Home > Πρώτο Θέμα > Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δηλώσεις του προέδρου του Ε.Ε.Σ. κ. Αυγερινού στον «Π.Τ.»

Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δηλώσεις του προέδρου του Ε.Ε.Σ. κ. Αυγερινού στον «Π.Τ.»

Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

γιόρτασε το Περιφερειακό Τμήμα

Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Δηλώσεις του προέδρου του Ε.Ε.Σ. κ. Αυγερινού στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία εκδήλωση στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Παράλληλα, στην εκδήλωση τιμήθηκε η μνήμη των παρασημοφορημένων Εθελοντριών Νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, για την ανεκτίμητη υπηρεσία τους στο Έπος του 1940.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Καβάλας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού κα. Νεονίλη Παπαδοπούλου, εκπρόσωποι της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Δράμας, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, οι εθελοντές Σαμαρείτες και νοσηλεύτριες και νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού Δράμας και πλήθος συμπολιτών μας.

Αυγερινός: Ελάχιστος φόρος τιμής

Σε δηλώσεις του  στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός έκανε λόγο για «μια ιδιαίτερα επετειακή ημέρα για το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της Δράμας. Επετειακή γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, σεβασμού και μνήμης στη σεπτή μνήμη των ευγενών μυσταγωγών και εμπνευσμένων εργατών του Ελληνικού Ερυθροσταυρισμού».

Όπως σημείωσε, «πράγματι πρέπει όλοι να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των υπέρλαμπρων ανθρώπων που με τις απαράμιλλες, αλτρουιστικές πράξεις και ενέργειές τους λάμπρυναν και καταύγασαν την ελληνοχριστιανική διαδρομή του Έθνους μας. Σήμερα εμείς, οι νεότεροι Ερυθροσταυρίτες και Ερυθροσταυρίτισσες, δεν επιτρέπεται να απογαλακτιστούμε από αυτή τη μοναδική κληρονομιά και δεν επιτρέπεται να είμαστε απλοί μεταπράτες του θαυμασμού των άλλων για την υπέροχη αυτή μοναδική παρακαταθήκη αυτών των ανθρώπων».

147 χρόνια μοναδικής προσφοράς

Σε άλλο σημείο ο κ. Αυγερινός σημείωσε ότι, «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, 10 Ιουνίου 1877 έτος ίδρυσης, έχει πίσω του 147 χρόνια μοναδικής προσφοράς προς το Έθνος, είτε Ελληνοτουρκικοί πόλεμοι, Βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος, Μικρασιατική καταστροφή. Ο ελληνικός λαός αγνοεί –και δικαίως ίσως αγνοεί- ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέμεινε τουλάχιστον 6 χρόνια στη Μικρά Ασία, συνόδευσε τον Ελληνικό στρατό μέχρι τον Σαγγάριο ποταμό, Εσκί Σεχίρ, και πάρα πολλές νοσηλεύτριες, νοσοκόμες, εθελόντριες και προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, άφησαν την πνοή τους, προσπαθώντας να εκτελέσουν στο έπακρο το καθήκον τους και δεν άφησαν ούτε έναν Έλληνα τραυματία στρατιώτη χωρίς να τον περιθάλψουν, χωρίς να τον πάρουν μαζί τους».

Το έπος του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-‘41

Όπως σημειώνει μάλιστα ο ίδιος, «το μεγάλο έπος διετελέσθη στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41, όταν εκατοντάδες νοσηλεύτριες και νοσοκόμες και Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα χιονισμένα βουνά Γράμμου, Βίτσι, Πίνδου, έδωσαν πραγματικά μοναδικά παραδείγματα τόλμης, αυτοθυσίας, ηρωισμού, αυταπάρνησης, προκειμένου να επιτελέσουν το καθήκον τους πλάι στους λεοντόκαρδους μαχητές του Ελληνικού έθνους. Αυτή η ωραία εικόνα της Ελληνίδας εθελόντριας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σκυμμένη στον τραυματία Έλληνα στρατιώτη στα χιονισμένα βουνά Γράμμο και Βίτσι θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά και την ψυχή της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα, ένα σημείο πραγματικά ανθρωπισμού, εθελοντισμού, αλληλεγγύης, αλτρουισμού, κοινωνικής προσφοράς».

Αντάξιοι συνεχιστές

«Ως εκ τούτου, εμείς σήμερα πρέπει να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές και πρέπει να το πράξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγερινός για να τονίσει ότι, «γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει την αναγέννηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δημιουργώντας έναν οργανισμό που είναι κοινωνικός, που είναι καινοτόμος, αλτρουιστικός, αλληλέγγυος, αποτελεσματικός και πάνω από όλα διαφανής. Θέλουμε όπως τότε, μετά το Έπος του ’40, αυτό το δέος που αισθανόταν η ελληνική κοινωνία απέναντι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, να αναζωπυρωθεί μέσα από καίριες, ανθρωπιστικές και ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις, στις οποίες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν πάντα πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής. Θέλουμε ξανά τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να γίνει το απάνεμο λιμάνι, το εχέγγυο της Ελληνικής κοινωνίας».

Τα μελλοντικά σχέδια για τη Δράμα

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» για τα μελλοντικά σχέδια για τη Δράμα, ο κ. Αυγερινός απάντησε: «Πρώτον, η ενίσχυση του εθελοντικού δυναμικού. Πρέπει να στελεχώσουμε τόσο τον τομέα Νοσηλευτικής, όσο τον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας, τον τομέα Σαμαρειτών Διασωστών Ναυαγοσωστών, αλλά και τον ωραίο τομέα Νεότητος με νέα παιδιά, τα οποία θέλουμε να γαλουχήσουμε με τα ωραία θεμελιώδη νάματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Να τους κάνουμε ηθικούς οδοδείκτες, του ηθικού μετασχηματισμού που σήμερα προσδοκεί η ελληνική κοινωνία. Έχουμε γίνει μάρτυρες του σχολικού εκφοβισμού, της έμφυλης βίας, της οικογενειακής βίας. Όλα αυτά, πρέπει να προσπαθήσουμε να τα μεταβάλουμε. Και ο Ε.Ε.Σ., έχει την ηθική υποχρέωση να πρωταγωνιστήσει. Άρα λοιπόν, επιφορτίζεται το τμήμα της Δράμας, με ένα τεράστιο βαρύτατο έργο, ώστε να μπορέσει να αυξήσει παντού τους εθελοντές του και ήδη βλέπω θετικά μηνύματα, για να πρωταγωνιστήσει στην τοπική κοινωνία».