκαλύπτονται τμήματα χωρίς κανείς να καταλαβαίνει τι γίνεται και γενικότερα υπάρχει ένα θολό τοπίο».
Όπως λέει ο κ. Κυριαζίδης, γι’ αυτό το λόγο και πριν από μερικές ημέρες εμείς είχαμε καταθέσει μια ερώτηση στη Βουλή, τώρα έρχεται η παραίτηση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου και επιβεβαιώνει όλα αυτά και προσδίδει μια ιδιαίτερη ανησυχία».
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το φέρουμε προς συζήτηση στη Βουλή, πριν ο κ. Γαβρόγλου κατεβάσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης μάλιστα, δήλωσε προχθές ότι αυτά είναι αδιανόητα και δεν μπορεί να συμβαίνουν. Δεν συνδέονται μεταξύ τους τα ΤΕΙ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Το ΔΙΠΑΕ έχει συγκεκριμένη αποστολή και κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί πώς συνδέεται με την Τεχνολογική Εκπαίδευση» τονίζει σε άλλο σημείο.
Όπως εξηγεί, καταλήξαμε στο ότι, «εφόσον προχωρήσουν σε μια τέτοια ενσωμάτωση όπως έγινε παράδειγμα στην Ήπειρο, να έχουν κατάληξη το Δημοκρίτειο και όχι στο Διεθνές Πανεπιστήμιο μας και χρηματοδοτικά ενισχύονται από την Περιφέρεια. Και σε κάθε περίπτωση, αντί να ενισχύσουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, κάνουν προσπάθειες αποψίλωσής του σε συνδυασμό με την ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα».
Σημειώνει ιδιαίτερα τέλος, ότι, «όλο αυτό γίνεται κυρίως για προεκλογικούς λόγους, θα γεμίσουμε παντού Σχολές χωρίς περιεχόμενο, αντικείμενο και προοπτική. Παράδειγμα το Τμήμα Οινολογίας στη Δράμα, που αυτή τη στιγμή έχει έναν μόνο μόνιμο καθηγητή! Ενώ θα έπρεπε να γίνει κάτι με προοπτική και διασφάλιση για το μέλλον».