Η διεθνής αναβάθμιση του Δ.Π.Θ. με οκτώ αγγλόφωνα μεταπτυχιακά
Συνεργασία του Τμήματος Φυσικού
Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας
Δράμας με το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης
Με θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων από τον Γ. Ζαΐμη
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΙΑ νέα ομάδα μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα που έχει ετοιμάσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), ατενίζει το μέλλον. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσκληση, η οποία έχει ανοίξει από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της οποίας Πανεπιστήμια απ’ όλη την Ελλάδα, καλούνται να συνεργαστούν με διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε μεταπτυχιακά προγράμματα.
Η πρόσκληση που άνοιξε από το Υπουργείο Παιδείας, απευθύνεται σε τέσσερα ακριτικά ΑΕΙ της χώρας, όπως είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) στην Κρήτη.
Στόχος της πρόσκλησης είναι, τα παραπάνω ΑΕΙ, να συνεργαστούν με αντίστοιχα του εξωτερικού σε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι τα ξένα Πανεπιστήμια να είναι σε ανώτερη κατάταξη από τα δικά μας ελληνικά.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ήδη ετοιμάσει και καταθέσει οκτώ προτάσεις μεταπτυχιακών και θα έχει συνεργασία με τα παρακάτω ιδρύματα: Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γαλλία. Πανεπιστήμια Κολούμπια, ΗΠΑ. Πανεπιστήμιο Κατζατάουν της Πενσιλβάνια, ΗΠΑ. Πανεπιστήμιο Γιορκ του Τορόνο, Καναδάς. Πανεπιστήμιο Αβινιόν, Γαλλία. Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz, Πολωνία. Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, Ελβετία. Πολυτεχνίου Μαδρίτης, Ισπανία. Πανεπιστήμιο του Λοτζ, Πολωνία. Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Τουρκία. Πανεπιστήμιο Σόφιας «St. Kliment Ohridksi», Βουλγαρία. Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Σερβία. Πανεπιστήμιο Τιράνων, Αλβανία.
Και στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε ότι, μία από τις προτάσεις των μεταπτυχιακών που κατατέθηκαν από το ΔΠΘ, έρχεται από το νέο Τμήμα που θα λειτουργήσει στη Δράμα από την ακαδημαϊκή χρονιά 2025 – 2026, Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ο «Π.Τ.» προκειμένου να αναζητήσει στοιχεία, μίλησε με τον κ. Γιώργο Μπρούφα, αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας στο ΔΠΘ. Και αυτό που αρχικά σημειώνει, είναι ότι, «το τοπίο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει και είναι σημαντικό να περιλαμβανόμαστε στο νέο κάδρο», τονίζοντας ότι, «έχει μεγάλη σημασία που υποβάλαμε προτάσεις για μεταπτυχιακά με σημαντικά ξένα ιδρύματα. Και υπήρχαν αρκετές ακόμη, που δεν ήταν τώρα ώριμες. Δεν πειράζει, θα έλθει η κατάλληλη στιγμή. Σημασία έχει να γίνουν στέρεα βήματα».
Όπως εξηγεί στη συνέχεια, «ουσιαστικά πρόκειται για μια πρόσκληση από το Υπουργείο Παιδείας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανασυγκρότησης με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι τέλος του 2025, δηλαδή 31 Δεκεμβρίου 2025 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο».
Επισημαίνει ότι «την περασμένη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της υποβολής των αιτήσεων από την πλευρά των Πανεπιστημίων. Το Δημοκρίτειο κατέβηκε με οκτώ συνολικά προτάσεις από διάφορα Τμήματα».
Η πρόταση της Δράμας
Ερωτώμενος σχετικά με την πρόταση της Δράμας, εξηγεί: «Κάθε πρόταση έχει έναν επιστημονικά υπεύθυνο ο οποίος συντονίζει. Μία απ’ αυτές τις οκτώ προτάσεις, αφορά και μία πρόταση η οποία έγινε από τον συνάδελφο καθηγητή του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας της Δράμας κ. Γιώργο Ζαΐμη. Η πρότασή του στοχεύει σε υποϋδρολογικές και φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων».
Όπως εξηγεί, «ειδικότερα, το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας όντως συμμετέχει με μία πρόταση από τον Γιώργο Ζαΐμη, που σχετίζεται με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όπου εστιάζει. Τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια σ’ αυτή την περίπτωση είναι το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης για την πρόταση της Δράμας, καθώς επίσης και ένα Τμήμα από την Πολωνία, όπου εκεί υπάρχει μια Έδρα της UNESCO όπως η αντίστοιχη Έδρα της UNESCO που έχει ο κ. Εμμανουλούδης στη Δράμα».
