Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας
Ενέργειες και δράσεις για ενημέρωση
των Δραμινών υπέρ του εμβολιασμού
Αντιπεριφερειάρχης: Να μπει μπροστά η ιατρική κοινότητα για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΘΕΜΑ του χαμηλού ποσοστού του εμβολιασμό των πολιτών της Δράμας κατά της Covid-19, ήταν από τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας. Και αυτό που κυρίως βγήκε ως συμπέρασμα, είναι ότι θα πρέπει να μπει μπροστά η ιατρική κοινότητα και μέσω ορισμένων ενεργειών αλλά και δράσεων, να γίνει ενημέρωση του πληθυσμού, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας (ΣΟΠΠ), προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, έχοντας δίπλα του στο πάνελ τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κ. Καρατζόγλου, ενώ παρόντες ήταν επίσης, ο πρόεδρος και η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης και κα. Βασιλείου αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, η συντονίστρια του ΕΟΔΥ στη Δράμα κα. Γαμβρέλη, ο δημοτικός σύμβουλος ο κ. Παναγιωτίδης ως εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Παρανεστίου κ. Σοφιάδης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δράμας κ. Στ. Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος τη Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, η κα. Μπουραζάνη από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Δράμας και η κα. Θεοδωρίδου από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας.
Να σημειωθεί εδώ, ότι, ενώ προσκλήθηκαν όλοι οι Δήμοι, δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Δήμο Δοξάτου, το Δήμο Κ. Νευροκοπίου και το Δήμο Προσοτσάνης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δράμας που προσκλήθηκε όπως και από άλλους φορείς.
Η συζήτηση των εκπροσώπων των φορέων ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί στην αίθουσα «Κων/νος Καραμανλής» στο διοικητήριο Δράμας και ολοκληρώθηκε περίπου στις 12.30 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκειά της, οι φορείς εξέφρασαν απορίες, τόνισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους για τα μέτρα, ενώ όλοι υποστήριξαν κυρίως την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των πολιτών, αλλά πάνω απ’ όλα, την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού, η οποία ενημέρωση, απ’ όσα ειπώθηκαν, φαίνεται πως είναι ελλιπής.
Οικογένεια αρνητές
Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε σε κάποιο σημείο ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι λείπει η στοχευμένη ενημέρωση και αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα ηλικιωμένου ανθρώπου, ο οποίος τελικά πείστηκε να εμβολιαστεί, μόνο όταν ο γιατρός του τον ενημέρωσε σχετικά μ’ αυτό.
Αναφέρθηκε επίσης σε μια χαρακτηριστική περίπτωση μιας οικογένειας από τη Δράμα, της οποίας νοσούν όλα τα μέλη. Όπως σημείωσε η κα. Μπουραζάνη, μια πολυμελή οικογένεια στη Δράμα, όπου νοσούν οι γονείς και τα 3 παιδιά, αρνούνται να δεχθούν ιατρική βοήθεια για Covid και κάλεσαν τη γιαγιά να τους φροντίσει. Τελικά μετά από παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου, την οικογένεια επισκέφθηκε ιδιώτης γιατρός, όμως τελικά δεν δέχθηκε καμιά θεραπεία. Το θέμα προχώρησε παρακάτω και έγινε ζήτημα, εφόσον η οικογένεια δεν δέχεται ιατρική βοήθεια για τα παιδιά να ενεργοποιηθεί ο εισαγγελέας. Χωρίς όμως τελικά να αναφερθεί κάτι άλλο περαιτέρω.
Όπως συμπλήρωσε αργότερα η κα. Βασιλείου, «το ένα παιδί της οικογένειας είναι παχύσαρκο και η μητέρα αρνιόταν να δεχθεί ότι έχει σοβαρό πρόβλημα. Αναγκάστηκε τελικά ο γιατρός, να ενημερώσει τον Ιατρικό Σύλλογο, να ενημερωθεί η Διεύθυνση Υγείας και να ενημερωθεί και η Αστυνομία».
Δοξάτο – Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης
Ακόμα, η κα. Μπουραζάνη αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό ζήτημα στο Δήμο Δοξάτου, ζητώντας να ανοίξει το Περιφερειακό Ιατρείο Δοξάτου που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, ώστε οι κάτοικοι του Δήμου να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Προσοτσάνη όπου ανήκουν υγειονομικά. Υπάρχει μάλιστα και σχετική αλληλογραφία με το διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη.
Απογοήτευση για τους εμβολιασμούς
Σε γενικό επίπεδο πάντως, αυτό που διαγράφηκε από την όλη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ της Π.Ε. Δράμας, είναι η απογοήτευση των εκπροσώπων των φορέων που βρέθηκαν εκεί, ότι είναι πολύ δύσκολο να πειστούν όσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιαστεί για να το κάνουν.
Αν και υπήρξαν φυσικά αντίθετες απόψεις ότι με τις κατάλληλες δράσεις θα μπορούσε να αλλάξει άποψη ένα σημαντικό ποσοστό στην περιοχή μας, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται άμεσα καλά επιλεγμένες ενέργειες με αφίσες και διάφορα μηνύματα, αλλά ακόμα και δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης σ’ αυτό το θέμα της ενημέρωσης, αυτά που είπαν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου. Ότι ενώ ζήτησαν από όλους τους Δήμους της περιοχής να τους ορίσουν κάποιους ανοιχτούς χώρους προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από τον Ιατρικό Σύλλογο, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απάντηση.
Επιμελητήριο: «Είμαστε όλοι καταναλωτές»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος τόσο στην εστίαση όσο και στα καταστήματα της πόλης, σημείωσε ότι «παντού τηρούνται τα μέτρα, παντού υπάρχουν αντισηπτικά στα τραπέζια και στα καταστήματα και εν πάση περιπτώσει, επιλέγω και εγώ ως καταναλωτής, να πάω εκεί που νιώθω ασφάλεια και όχι εκεί που δεν νιώθω ασφάλεια. Επιτρέψτε μου, είμαστε όλοι καταναλωτές και πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε για τον εαυτό μας».
Αστυνομία: «Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός παντού»
Από την πλευρά της Αστυνομίας Δράμας, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δράμας κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός παντού. Υπάρχει και ατομική ευθύνη απ’ όλους μας, στην προσωπική μας ζωή, στην επαγγελματική μας ζωή και στον επαγγελματικό μας χώρο».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Αστυνομία επιμένει στους ελέγχους σε όλους τους τομείς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, «εντείνουμε τις προσπάθειές μας ακόμα περισσότερο στη συνέχεια λόγω των καιρικών συνθηκών», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «στο κομμάτι της εστίασης κυρίως, οι παραβάσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ πελατών και εργαζομένων, σχεδόν μισές – μισές. Ενώ, μας λυπεί το γεγονός ότι, έχουμε ελέγξει επανειλημμένα καταστήματα εστίασης και διαπιστώνουμε παραβάσεις και ιδίως σε εργαζομένους για την χρήση των υγειονομικών μέσων». Όπως είπε μάλιστα, «θεωρούσαμε ότι ειδικά στην εστίαση θα είχαν απαλειφτεί. Αν και δεν αφορά σε όλα την εστίαση και είναι λίγα αυτά τα περιστατικά».
Σημείωσε ακόμα ο ίδιος ότι πολλές παραβάσεις βεβαιώνονται στα μέσα μεταφοράς και ειδικά στα ΚΤΕΛ, όπου πολύς κόσμος ταξιδεύει χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόησης ή rapid test, χωρίς μέτρα κτλ. Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι θα πρέπει να ταξιδέψει όπως ορίζει ο νόμος».