Home > Εκδηλώσεις > Συνέδριο σε Δράμα και Καβάλα «100 χρόνια μετά: οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας»

Συνέδριο σε Δράμα και Καβάλα «100 χρόνια μετά: οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας»

Συνέδριο σε Δράμα και Καβάλα «100 χρόνια μετά:

οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία

της νέας Ανατολικής Μακεδονίας»

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ και επίσημα πλέον από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Συνέδριο με τίτλο: «100 χρόνια μετά: οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας».

Το Συνέδριο, διεξάγεται με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον μεγάλο κύκλο δράσεων και εκδηλώσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, και το γεγονός ότι η Δράμα και η Καβάλα είναι οι περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη εγκατάσταση προσφύγων.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Δήμο Καβάλας και το Δήμο Δράμας.

Μέσα από εισηγήσεις των ομιλητών θα αναλυθούν ζητήματα γύρω από την ανταλλαγή, τις νομικές, πολιτικές, ηθικές διαστάσεις της, και την εγκατάσταση των προσφύγων σε κάθε μια από τις δύο περιοχές.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα παρουσιαστεί η βιωματική διάσταση, η πολιτική εκπροσώπηση της Καβάλας και της Δράμας από το 1923 έως και το 1936, οι κοινωνικές εξελίξεις στην Ανατολική Μακεδονία από το 1923 έως και τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η νέα οικονομία της περιοχής μέσα από μεγάλα τεχνικά έργα όπως η αποξήρανση στα τενάγη των Φιλίππων.

Θα συζητηθούν επίσης επιμέρους θέματα όπως η δημόσια υγεία, η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων και τα πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν. Τέλος, θα επιχειρηθεί η χαρτογράφηση της μνήμης και εμπειρίας της ανταλλαγής.

Στην Καβάλα, το Συνέδριο θα διεξαχθεί στη Μεγάλη Λέσχη στην οδό Κύπρου 12-14, ενώ στη Δράμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Το πρόγραμμα στη Δράμα

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου στη Δράμα είναι:

Σάββατο 12 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 – 20.30: Δράμα: Εγκατάσταση των προσφύγων. Προεδρία: Ευριπίδης Γαραντούδης.

– Δήμητρα Πατρωνίδου, Το οικιστικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες στην πόλης της Δράμας: Μια πρώτη προσέγγιση μέσα από το αρχαίο της Κτηματικής Υπηρεσίας.

– Γεωργία Μπακάλη: Οι νέες αγροτικές κοινότητες του Νομού Δράμας. Αντιφάσεις και ανισότητες της προσφυγικής αποκατάστασης.

– Βασίλειος Ριτζαλέος: Οι «προσωρινών διαμένοντες» Αρμένιοι πρόσφυγες στη Δράμα, 1922-1925.

– Δημήτρης Σφακιανάκης: Απορφανισμένες προσφυγικές οικογένειες στη Δράμα του Μεσοπολέμου: οι απόκληρες της προσφυγικής αποκατάστασης.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου και ώρα 10.00-11.30. Πολιτική Εκπροσώπηση ΙΙ

Προεδρία: Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

– Γεωργία Βλαχοδήμου: Εθνικές εκλογές στην περιοχή της Δράμας 1923-1936.

– Νίκος Γεωργιάδης: Ο κε Πόντους βενιζελικός βουλευτής Δράμας Λάζαρος Θεοδωρίδης (188501950): η ζωή και η πολιτική δράση του.

– Δήμητρα Χατζηδημητρίου: Το έργο του Λάμπρου Λαμπριανίδη ως μέλους της 7ης Υποεπιτροπής της Μικτής Επιτροπής Ανταλλαγής (1923).

12.00-13.30: Μνήμη και εμπειρία της ανταλλαγής.

Προεδρία: Μιχάλης Λυχούνας.

Αϊντίν Χατζή Βελή: Η μουσουλμανική Κοινότητα της Καβάλας και  η μετακίνησή της στην Τουρκία κατά την ανταλλαγή πληθυσμών σύμφωνα με τουριστικές πηγές.

– Ευαγγελία Μπαλτά: Η ποίηση των τουρκόφωνων Ανταλλαξίμων.

– Άγγελος Παληκίδης: Η Ανταλλαγή Πληθυσμών στην ιστοριογραφία και τη μνήμη στην Ελλάδα και την Τουρκία.