Σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Συζήτηση για την αρνητική
γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου
Κ. Νευροκοπίου για άδεια λατομείου στη θέση Αγία Ελένη
Στη συνεδρίαση θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου
Επερωτήσεις από περιφερειακούς συμβούλους της Δράμας για κοινωνική ένταξη και το σιδηροδρομικό αποκλεισμό
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στην έδρα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
Κατά τη συνεδρίαση του σώματος, υπάρχουν συνολικά πέντε επερωτήσεις, εκ των οποίων οι τρεις κατατίθενται από περιφερειακούς συμβούλους της Δράμας. Τα θέματα της τακτικής συνεδρίασης του σώματος είναι συνολικά 48 και αφορούν κυρίως στον ορισμό εκπροσώπων σε διάφορες επιτροπής και κατά το πλείστον σε γνωμοδοτήσεις έγκρισης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για λατομεία, οι οποίες θα εισηγηθούν από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πατακάκη.
Αρνητική θέση Δήμου Νευροκοπίου για λατομείο
Ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν, αφορά και την γνωμοδότηση για έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά εκμετάλλευση λατομεία μαρμάρου έκτασης 99.643,09 τ.μ. εταιρείας, στη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου (στη θέση Αγία Ελένη) του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.
Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, καθώς στο σημείο για το οποίο ζητείται η άδεια λειτουργίας λατομείου, τόσο οι κάτοικοι της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου έχουν αρνητική στάση για τη λειτουργία του.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του σώματος κ. Χατζηκωνσταντίνου, σημειώνει ότι σήμερα θα παραβρίσκεται στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να εκφράσει τις θέσεις του Δήμου, για ποιο λόγο δεν πρέπει να λειτουργήσει στη θέση αυτή.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, «το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε εκ νέου την αρνητική του γνωμοδότηση από τη συνεδρίαση του περασμένου Μαΐου 2023, και θέτουμε ιδιαίτερα το ζήτημα με την πηγή νερού που έχει βρεθεί στην εν λόγω περιοχή».
Χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος ότι, «στην περιοχή έχει βρεθεί μια πηγή νερού, ενώ υπάρχου στοιχεία πολιτιστικής κληρονομίας στους Αγίους Θεοδώρους. Μάλιστα σε νόμο του 2018 αναφέρεται ότι, απαγορευτικός λόγος για τη λειτουργία λατομείων σε μια περιοχή, είναι και ζητήματα πολιτικής κληρονομιάς ενός τόπου».
Να υπενθυμίσουμε ότι με δημοσιεύματα τον Απρίλιο και το Μάιο του 2023, ο «Π.Τ.» είχε αναφερθεί στο ζήτημα αυτό, καθώς ήδη από το 2021 η Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου στην έκταση της οποίας ανήκει η θέση «Αγία Ελένη», είχε εκφράσει έντονα την αρνητική της γνώμη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είχα πάρει ομόφωνα αρνητική θέση κατά την γνωμοδότησή του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: [Η ΜΠΕ του έργου δεν αξιολογεί επαρκώς τις σοβαρότατες επιπτώσεις του προτεινόμενου ΑΣΠΗΕ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, καθώς και στα μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, και πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της, όπως τεκμηριώνεται αναλυτικά στη συνέχεια:
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αλλοίωση του υδρογραφικού δικτύου που θα συντελεστεί εάν επιτραπεί η λατομική δραστηριότητα και οι επιπτώσεις που θα έχει το γεγονός αυτό στον οικισμό του Κ. Νευροκοπίου με αποπλύσεις των εδαφών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης και τα τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, λόγο των μεγάλων κλίσεων, το παρακείμενο ρέμα θα δέχεται υλικά των αποπλύσεων τα οποία θα καταλήγουν στον οικισμό].
Όπως μάλιστα αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου, η περιοχή αποτελεί μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής και χαρακτηρίζεται από σχετικά πλούσια χλωρίδα με ενδημικά είδη που αρκετά από αυτά προστατεύονται από την εθνική ή/και τη διεθνή Νομοθεσία. Η κάθε λατομική δραστηριότητα προκαλεί διατάραξη στην οικολογία και ο κερματισμός των βιοτόπων αποτελεί μια από της σημαντικότερες απειλές για την Βιοποικιλότητα. Τα είδη χρειάζονται επαρκή, ενιαίο χώρο, εντός του οποίου να μπορούν αναπτύσσονται, να μετακινούνται και να επικοινωνούν, ώστε οι πληθυσμοί τους να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Επερωτήσεις Δραμινών περιφερειακών συμβούλων
Όσον αφορά τις επερωτήσεις, η μία κατατίθεται από τον κ. Καγγελίδη και έχει θέμα: «Σχετικά με τον Ν. 4445/2016 “Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής”».
Οι άλλες δύο κατατίθενται από τον κ. Ηλιόπουλο. Η μία έχει θέμα τον Σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και η δεύτερη για την χρηματοδότηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου.