Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος: «Οι Δραμινοί να αγκαλιάσουν την Αγία μας»
«Τα Χριστούγεννα δεν πρέπει
να σκεφτώ τον εαυτούλη μου
αλλά τον συνάνθρωπό μου»
Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος μιλάει για την Αγία Βαρβάρα, τον Σάντα Κλάους και τη φιλανθρωπία
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων για την Αγία Βαρβάρα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ενώ σχολίασε επίσης και τη σχέση του Αγίου Νικολάου με τον Σάντα Κλάους των Καθολικών και την έννοια της φιλανθρωπίας τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Όπως αρχικά είπε ο σεβασμιότατος «τη Δευτέρα γιορτάζουμε την πολιούχο μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα και είναι μια γιορτή που αγκαλιάζει όλους τους Δραμινούς και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή τους».
Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, κάλεσε τους πιστούς να συμμετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες τόσο κατά την παραμονή, τη λιτανεία της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και ανήμερα της εορτής, ενώ αναφέρθηκε και στο έθιμο με το καραβάκι λέγοντας ότι, «είναι πολύ ωραίο το έθιμο με τα παιδιά να στέλνουν ένα κεράκι στην Αγία Βαρβάρα».
Μιλώντας για την Αγία Βαρβάρα, ζήτησε «να αγκαλιάσουμε την Αγία μας, η οποία κι αυτή αντιμετώπισε από πρόσωπο που δεν έπρεπε – τον φυσικό πατέρα της – τη βία στη ζωή της και το θάνατο. Όμως η Αγία παρέμεινε πιστή στον Χριστό συγχωρώντας ακόμα και τον πατέρα της για την πράξη του».
Η παράδοση κρατάει τη σχέση της Εκκλησίας με τον λαό
Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε μάλιστα ο σεβασμιότατος Δράμας κ. Δωρόθεος και στην παράδοση, που θέλει να υπάρχει στο κέντρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας μια παλιά εκκλησία.
Όπως τόνισε «η παράδοση, είναι μια παράδοση. Μπορεί να μην έχει πολλές φορές ιστορικά ή αρχαιολογικά στοιχεία που να μπορούν να την τεκμηριώσουν. Όμως αυτές οι παραδόσεις είναι που μας κρατάνε πάντοτε σαν λαό και δείχνουν τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους, όπως και με την Αγία Βαρβάρα. Θέλω να πω ότι οι παραδόσεις εκφράζουν τη σχέση του λαού με τον Άγιο. Μπορεί κάτι να μην ισχύει, να μην έχει ιστορική βάση, ή αρχαιολογική τεκμηρίωση. Όμως, η σχέση είναι σχέση και υπάρχει. Και αυτό ζούμε εδώ στη Δράμα. Ένα λαό, ο οποίος εκφράζει μ’ αυτόν τον τρόπο την αγάπη του προς τους Αγίους.
Χριστούγεννα έρχονται και καταλαβαίνετε ότι έχουμε πάρα πολλά έθιμα, τα οποία ακριβώς δείχνουν μέσα από την παράδοση των λαών – και όχι μόνο του ελληνικού λαού – αυτή την σχέση των ανθρώπων».
Η σχέση του Σάντα Κλάους και του Αγίου Νικολάου
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, αναφερόμενος και στο έθιμο του Άγιου Βασίλη, τον Σάντα Κλάους και τη φιλανθρωπία τονίζοντας σχετικά: «Για παράδειγμα, έχουμε την αίσθηση ότι ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα. Και όλοι μας και τα παιδιά, μαθαίνουμε σε μια τακτική, για το τι θα πάρουμε. Νομίζω ότι η έννοια του δώρου είναι τι θα δώσουμε και όχι τι θα πάρουμε».
Συνεχίζοντας το σκεπτικό του, επισημαίνει: «Για να το τεκμηριώσω αυτό, σας λέω ότι αυτό που θεωρούν οι Καθολικοί ως Σάντα Κλάους και τον ταυτίζουν με τον Άγιο Νικόλαο, έχει ιστορική βάση. Κι αυτή η ιστορική βάση, είναι ότι ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας φιλάνθρωπος Άγιος. Άκουγε ότι ο άλλος υπέφερε και πήγαινε κρυφά, χωρίς να το καταλάβει κανείς και έδινε του πουγκί του, βοηθούσε τους ανθρώπους. Ήταν ένας καλοσυνάτος άνθρωπος.
Αυτός λοιπόν, μεταποιήθηκε στη μεν Δύση ως Σάντα Κλάους, στη δε Ανατολή ως Άγιος Βασίλειος. Η ουσία είναι όμως, ότι, μας διδάσκει τη φιλανθρωπία, ότι δεν πρέπει να σκεφτώ τον εαυτούλη μου τα Χριστούγεννα, αλλά πρέπει να σκεφτώ τον άλλον, τον συνάνθρωπό μου».