Home > Πρώτο Θέμα > Τμήμα Χημειοθεραπείας που λειτουργεί «βλέπει» το Υπ. Υγείας στο Νοσοκομείο Δράμας με πληρότητα 79%!!! ► Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Δράμας κ. Νικολαΐδη με τις προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου κα. Βασιλείου και του Συλλόγου Καρκινοπαθών κας. Δημητριάδου

Τμήμα Χημειοθεραπείας που λειτουργεί «βλέπει» το Υπ. Υγείας στο Νοσοκομείο Δράμας με πληρότητα 79%!!! ► Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Δράμας κ. Νικολαΐδη με τις προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου κα. Βασιλείου και του Συλλόγου Καρκινοπαθών κας. Δημητριάδου

Απάντηση από το Υπουργείο Υγείας

Τμήμα Χημειοθεραπείας που λειτουργεί

«βλέπει» το Υπ. Υγείας στο Νοσοκομείο

Δράμας με πληρότητα 79%!!!

► Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών προτίθεται να πληρώσει όλα τα μηχανήματα αρκεί να γίνουν προσλήψεις Ογκολόγων

► Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Δράμας κ. Νικολαΐδη με τις προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου κα. Βασιλείου και του Συλλόγου Καρκινοπαθών κας. Δημητριάδου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ απάντηση η οποία πραγματικά προβληματίζει, απαντάει το Υπουργείο και ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδη, ότι στη Δράμα λειτουργεί Τμήμα Χημειοθεραπείας, ότι διαθέτει πέντε κρεβάτια και ότι λειτουργεί με πληρότητα στο 79%. Παρουσιάζει μάλιστα και συγκεκριμένο αριθμό ασθενών!

Παρ’ όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αυτή τη διαπίστωσε προφανώς ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους που βρέθηκε στη Δράμα την περασμένη Τετάρτη 15 Μαΐου. Η απάντηση του Υπ. Υγείας υπογράφηκε από τον κ. Γεωργιάδη στις 16 τρέχοντος.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Υπ Υγείας, το Μάρτιο εξυπηρετήθηκαν και…. 122 άτομα και η Μονάδα Ημερήσιας Χημειοθεραπείας λειτούργησε κατά 79%! Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς δεν λειτουργεί τίποτα απολύτως από τα παραπάνω! Μπορεί να έχει ιδρυθεί η εν λόγω μονάδα, αλλά παραμένει χωρίς γιατρούς, καθώς δύο προκηρύξεις για πρόσληψη Ογκολόγων, απέβησαν άκαρπες!

Το σχετικό έγγραφο με αριθμ. πρωτοκόλλου 22588/16-5-2024, δόθηκε ως απάντηση σε κοινή επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας προς το Υπ. Υγείας.

Η επιστολή εκείνη στάλθηκε στον υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδη στις 15 Απριλίου 2024, όπου μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά στα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας, ζητώντας να χαρακτηριστεί «άγονο».

Στο πλαίσιο των παραπάνω, το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Μαΐου, οι δύο πρόεδροι, του Ιατρικού Συλλόγου κα. Βασιλείου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Δημητριάδου, μαζί με τον βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδη, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναφερθούν στα παραπάνω ζητήματα και ζητώντας την άμεση πρόσληψη Ογκολόγων Ιατρών, ώστε να λειτουργήσει η Ημερήσια Μονάδα Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Αυτό που αναφερόταν στην κοινή επιστολή των δύο Συλλόγων, είναι ότι το μόνο που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια, είναι το Ιατρείο του κ. Κασαράκη κάθε Παρασκευή στο Νοσοκομείο Δράμας, ο οποίος μετακινείται από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» στο Νοσοκομείο Δράμας.

Νικολαΐδης: Εμπαιγμός…

Στις δηλώσεις του ο βουλευτής Δράμας κ. Νικολαΐδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «ένα από τα διαχρονικά προβλήματα του τόπου μας, αφορά τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας», λέγοντας ότι «πολλές Δραμινές και πολλοί Δραμινοί, αναγκάζονται για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, να υποστούν τεράστια ταλαιπωρία, ταξιδεύοντας σε άλλες πόλεις για να κάνουν χημειοθεραπείες σε άλλα Νοσοκομεία. Όπως είναι γνωστό, στο Νοσοκομείο της Δράμας δεν λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας».

Τόνισε ακόμα ότι πριν ένα μήνα με ερώτησή του στη Βουλή και το Υπ. Υγείας είχε θέσει ζητήματα που αφορούν το Νοσοκομείο Δράμας αλλά και τους καρκινοπαθείς και σημείωσε: «Δυστυχώς, από την απάντηση διαπιστώθηκε ακόμα μια φορά, ότι μας κοροϊδεύουν. Καθώς το Υπ. Υγείας θεωρεί ότι λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας στη Δράμα, έχοντας μάλιστα πληρότητα 79%. Συγκεκριμένα, ο υπ. Υγείας ανέφερε στην απάντησή του τα εξής: [θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με τροποποίηση του οργανισμού το έτος 2020, μετά από εισήγηση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης και σε συνεννόηση με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Νοσοκομείο, Μονάδα ημερήσιας χημειοθεραπείας, δυναμικότητας 5 κλινών στη Βραχεία Νοσηλεία για την εξυπηρέτηση των ασθενών που χρήζουν χημειοθεραπειών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους με μετακίνηση τους σε νοσοκομεία άλλων νομών, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά τον μήνα Μάρτιο 2024 , σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία, εξυπηρετήθηκαν συνολικά 122 ασθενείς και το ποσοστό κάλυψης των κλινών ήταν 79%.]»

