Home > νέα > Συνεχίζει προς το παρόν να λειτουργεί το Υποθηκοφυλακείο Κ. Νευροκοπίου Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Συνεχίζει προς το παρόν να λειτουργεί το Υποθηκοφυλακείο Κ. Νευροκοπίου Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.» για τη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων

 

Συνεχίζει προς το παρόν να λειτουργεί

το Υποθηκοφυλακείο Κ. Νευροκοπίου

 

Ιδρύεται ένα κεντρικό στην Κομοτηνή και στις άλλες πόλεις γίνονται παραρτήματα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της μετατροπής των άμισθων Υποθηκοφυλακείων στη χώρα σε έμμισθα, ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2015 ακόμα. Από τότε, υπήρχε το ζήτημα να κλείσουν 44 από αυτά σε όλη τη χώρα, με την έννοια όμως ότι θα προχωρούσε συστηματικά η σταδιακή εφαρμογή του Κτηματολογίου.

Η σχετική νομοθεσία, προέβλεπε από τότε τη δημιουργία 15 περιφερειακών κτηματολογικών γραφείων, μέσα από τα οποία θα δίνονται όλες οι απαντήσεις στους πολίτες κτλ. Από τότε, υποτίθεται ότι θα έκλειναν τα δύο Υποθηκοφυλακεία στο Νομό: της Δράμας και του Κ. Νευροκοπίου. Αυτά στα μέσα του 2015 με σχετικό δημοσίευμα στον «Π.Τ.» τον Οκτώβριου του 2015.

Σε άλλο δημοσίευμα του «Π.Τ.» αρχές Σεπτεμβρίου 2016, διαβάζουμε μια ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), της οποίας το Δ.Σ. ζητά να διατηρηθούν τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα, με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, ο κίνδυνος της άμεσης κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Κ. Νευροκοπίου ήταν άμεσα ορατός.

Το καλοκαίρι του 2016, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, σε επίσκεψή του στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητά να παραμείνει αυτό του Νευροκοπίου, με την μετατροπή του σε παράρτημα του Υποθηκοφυλακείου της Δράμας.

Στο μεταξύ ο νόμος για την κατάργηση των άμισθων Υποθηκοφυλακείων ψηφίστηκε το 2016, όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά εφαρμογή του. Προ ημερών, εκδόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η εφαρμοστική εγκύκλιος του νόμου που λέει ότι όλα πλέον γίνονται έμμισθα. Αυτό σημαίνει ότι, οι υποθηκοφύλακες που μέχρι σήμερα έπαιρναν το οικονομικό τίμημα από όσους χρειαζόντουσαν ένα πιστοποιητικό από το Υποθηκοφυλακείο, σήμερα γίνονται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι με κανονικό μισθολόγιο.

Παράλληλα όμως, ιδρύεται από ένα κεντρικό Υποθηκοφυλακείο στην πρωτεύουσα κάθε διοικητικής Περιφέρειας – στην Αν. Μακεδονία Θράκη στην Κομοτηνή – και στις υπόλοιπες πόλεις μετατρέπονται σε παραρτήματα (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη).

Tasos_Poulios

Ο κ. Τάσος Πούλιος.

Λειτουργεί του Νευροκοπίου

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος, επιβεβαιώνει τη νέα μορφή των Υποθηκοφυλακείων, ενώ τονίζει ότι «σήμερα αυτό του Κ. Νευροκοπίου συνεχίζει να λειτουργεί, αν και πρακτικά πρόκειται να καταργηθεί, τουλάχιστον μέχρι να γίνει η μεταφορά του».

Υπενθυμίζει ο κ. Πούλιος, ότι όταν το καλοκαίρι του 2016 είχε συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης, είχε ζητήσει να μην καταργηθεί το Υποθ. Νευροκοπίου: «Είχα ζητήσει να υπάρξει πρόβλεψη για ειδικές περιοχές όπως είναι το Νευροκόπι το από απέχει από τη Δράμα. Οι κάτοικοι του Νευροκοπίου, δεν μπορούν για ένα πιστοποιητικό να κατεβαίνουν στη Δράμα λες και είναι δίπλα τους. Είχε πει τότε ο γενικός γραμματέας, ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών μέσων. Θα πηγαίνει στο ΚΕΠ Νευροκοπίου και η συναλλαγή θα γίνεται από εκεί. Αυτό όμως προϋποθέτει βέβαια, ότι τα Υποθηκοφυλακεία μηχανοργανώνονται. Αυτό προς το παρόν δεν έχει γίνει στην έκταση που πρέπει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να πάρει κάποιος πιστοποιητικό σε ηλεκτρονική μορφή. Υπάρχει μια ταλαιπωρία του κόσμου βέβαια. Προς το παρόν βέβαια, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, το Υποθηκοφυλακείο Νευροκοπίου θα συνεχίσει να λειτουργεί».

 

Έμμισθα υποθηκοφυλακεία

Όπως τονίζει ο κ.  Πούλιος, «από την άλλη μεριά, το ότι καταργούνται άμισθα Υποθηκοφυλακεία, αυτό κυρίως θέλει να χτυπήσει τα μεγάλα Υποθηκοφυλακεία που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις με μεγάλες αξίες, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κάποια τουριστικά μέρη, όπου οι αξίες είναι πολύ μεγάλες, και που οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, είχαν μεγάλες απολαβές. Γιατί έπαιρναν δικαιώματα με βάσει την αξία του ακινήτου. Τώρα που τους κάνει δημοσίους υπαλλήλους, είναι προφανές ότι θα περιοριστούν σε έναν μισθό δημοσίου υπαλλήλου».

 

Κτηματολογικά Γραφεία

Σε ερώτηση για το πώς τα Υποθηκοφυλακεία θα αντικατασταθούν από τα Κτηματολογικά γραφεία, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας εξηγεί ότι, «όταν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα, δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης των Υποθηκοφυλακείων, γιατί θα υπάρχει το Κτηματολόγιο. Ουσιαστικά θα καταργηθούν από μόνα τους. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση σε όλη την επικράτεια. Στη Δράμα αυτή τη στιγμή, Κτηματολόγιο λειτουργεί στη Δράμα, στο Καλαμπάκι και στο Δήμο Δοξάτου και όλη η υπόλοιπη περιοχή είναι υπό κτηματογράφηση. Υποτίθεται ότι κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση».

Σε ερώτηση για το πώς λειτουργεί σήμερα το Υποθηκοφυλακείο της Δράμας, ο κ. Πούλιος επισημαίνει ότι, «λειτουργεί με την παλιά μέθοδο. Υπάρχει μια εξέλιξη βέβαια, καθώς έχει μεταφερθεί το αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή, τουλάχιστον ως εγγραφές. Όχι τα συμβόλαια, αλλά μόνο οι αριθμοί τους. Βρίσκεις στον υπολογιστή τους αριθμούς, και μετά πρέπει να ανοίξεις το βιβλίο για να δεις τι λέει το συμβόλαιο. Το αρχείο είναι σε ηλεκτρονική μορφή».