Home > νέα > Συνεχώς αυξανόμενα τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και στη Δράμα-25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Κακοποίησης Γυναικών

Συνεχώς αυξανόμενα τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και στη Δράμα-25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Κακοποίησης Γυναικών

25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Κακοποίησης Γυναικών

Συνεχώς αυξανόμενα

τα περιστατικά βίας κατά

των γυναικών και στη Δράμα

Δράσεις ευαισθητοποίησης 25 – 30 Νοεμβρίου από την Ένωση Κυριών Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ δράσεων για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, διοργανώνει η Ένωση Κυριών Δράμας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «VIA DRAMA».

Δυστυχώς, και στη Δράμα, όπως και σε όλη τη χώρα, τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών αυξάνονται συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, στη Δράμα και στους πρώτους πέντε μόνο μήνες λειτουργίας αντίστοιχου γραφείου για την κακοποίηση γυναικών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, είχαμε ήδη πάνω από 90 καταγγελίες με επίσημα στοιχεία.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Δράμας ετοιμάζει ήδη το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2025, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση είναι ήδη πάρα πολύ σοβαρή. Και όπως είχε δηλώσει και η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κα. Τσακιρίδου, δέχεται ήδη πολλά τηλεφωνήματα από γυναίκες που ζητούν βοήθεια όσον αφορά το ζήτημα της κακοποίησης.

Στη Δράμα μέχρι σήμερα, μια εξαιρετική δουλειά εδώ και χρόνια συνεχίζει να κάνει η Ένωση Κυριών, εκμεταλλευόμενη διάφορα προγράμματα, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες και συμβουλευτικές δράσεις προς κακοποιημένες γυναίκες.

Via Drama

Στο πλαίσιο αυτό, και για όλη την επόμενη εβδομάδα, η Ένωση Κυριών έχει ετοιμάσει ορισμένες δράσεις, μέσω των οποίων στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του  κοινού, αλλά και των κακοποιημένων γυναικών, με στόχο να τις ενδυναμώσει και να τις βοηθήσει να αναγνωρίσουν τα σημάδια βίας και να αναζητήσουν υποστήριξη.

Μεταξύ άλλων, έχει προγραμματιστεί έκθεση φωτογραφίας κακοποιημένων γυναικών στα γραφεία της Ένωση Κυριών επί της Βενιζέλου.  Η έκθεση αποτυπώνει τη βιαιότητα και τις συνέπειες της έμφυλης βίας, προσφέροντας μια συγκλονιστική πραγματικότητα που βιώνουν πολλές γυναίκες.

Επίσης, δίπλα στην έκθεση φωτογραφίας θα υπάρχει Τοίχος διαμαρτυρίας, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει έναν σημείο στο οποίο θα αφήσει το δικό του μήνυμα συμπαράστασης και υποστήριξης στα θύματα της κακοποίησης των γυναικών.

Επίσης, θα γίνει ανάρτηση ονομάτων δολοφονημένων γυναικών για το 2024, προκειμένου να τιμήσει την μνήμη τους και να υπενθυμίσει τη συνεχιζόμενη μάχη κατά της βίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της εβδομάδας από 25 έως 30 Νοεμβρίου, ο πρώτος όροφος του Σπιτιού Ανοικτή Φιλοξενίας θα είναι επισκέψιμος κατόπιν ραντεβού, για σχολεία. Στόχος είναι η απομυθοποίηση του ξενώνα ως κάτι απρόσωπο και μη εναρμονισμένο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τέλος την 25η Νοεμβρίου ο ξενώνας θα φωταγωγηθεί με το πορτοκαλί χρώμα που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση.

Αυξημένα τα περιστατικά στη Δράμα

Όπως αναφέραμε στην αρχή του σημειώματος τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα και στη Δράμα. Τον περασμένο Μάρτιο, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία τα οποία προέρχονταν από το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας για το 2022 και το 2023.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, το 2020 είχαμε συνολικά 25 περιστατικά, ενώ το 2021 αυξήθηκαν στα 58. Το 2022 μειώθηκαν στα 53 και το 2023 έπεσαν στα 47.

Το σύνολο των ατόμων που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία στις διάφορες μορφές, είναι 181 άτομα, άνδρες – γυναίκες και παιδιά, ενώ φυσικά οι γυναίκες κατέχουν την πλειοψηφία των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεί αυτά, το 2023 τα περιστατικά παρέμεναν αρκετά υψηλά, χωρίς μάλιστα να παρουσιάσουν κάποια μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αναφορικά με τα στοιχεία αυτά  και όσον αφορά τους άνδρες, το 2023 τα θύματα αυξάνοντα κατά δυο και από 7 ανεβαίνουν στα 9. Έτσι, στην ηλικία των 13 – 18 ετών είχαμε 1 θύμα, ενώ στην ομάδα 35 – 45 ετών είχαμε 3 θύματα. Μεταξύ των 45 – 60 ετών είχαμε 2 θύματα, όπως 2 θύματα είχαμε και στις ηλικίες 60 -75 ετών. Από 75 ετών και άνω έχουμε 1 θύμα.

Αναφορικά με τις γυναίκες, έχουμε συνολικά 39 θύματα, ενώ το 2022 ήταν στα 47 άτομα.  Και ακόμα, αρκετά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά στις ηλικίες μεταξύ 35 – 45 ετών.

Αναλυτικότερα, στις ηλικίες 7 – 13 ετών είχαμε 1 θύμα, ενώ μεταξύ 18 – 21 ετών είχαμε 4 θύματα. Από 21 – 25 ετών είχαμε 3 θύματα και μεταξύ 25 – 30 ετών 1 θύμα. Στα 6 θύματα ανέρχονται τα θύματα στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 -35 ετών και εκτοξεύονται στα 13 στην ομάδα 35 – 45 ετών. Στις ηλικίες μεταξύ 45 – 60 τα θύματα μειώνονται στα 7 άτομα και στα 2 στις ηλικίες μεταξύ 60 – 75 ετών, ενώ έχουμε 2 άτομα για άνω των 75 ετών.

Όπως προαναφέραμε, για το 2024, σε πέντε μήνες τα περιστατικά ήδη έχουν ξεπεράσει τα 90 και σίγουρα δεν θα σταματήσουν εδώ.