Home > Πρώτο Θέμα > Τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η βράβευση Δημοτικών σχολείων της Δράμας Την αναβάθμιση του Μνημείου Κυπρίων Ηρώων ζήτησε με δήλωσή του ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Αυγουστίδης

Τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η βράβευση Δημοτικών σχολείων της Δράμας Την αναβάθμιση του Μνημείου Κυπρίων Ηρώων ζήτησε με δήλωσή του ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Αυγουστίδης

Μια εκδήλωση με πλήθος μαθητών Δημοτικών σχολείων

Τα 50 χρόνια από την τουρκική

εισβολή στην Κύπρο και η βράβευση

Δημοτικών σχολείων της Δράμας

Την αναβάθμιση του Μνημείου Κυπρίων Ηρώων ζήτησε με δήλωσή του ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Αυγουστίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εκδήλωση με κεντρικό θέμα, τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής της Κύπρου, έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης 28 Μαΐου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και το Σύλλογο Κυπρίων Νομού Δράμας.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ενώ την παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες από Δημοτικά Σχολεία της Δράμας όπως: το 1ο Δημ. σχ., το 6ο Δημ. σχ., το 9ο Δημ. σχ., το 15ο Δημ. σχ., το Δημ. σχ. Ξηροποτάμου και το 3ο Δημ. σχ. Προσοτσάνης, τα οποία μάλιστα βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους σε διαγωνισμό με θέμα: Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια. Τα Δημοτικά σχολεία, συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό που γίνεται κάθε χρόνο, για εργασίες που αφορούν την Κύπρο, τον Κυπριακό Ελληνισμό και την Ιστορία του νησιού.

Αυγουστίδης: Δυναμική η κυπριακή κοινότητα στη Δράμα

Με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν από την εκδήλωση ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Αυγουστίδης σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα στη Δράμα, για να τιμήσουμε σ’ αυτή την σημαντική εκδήλωση, τα παιδιά που μετείχαν στο πρόγραμμα Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια. Μ’ αυτόν τον τρόπο τίμησαν και την Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία, τους αγώνες της Κύπρου και επίσης αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, τη διασύνδεση της Αν. Μακεδονίας και  Θράκης με την Μεγαλόνησο».

Ο κ. Αυγουστίδης, εξέφρασε και δημοσίως τις ευχαριστίες του «προς τους εκπαιδευτικούς, διευθυντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους που συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, αλλά και για να υπάρχει το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους γονείς, που μας παρέδωσαν τα παιδιά να ασχοληθούν με την Κύπρο και την ιστορία της και να βγάλουν προς τα έξω το μεγάλο μήνυμα της ενότητας και της αδελφοσύνης».

Αναφερόμενος στην κυπριακή κοινότητα της Δράμας, τόνισε: «Υπάρχει μια πολλή δυναμική κοινότητα Κυπρίων στη Δράμα. Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, όσο και οι σχέσεις των Κυπρίων με τη Δράμα είναι ισχυρές και των Δραμινών με τους Κύπριους επίσης. Υπάρχουν απ’ όσο πληροφορήθηκα και συμπατριώτες σας  που βρίσκονται στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται».

Αναβάθμιση του Μνημείου Κυπρίων Ηρώων

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, μίλησε ακόμα για «θέματα ανταλλαγής τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, θέματα που ακουμπούν την επιχειρηματικότητα, αλλά το πλέον σημαντικό είναι η διασύνδεση και η τιμή των ηρώων», ενώ βρήκε την ευκαιρία να θίξει την αναβάθμιση του Μνημείου Κυπρίων Ηρώων στο Πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών: «είναι σημαντικό, ότι εδώ στη Δράμα υπάρχει ένα πολύ σπουδαίο μνημείο: το Μνημείο των Κυπρίων Ηρώων και θέλουμε να το δούμε να αναβαθμίζεται και να τιμάται όπως πρέπει».

