Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ
Συνεχή επαγρύπνηση για την ευλογιά
των προβάτων σε όλη την Περιφέρεια
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δύσκολη είναι η κατάσταση, όσον αφορά στο ζήτημα της ευλογιάς των προβάτων, καθώς η ζωονόσος βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει εξαλειφθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενημερώνει ότι, η μέχρι τώρα εξέλιξη της νόσου επιβάλει συνεχή επαγρύπνηση σε ολόκληρη την Περιφέρεια, καθώς μετά από μια περίοδο σχετικής ύφεσης είχαμε την εκδήλωση νέων κρουσμάτων ευλογιάς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η Περιφέρεια Αν. Μακ. & Θράκης εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω επαπειλούμενου κινδύνου εξάπλωσης της ζωονόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
«Χρέος όλων», αναφέρει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΑΜΘ, «είναι να προστατέψουμε την περιοχή μας από τη διασπορά του νοσήματος της ευλογιάς και να αποτρέψουμε κάθε γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, του ζωικού κεφαλαίου».
Οδηγίες προς Κτηνοτρόφους
Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, δίνοντας ορισμένες οδηγίες προς τους Κτηνοτρόφους της περιοχής, ζητάει απ’ αυτούς να τηρούν σχολαστικά τα σχετικά μέτρα, προκειμένου να προφυλάξουν το κοπάδι τους.
Τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν είναι:
[1. Μην επιτρέπεις την είσοδο στην εκτροφή σου σε άτομα που δεν σχετίζονται με αυτή, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.
- Μην επιτρέπεις την είσοδο σε άτομα που σχετίζονται με την εμπορία και την διάθεση αμνοεριφίων και κρέατος που πιθανώς να θελήσουν να επισκεφτούν την κτηνοτροφική εκμετάλλευση σου.
- Μην επιτρέπεις οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων να εισέρχονται στην εκτροφή αλλά αυτά να σταθμεύουν μακριά από αυτήν και με δικό σου όχημα να μεταφέρεις τα ζώα σου προκειμένου αυτά να φορτωθούν.
- Παρακολούθησε τα ζώα σου καθημερινά για την εμφάνιση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια, στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης της υγείας τους. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, να επικοινωνήσεις άμεσα, με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σου και να ενημερώσεις τον υπεύθυνο κτηνίατρο.
- Μη φέρνεις το κοπάδι σου σε επαφή με άλλα κοπάδια και προπαντός μην ανταλλάζεις και μη δανείζεις αρσενικά ζώα για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.
- Να απαιτείς από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, την υποχρεωτική απολύμανσή του κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή σου, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.
- Φρόντισε να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις, και κυρίως μην περιφέρεσαι σε περιοχές υψηλού κινδύνου που έχουν εμφανίσει κρούσματα Ευλογιάς.
- Μη δανείζεσαι και μη δανείζεις αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, ζωοτροφές, ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο που διατηρεί αιγοπρόβατα.
- Προμηθεύσου κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό καθώς και φορητή συσκευή απολύμανσης και να απολυμαίνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τα εργαλεία σου και τους χώρους της εγκατάστασής σου. Πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του απολυμαντικού.
- Αν οι εγκαταστάσεις σου το επιτρέπουν, κατασκεύασε απολυμαντική τάφρο στην είσοδό της εκμετάλλευσης για την απολύμανση των οχημάτων που είναι αναγκαίο να εισέρχονται στη εκτροφή σου.]
Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι τα μέτρα απαγόρευσης στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης διατηρούνται για 21 +9 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων της μολυσμένης εκτροφής και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα.