Home > Πρώτο Θέμα > Σύντομα από τον επόμενο μήνα αναμένεται η λειτουργία όλων των σιντριβανιών της πόλης

Σύντομα από τον επόμενο μήνα αναμένεται η λειτουργία όλων των σιντριβανιών της πόλης

Σύντομα από τον επόμενο μήνα

αναμένεται η λειτουργία

όλων των σιντριβανιών της πόλης

► Συχνές οι ζημιές στα σιντριβάνια της πόλης και επιτακτική η συντήρησή τους

► Συντηρητή σιντριβανιών αναζητεί ο Δήμος Δράμας για διάρκεια ενός έτους

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΘΕ χρόνο τέτοια εποχή, τα σιντριβάνια είναι σε πρώτη ζήτηση. Ήδη η θερμοκρασία αυξάνεται σταδιακά και σε μια πόλη που  θέλει να παινεύεται ότι έχει πολλά νερά, τα σιντριβάνια της οφείλουν να λειτουργούν.

Αν και η Δράμα φημίζεται για τα νερά της, εντούτοις το ζήτημα με τα σιντριβάνια της, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί συστηματικά. Για να πούμε την αλήθεια, σήμερα η Δράμα, είναι μια πόλη με αρκετά πάρκα, καλά συντηρημένα, μια πόλη με αρκετό πράσινο. Ο δημοτικός κήπος της πόλης μας και το μεγάλο φυσικό πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στο κέντρο της πόλης, κάνουν τη Δράμα γνωστή σε όλη τη χώρα για το πράσινό της.

Παρ’ όλα αυτά, αν και επίσης φημίζεται για τα νερά της, τα σιντριβάνια της είναι λίγα και επίσης, με δυσκολία συντηρούνται και δουλεύουν.

sintrivania 03Σήμερα, στη Δράμα έχουμε συνολικά έξι σιντριβάνια, τα οποία από το Δήμο θεωρούνται ως λειτουργικά. Στην πόλη μας λοιπόν διαθέτουμε ένα μεγάλο σιντριβάνι στο δημοτικό κήπο, μαζί με ένα μικρότερο λίγο πιο κάτω. Το τρίτο βρίσκεται στην περιοχή της ανάπλασης επί της οδού Χελμού, στο άγαλμα της «Νίκης». Υπάρχουν επίσης ένα σιντριβάνι επί της οδού Σαμοθράκης, ένα στο πάρκο των οδών Καποδιστρίου και Παπανικολή (Παστουρμά) και εκείνο μπροστά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Τέλος, υπάρχει και το σιντριβάνι στο Πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών απέναντι από το Διοικητήριο Δράμας, το οποίο όμως έχει υποστεί μεγάλες φθορές. Αυτό το σιντριβάνι, μέχρι στιγμής ο Δήμος δεν το αναγνωρίζει ως δικό του, καθώς κατασκευάστηκε από την Π.Ε. Δράμας, ενώ το πάρκο έχει μεταφερθεί στην ευθύνη του Δήμου προκειμένου να καθαρίζεται.

Συντηρητής για πρώτη φορά

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων του Δήμου Δράμας κ. Βασίλης Σπανίδης, για πρώτη φορά φέτος, ο Δήμος Δράμας αποφάσισε να βγάλει δημοπρασία για την ανάδειξη συντηρητή για τα σιντριβάνια τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω.

Όπως μας εξηγεί, «είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Δράμας στα τόσα χρόνια, αποφάσισε να βρει συντηρητή για τα σιντριβάνια, καθώς δεν γίνεται διαφορετικά. Το έργο θα δημοπρατηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη συντήρησης των σιντριβανιών για ένα χρόνο».

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, τα προβλήματα με την συντήρηση των σιντριβανιών είναι πολλά. Και τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από βανδαλισμούς και κλοπές. Χαρακτηριστικό είναι όπως λέει ο κ. Σπανίδης, ότι άγνωστοι κλέβουν αντλίες και μπεκ, ή άλλες φορές τα σπάζουν και τα καταστρέφουν. Και ως παράδειγμα αναφέρεται το μεγάλο σιντριβάνι του δημοτικού κήπου, όπου τον περασμένο χειμώνα έκλεψαν τις τρεις από τις πέντε αντλίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με κόστος 2.500 ευρώ η μία.

Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες καθαρίστηκε το μεγάλο σιντριβάνι στο δημοτικό κήπο, ενώ γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης των σπασμένων μαρμάρων στο άγαλμα της «Νίκης». Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Σπανίδης, οι ζημιές που γίνονται είναι συνήθως πολλές και χρειάζεται συνεχή συντήρηση και έξοδα. «Για να λειτουργήσει ένα σιντριβάνι, κάτω από τα μπεκ που ρίχνουν το νερό, λειτουργούν αντλίες, υπάρχει μηχανοστάσιο, υπάρχουν ειδικά φίλτρα για τα άλατα, φίλτρα για μικροβιοκτόνα να μην καταστρέφεται και να μην πρασινίζει το μάρμαρο και άλλα».

Ερωτώμενος σχετικά με το σιντριβάνι στο Πάρκο Αγωνιστών Κυπρίων, ο κ. Σπανίδης μας εξηγεί ότι αυτό έχει υποστεί τόσες πολλές ζημιές τα προηγούμενα χρόνια, που για να λειτουργήσει, η συντήρησή του αγγίζει τις 50.000 ευρώ.

Το ρολόι στην ανάπλαση

Όσον αφορά το ζήτημα με τη λειτουργία του ρολογιού κήπου στην περιοχή της ανάπλασης πίσω από το άγαλμα της «Νίκης», πολλοί έχουμε αναρωτηθεί τι γίνεται με αυτό. Η όλη εργασία και το στήσιμό του, κόστισε 60.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά όμως, βλέπουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ρολόι έχει καταστραφεί και δεν λειτουργεί σωστά, ενώ τα λουλούδια γύρω από αυτό, έχουν πατηθεί και ξηλωθεί.

Ο κ. Σπανίδης τονίζει ότι το ρολόι έχει πέσει θύμα βανδαλισμού και όπως μας λέει, άγνωστοι πήγαν και γυρνούσαν ανάποδα του λεπτοδείκτες του ρολογιού μέχρι που έσπασε ο μηχανισμός του, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που πατούν επάνω στα λουλούδια και τα καταστρέφουν.

Η αλήθεια είναι ότι, πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα. Τόσο τα σιντριβάνια, όσο και οι κατασκευές όπως το ρολόι κήπου στην ανάπλαση, χρειάζονται μια ιδιαίτερη προστασία. Δυστυχώς όμως, δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση. Πέρα από τις ευθύνες που έχει ο Δήμος για να συντηρεί τα πάρκα, τα σιντριβάνια, που όλα αυτά έχουν ένα σοβαρό κόστος κάθε χρόνο, οι ίδιοι οι πολίτες έχουν τις δικές τους ευθύνες. Θα πρέπει όλοι μας να προσέχουμε και να συντηρούμε, ακόμα και αν αυτό είναι να μην παρεμβαίνουμε και χαλάμε αυτές τις κατασκευές.