Home > Νέα > Σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. της ΠΕ Δράμας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών – Από 1 Μαΐου αρχίζει η αντιπυρική περίοδος

Σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. της ΠΕ Δράμας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών – Από 1 Μαΐου αρχίζει η αντιπυρική περίοδος

Από 1 Μαΐου αρχίζει η αντιπυρική περίοδος

Σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. της ΠΕ Δράμας

για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ το πρωί της Τρίτης 20 Απριλίου, στην «Αίθουσα Αυτοδιοίκησης» της Π.Ε. Δράμας, με την μέθοδο της Τηλεδιάσκεψης, σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις της χωρικής επικράτειας του Νομού Δράμας, ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου 2021.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και Πρόεδρο του οργάνου κ.Γεωργίου Παπαδόπουλου, συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Δράμας και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού & Αθλητισμού Π.Α.Μ.Θ. κ.Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Α.Μ.Θ. κ.Γεώργιος Ζιμπίδης, o Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας Πύραρχος Παναγιώτης Τιάγκος, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ο Δήμαρχος Δοξάτου  κ.Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Δοξάτου κ.Αθανάσιος Μπερμπερίδης και κ.Ιποκράτης Χατζηπροδρόμου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κ.Νευροκοπίου κ.Νικόλαος Νικολαίδης, εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας, εκπρόσωπος του Δήμου Προσοτσάνης. εκπρόσωπος του Δήμου Παρανεστίου,  εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Δράμας, ο Δασάρχης Δράμας κ. Νικόλαος Κόντος, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Κ.Νευροκοπίου, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας Ιωάννης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Δράμας κα Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα φαινόμενο που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με  το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, με τη συνθηματική λέξη “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ”  και  είναι δυνατόν να προκαλέσουν:

Τραυματισμοί και απώλειες ανθρώπινων ζωών

Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στον πρωτογενή τομέα (δασικά προϊόντα, γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές και εγκαταστάσεις της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στη δασική αναψυχή και τον τουρισμό εν γένει.

Διατάραξη οικολογικής ισορροπίας των φυσικών οικοσυστημάτων

Οι δασικές πυρκαγιές είναι δυνατόν να προκληθούν από φυσικά αίτια (πτώση κεραυνών) ή από ανθρώπινες δραστηριότητες, η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ορίζεται από 1ης Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, έχει αποδειχθεί, με βάση την εμπειρία των προηγουμένων ετών, ότι απαιτεί συντονισμό και στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Βασική προϋπόθεση για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και δράσεων από τους φορείς, αποτελεί η αποσαφήνιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων τους ανά δράση, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Στη σύσκεψη υπογραμμίσθηκε το καλό επίπεδο που βρίσκεται ο όλος μηχανισμός στην Π.Ε. Δράμας, με τη συμμετοχή και τη συμβολή όλων των φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία, σε επίπεδο Νομού Δράμας, έχουν περιοριστεί, σε μεγάλο βαθμό, οι δασικές πυρκαγιές, τόσο σε αριθμό, όσο και σε ένταση και έκταση, λόγω του ότι λήφθηκαν και λειτούργησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης από πλευράς τόσο των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και των πολιτών, υπό τις κατευθύνσεις που έδινε το Συντονιστικό Όργανο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην έμφαση που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα στον δασικό ορεινό όγκο, με παρεμβάσεις συντήρησης-βελτίωσης τμημάτων του δασικού οδικού δικτύου, όπου υπήρχαν προβλήματα, στις παρεμβάσεις αντιπυρικής προστασίας σε πρώην στρατόπεδα, όπως το Ανδρικάκη, καθώς και στον καθαρισμό και την απομάκρυνση αυτοφυούς βλάστησης-δένδρων σε τμήματα του επαρχιακού και εθνικού δικτύου. Σημειώθηκε ότι από εδώ και πέρα, χρήζουν παρεμβάσεις σε δασύλλια, άλση και δρόμους που υπάρχουν περιμετρικά από πόλεις και κωμοπόλεις, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη ενεργειών αντιπυρικής προστασίας στο Περιαστικό Δάσος Κορυλόβου.

Τονίστηκε το πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στον όλο προληπτικό σχεδιασμό, μέσω ατομικών μέτρων πυροπροστασίας. Ως προς αυτό, έχει δρομολογηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η έκδοση και τύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου προς τους πολίτες, ενώ ήδη διανέμεται φυλλάδιο από της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το Συντονιστικό Όργανο προχώρησε σε μία καταγραφή των προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι φορείς και υπηρεσίες και σε επικαιροποίηση των αναγκών που υπάρχουν. Εισηγήθηκε την χάραξη των κεντρικών κατευθύνσεων αναφορικά με δράσεις, έργα, μέτρα πρόληψης και μέτρα επιχειρησιακής ετοιμότητας, με βάση τον εκδιδόμενο κάθε φορά χάρτη επικινδυνότητας, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών για το έτος 2021 στο Νομό Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Syntonistiko (2) s

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Όλος ο μηχανισμός και οι εμπλεκόμενοι φορείς-υπηρεσίες του Συντονιστικού Οργάνου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ως Αντιπεριφέρεια, κατόπιν πρωτοβουλίας μου και σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Πυροσβετική Υπηρεσία και τους Δήμους, προχωρήσαμε σε καίριες παρεμβάσεις στο δασικό οδικό δίκτυο, στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, σε πρώην στρατόπεδα, ενώ θα συνεχίσουμε, το επόμενο διάστημα, με ανάλογες ενέργειες σε περιαστικά δάση και περιαστικούς δρόμους. Όλες οι παραπάνω ενέργειες-παρεμβάσεις αποτελούν ουσιώδη μέτρα πρόληψης για την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιών. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ιδιώτες-επιχειρηματίες που μας διέθεσαν σε πολλές περιπτώσεις μηχανήματα έργου για εκτέλεση εργασιών».