Home > νέα > Σύσκεψη φορέων στην Π.Ε. Δράμας Δίωξη ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριογούρουνων για την Αφρικανική Πανώλη

Σύσκεψη φορέων στην Π.Ε. Δράμας Δίωξη ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριογούρουνων για την Αφρικανική Πανώλη

Σύσκεψη φορέων στην Π.Ε. Δράμας

Δίωξη ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων

και αγριογούρουνων για την Αφρικανική Πανώλη

 

 

 

ΣΥΣΚΕΨΗ με την παρουσία του προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρική του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θωμά Αλεξανδρόπουλου και υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 15 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» της Π.Ε. Δράμας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς του Νομού Δράμας, όπως και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η πορεία διαχείρισης του προβλήματος της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στα όρια της επικράτειας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Συναντήσεων του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος και εισηγήθηκε σε αυτήν τρόπους βελτίωσης του σχεδιασμού και της αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Αφρικανικής των χοίρων, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και κατευθυντήριες οδηγίες.

Καταρχήν, στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι η εκστρατεία αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης στα όρια του Νομού Δράμας έχει προς το παρόν και σε αυτή την φάση, θετική έκβαση, καθώς δεν αναφέρθηκαν συμβάντα νεκρών αγριόχοιρων.

Ωστόσο, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη συνεχούς ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων σε περίπτωση αναφοράς κρούσματος.

Αναφέρθηκε ότι το θέμα αντιμετώπισης της Αφρικανικής Πανώλης αποτελεί εθνικό ζήτημα και ήδη η ανάσχεση του νοσήματος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ρουμανία, αποδεκατίστηκε ο χοιροτροφικός κλάδος, ενώ και στην Βουλγαρία είναι σημαντικές οι ζημιές.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, όπως και άλλες Περιφερειακές Ενότητες στην Μακεδονία και την Θράκη, συμπεριλαμβανομένων των «Καταφυγίων Άγριας Ζωής», πρέπει να αντιμετωπίζονται ως περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και άμεσης προτεραιότητας, λόγω της γειτνίασης με την Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί εστίες της νόσου. Ως προς αυτό, τονίστηκε η ανάγκη δράσης σε στοχευμένες περιοχές πλησίον των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και σε βάθος 20 χιλιομέτρων από αυτά, όπως για παράδειγμα στο σημείο εισόδου της Εξοχής, σε ορεινές κοινότητες, σε συλλογές υδάτων.