Home > Νέα > Σύσκεψη φορέων με τους πατατοπαραγωγούς του Κ. Νευροκοπίου = Συζήτηση για το πρόβλημα της καραντίνας λόγω της ασθένειας του χυτρίδιου της πατάτας

Σύσκεψη φορέων με τους πατατοπαραγωγούς του Κ. Νευροκοπίου = Συζήτηση για το πρόβλημα της καραντίνας λόγω της ασθένειας του χυτρίδιου της πατάτας

Σύσκεψη φορέων με τους πατατοπαραγωγούς του Κ. Νευροκοπίου

Συζήτηση για το πρόβλημα της καραντίνας

λόγω της ασθένειας του χυτρίδιου της πατάτας

 

Σύσκεψη φορέων με τους παραγωγούς πατάτας του Κ. Νευροκοπίου για το ζήτημα της καραντίνας αγροτεμαχίων του Κ. Νευροκοπίου και της απαγόρευσης καλλιέργειας, λόγω της ασθένειας του χυτρίδιου της πατάτας∙ ασθένεια που προκαλείται από τον φυτοπαθογόνο μύκητα εδάφους Synchytrium endobioticum, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας,  κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.Θ., κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, κ. Ιωάννης Κυριακίδης, ο Βουλευτής Δράμας, κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Βουλευτής Δράμας, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, η Βουλευτής Δράμας, κα. Χαρά Κεφαλίδου, καθώς και εκπρόσωποι των πατατοπαραγωγών που έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη ζώνη καραντίνας.

Το κύριο θέμα της συνάντησης, ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας επανακαθορισμού και περιορισμού της ζώνης καραντίνας που έχει επιβληθεί με σχετικές νομοθετικές διατάξεις από το 2011, και αφορά 2.000 στρέμματα, ώστε να μπορούν πλέον οι αγρότες της περιοχής να επανακαλλιεργήσουν, και η χάραξη ενός από κοινού, οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης.

Κοινή πεποίθηση και συμφωνία των θεσμικών παραγόντων, ήταν η ανάγκη διερεύνησης του ζητήματος από πλευράς φυτουγειονομικής ασφάλειας με την λήψη νέων δεδομένων και την επικαιροποίηση των δειγμάτων, με τη συνδρομή των επιστημονικών φορέων και του Μπενάκιου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Mε αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται να διασφαλιστεί πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια εκ νέου νομοθετικής παρέμβασης, ότι δεν υφίσταται κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας του χυτριδίου της πατάτας.

Επίσης, εξετάσθηκαν εναλλακτικά σενάρια, όπως αυτό της εύρεσης νέων ανθεκτικών ποικιλιών πατάτας ή της παροχής κινήτρων και επιδοτήσεων στους αγρότες της περιοχής της ζώνης καραντίνας, ώστε να στραφούν σε νέες, πιο αποδοτικές καλλιέργειες.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας υπογράμμισε ότι : «Με τη συλλογική προσπάθεια και συνεργασία των πολιτικών φορέων και των παραγωγών και με οργανωμένο σχέδιο, προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Στόχος μας από την μία πλευρά, να προστατεύσουμε την τοπική αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε το αγροτικό εισόδημα και από την άλλη, να εξασφαλιστεί αποτελεσματικά η αποφυγή εξάπλωσης του επιβλαβή μύκητα σε όλη την περιοχή του Λεκανοπεδίου».