Αγγλόφωνα μεταπτυχιακά
Αυτό που τονίζει ο κ. Μπρούφας, είναι ότι, «η ιδέα πίσω απ’ αυτή την πρόσκληση, είναι ότι τα Πανεπιστήμια θα έπρεπε να κατεβάσουν προτάσεις για ίδρυση νέων αγγλόφωνων μεταπτυχιακών, τα οποία θα έπρεπε να έχουν το στοιχείο της καινοτομίας, να μην υπάρχουν αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα μας μέχρι τώρα και ουσιαστικά θα έπρεπε να φαίνεται ξεκάθαρα ότι σ’ αυτά θα συνεργαστούν με κάποιο ίδρυμα του εξωτερικού, το οποίο σε κατάταξη βρίσκεται υψηλότερα από ότι το Δημοκρίτειο.
Πράγματι σ’ αυτές τις προτάσεις που κατατέθηκαν ικανοποιούνταν αυτό το κριτήριο. Το δεύτερο κριτήριο είναι η ωριμότητα της πρότασης, δηλαδή αν θα έχουν καταφέρει οι συνεργάτες να έχουν κάποιο μνημόνιο συνεργασίας που να αναφέρονται στην πρόθεσή τους για την οργάνωση ενός κοινού μεταπτυχιακού είτε στη μορφή του Joint είτε στη μορφή του Dual. Στη μορφή του Joint παίρνουν τον μεταπτυχιακό τίτλο από το Δημοκρίτειο και φαίνεται ότι συνεργαζόμενο ίδρυμα είναι το ίδρυμα του εξωτερικού, ενώ στο Dual παίρνουν δυο πτυχία. Η αλήθεια είναι ότι το Dual δεν φαίνεται από τα έγγραφα που έχουμε συγκεντρώσει, είτε τα later offitent είτε τα μνημόνια συνεργασίας, ότι ικανοποιείται αυτή η προϋπόθεση».
Υψηλός βαθμός ωριμότητας
Ιδιαίτερα σημειώνει ακόμα, ότι, «οι οκτώ προτάσεις που κατέθεσε το Δημοκρίτειο, είναι σε υψηλό βαθμό ωριμότητας, είτε έχουμε later offitent είτε έχουμε μνημόνιο συνεργασίας.
Η αλήθεια είναι ότι η χρηματοδότηση αυτών των έργων θα ξεκινήσει μετά από την αξιολόγηση των προτάσεων από επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, θα περιλαμβάνει όλο το κόστος για την προετοιμασία αυτών των μεταπτυχιακών και όχι για την υλοποίησή τους. Η υλοποίησή τους θα βγει σε δεύτερη φάση και θα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, να καλύπτουν από μόνα τους τα έξοδά τους, κυρίως από τα δίδακτρα τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές».
Βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων
Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η πρόταση που κατατέθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας κ. Γ. Ζαΐμη, αφορά τις οικοϋδρολογικές και φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ζαΐμης, εξηγεί ότι «η βιώσιμη διαχείριση των περιορισμένων υδάτινων πόρων της Μεσογείου – μια περιοχή ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή – αποτελεί αναγκαιότητα. Για να επιτευχθεί βιωσιμότητα πρέπει να υιοθετούν καινοτόμες μεθοδολογίες και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις. Το Π.Μ.Σ. θα διδάξει δεξιότητες στις οικοϋδρολογικές και φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις».
Όπως εξηγεί ο κ. Ζαΐμης, «οι συγκεκριμένες λύσεις προωθούν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επιπλέον επειδή οι οικονομικοί πόροι για την διαχείριση των υδάτων είναι περιορισμένοι θα εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες για την στοχευμένη και επιτυχημένη εφαρμογή των προηγουμένων λύσεων. Η εφαρμογή οικοϋδρολογικών και φιλοπεριβαλλοντικων λύσεων με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλαπλές τις πτυχές τις βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων».
Αναφορικά με το μεταπτυχιακό, σημειώνει ότι «η συνολική διάρκεια εκτιμάται να είναι 1,5 χρόνος. Τον πρώτο χρόνο οι φοιτητές του Π.Μ.Σ. θα παρακολουθήσουν μαθήματα. Το καλοκαίρι θα υπάρχει summer school για την πρακτική εκπαίδευση. Το δεύτερο χρόνο θα περιλαμβάνει την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διατριβής, και επισκευή των μεταπτυχιακών σε ένα από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια για να αποκτήσουν περαιτέρω τεχνογνωσία».