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Δράμας κ. Ζαχαρίας Κύζας, αναφερόμενος αρχικά πολύ σύντομα στην ιστορία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο λέγοντας: «Πριν λίγες μέρες, ολόκληρος ο Ελληνισμός τίμησε την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Φέτος όμως συμπληρώνονται 50 χρόνια, από το πραξικόπημα στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, με αποτέλεσμα να έχουμε την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία, από τα στρατεύματα κατοχής. Η εισβολή, η κατοχή, η προσφυγιά, ο ξεριζωμός, οι αγνοούμενοι, είναι λέξεις που 50 χρόνια μπήκαν στο λεξιλόγιό μας και δεν λένε να σβηστούν».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση μνήμης, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και η απονομή των βραβείων του 10ου Διεθνούς Διαγωνισμού Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια, στον οποίο δημοτικά σχολεία από τη Δράμα βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους».

Μητροπολίτης Δωρόθεος: «όσο έχουμε μνήμη

και όσο θυμόμαστε την Ιστορία μας… είμαστε οι νικητές»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε στη συνέχεια ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, αναφέροντας τα  εξής: «Είναι μια γιορτή μνήμης. Να ξέρετε, καμιά φορά μετράμε τα πράγματα με τη δύναμη των όπλων ή με τη δύναμη την πληθυσμιακή. Λέμε για παράδειγμα ότι η Τουρκία έχει τόσα εκατομμύρια, εμείς οι Έλληνες φθίνουμε και τελειώνουμε.

Αλλά  να ξέρετε όμως, όσο έχουμε μνήμη και όσο θυμόμαστε την Ιστορία μας, είτε την ιστορία της Κωνσταντινούπολης – που αύριο έχουμε την αποφράδα επέτειο – είτε την ιστορία της Κύπρου μας και γενικότερα του ελληνισμού – εάν αυτά τα έχουμε μέσα στη μνήμη μας και τα χαράξουμε στη μνήμη των παιδιών – τότε να είστε βέβαιοι ότι είμαστε οι νικητές.

Μου έκανε εντύπωση προχθές, που έπαιζαν στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός με την Φενέρ Μπαχτσέ και οι γείτονές μας είχαν γράψει στα αγγλικά την φράση: “Κωνσταντινούπολη” που την είχαν σβησμένη με μια γραμμή και τώρα λένε είναι Ισταμπούλ. Ξεχνούν κάτι. Η λέξη Ισταμπούλ είναι ελληνική, δεν είναι τουρκική και σημαίνει: στην Πόλη. Η  Πόλη είναι πάντοτε μία, όπως και η Κύπρος μας είναι μία».

Χαιρετισμός Θ. Διαλεκτόπουλου

Στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος σημείωσε: «Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο και την κατοχή της Κυρήνειας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου. Οι πληγές της εισβολής παραμένουν πάντοτε νωπές, ενώ συνεχίζεται η τουρκική κατοχή σημαντικού μέρους του εδάφους της Μεγαλονήσου».

Τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων, ότι, «ίσως η πιο τραγική συνέπεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο από ανθρωπιστική άποψη, είναι οι αγνοούμενοι. Χιλιάδες ελληνοκύπριοι, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από Τούρκους στρατιώτες και παραστρατιωτικούς. Αιχμάλωτοι πολέμου, μεταφέρθηκαν παράνομα σε τουρκικές φυλακές. Κάποιοι απ’ αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται».

Σημείωσε ακόμα ότι, «το Δεν Ξεχνώ, οφείλει να γίνει λάβαρο του κάθε Έλληνα, προκειμένου να υπενθυμίσουμε και να αναβιώσουμε μνήμες και αντανακλαστικά, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στη διεθνή κοινότητα. Η φετινή χρονιά είναι ίσως ευκαιρία για ανασκόπηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και των όσων έχουν πραχθεί και λεχθεί κατά τη διάρκεια των ετών».