Στο σημείο αυτό ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι «η συγκεκριμένη απάντηση θεωρώ ότι αποτελεί εμπαιγμό προς την κοινωνία της Δράμας και προς το σύνολο της δραμινής κοινωνίας. Θεωρώ ότι σ’ αυτό το ζήτημα θα πρέπει να κινηθούμε με ενότητα και καλώ το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να δράσουμε από κοινού και να απαιτήσουμε την πρόσληψη των Ογκολόγων που χρειάζονται και την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού».

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι ήδη χθες προχώρησε σε νέα κατάθεση ερώτησης στο Κοινοβούλιο.

Βασιλείου: Να ιδρυθεί και να στελεχωθεί το Τμήμα

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου σημείωσε: «Με την παρουσία μου αυτή και με τον θεσμικό ρόλο που έχω, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, για εμάς η Υγεία δεν έχει χρώματα. Ούτε μπλε, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα, ούτε πορτοκαλί. Η Υγεία είναι ενιαία, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για εμάς είναι ενιαίος και έτσι τον αντιμετωπίζουμε. Μακάρι αυτά τα οποία έγραψαν ως απάντηση να πραγματοποιηθούν. Το να ζητάμε να έρθουν γιατροί χωρίς να υπάρχει ένα Τμήμα στο οποίο να μπορούμε να τους ενσωματώσουμε, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να δεχτούν αυτή τη θέση. Επομένως, το πιο σημαντικό για εμάς είναι να ιδρυθεί το Τμήμα και να ζητήσουμε να στελεχωθεί το Τμήμα με υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Δημητριάδου: Ο Σύλλογος θα πληρώσει τα μηχανήματα

Τέλος, δηλώσεις προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κα. Δημητριάδου, η οποία σημείωσε ότι «από το 2012 ξεκινήσαμε να ζητάμε την ίδρυση Τμήματος Χημειοθεραπειών στη Δράμα. Η Δράμα είναι ένας νομός που έχει μεγάλα ποσοστά καρκινοπαθών. Ζητάμε από όλους τους φορείς του Νομού, να συστρατευθούμε, να πιέσουμε, να γίνει αυτό το Τμήμα. Καταφέραμε σήμερα με τη βοήθεια του Νοσοκομείου Δράμας και της 4ης ΥΠΕ, να έχουμε έναν Ογκολόγο, ο οποίος ήρθε το 2019 και κάθε εβδομάδα, 48 φορές το χρόνο, έρχεται ανελλιπώς, βλέπει 20-30 ασθενείς, ανεβαίνει στην Παθολογία, βλέπει χειρουργημένους ογκολογικούς ασθενείς, κάνει τα πάντα και έχει φτάσει να δει και να εξυπηρετήσει 5.000 ασθενείς».

Η κα. Δημητριάδου, ζήτησε «να γίνει το Τμήμα, να βγουν προκηρύξεις για να έρθουν Ογκολόγοι, να στήσουμε το Χημειοθεραπευτικό Τμήμα. Έχουμε δηλώσει ότι θα πληρώσουμε τα μηχανήματα και ότι άλλο χρειαστεί και τα κρεβάτια. Το έχουμε φροντίσει αυτό, με τα 10 ευρώ των μελών μας και τη σωστή διαχείριση το έχουμε καταφέρει. Η πολιτεία να μας φέρει μόνο γιατρούς».

Η απάντηση του υπ. Υγείας

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μέρος της απάντησης «βλέπει» τη λειτουργία Τμήματος Χημειοθεραπείας στη Δράμα.

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται στην Παθολογική Κλινική, επισημαίνοντας: «Σε ό,τι αφορά στην στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής, από το 2020 μέχρι σήμερα έγιναν συνολικά 15 προκηρύξεις θέσεων Παθολογίας, σε όλες τις βαθμίδες και απέβησαν άγονες 14 εξ αυτών».

Ενώ όσον αφορά το ζήτημα να χαρακτηριστεί «άγονο» το Νοσοκομείο Δράμας, αναφέρεται: «Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως άγονου, όπως είναι γνωστό με την υπ’ αριθμ. Α2α/Γ.Π. οικ. 42875/08.06.2015 (ΦΕΚ 1078/τ.Β79-5-2015) απόφαση, το Νοσοκομείο είχε χαρακτηριστεί ως άγονο για την παροχή κινήτρων στους Επικουρικούς ιατρούς. Το Π.Δ. 131/1987 (ΦΕΚ Α’ 73/25.05.1987), όπως ισχύει, χαρακτηρίζει ως άγονες περιοχές από το Νομό Δράμας το Κάτω Νευροκόπι και το Παρανέστι. Η πόλη της Δράμας δεν περιλαμβάνεται και ως εκ τούτου το Νοσοκομείο δεν είναι χαρακτηρισμένο ως άγονο».

Παρ’ όλα αυτά, ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους επισκεπτόμενος τη Δράμα στις 16 Μαΐου, είχε δηλώσει ότι σε δύο μήνες με συγκεκριμένα μέτρα που θα κατατεθούν στη Βουλή, το Νοσοκομείο Δράμας θα ενταχθεί στο ζήτημα των «άγονων» Νοσοκομείων, ώστε να πάρει σχετικά οικονομικά κίνητρα και να γίνουν κάποιες προσλήψεις.

Επισημαίνεται ακόμα, ότι «Το Υπουργείο Υγείας είναι σε διαδικασία αναθεώρησης τόσο των προβληματικών και άγονων περιοχών όσο και των κινήτρων, οικονομικών και μη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων υγειονομικών δομών. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και η ένταξη της Δράμας».