Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»
«Τα Χριστούγεννα είναι
η μεγάλη μας ελπίδα
– Περιμένουμε την Ονειρούπολη»
► Σκουλίδης: Συνεχίζεται η υποτονική κίνηση στην αγορά της Δράμας
► Αθέμιτος ανταγωνισμός η πώληση βιομηχανικών ειδών από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ θέση βρίσκονται τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, και ειδικότερα το λιανεμπόριο. Πέρα από τα νέα μέτρα για τους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμένων ατόμων ή με rapid test που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι καταστηματάρχες, στην προβληματική κατάσταση προστέθηκε και η αλλαγή του ωραρίου που ήρθε, ως μέτρο μείωσης των πολιτών κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το πρόβλημα είναι όμως, ότι, η απόφαση ώστε τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10.00 το πρωί, αφορά κυρίως μεγάλα αστικά κέντρα όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε μικρές πόλεις όπως η Δράμα για παράδειγμα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ιδιαίτερο μερίδιο στη μετακίνηση των πολιτών προκειμένου να κατεβούν το πρωί στις δουλειές τους. Αυτό όμως σημαίνει ότι ήδη τα καταστήματα χάνουν – κατά τις ώρες αυτές – ακόμα και τους ελάχιστους πελάτες τους.
Για τα προβλήματα που παρουσιάζονται από αυτή την κατάσταση, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Με το νέο ωράριο λειτουργίας, αλλάζει η λειτουργία έναρξης των καταστημάτων λιανεμπορίου υποχρεωτικά. Εμείς βγάλαμε ένα νέο ωράριο, που το μόνο που αλλάζει είναι η ώρα έναρξης».
Όπως τονίζει, «γενικώς υπάρχουν πολλές αντιδράσεις γι’ αυτό το θέμα, σε όλες τις πόλεις κυρίως της επαρχίας. Κι αυτό, γιατί είναι ένα μέτρο που στόχευε στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποίο δεν έχει νόημα να εφαρμόζεται στην επαρχία. Οπότε δεν υπάρχει συνωστισμός. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία μας».
Όπως επισημαίνει επίσης, «αυτά είναι εν ολίγοις τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα, στα οποία αν προσθέσουμε και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται και με τη φοβία που έχει αναπτυχθεί στον κόσμο, θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη».
Υποτονική η κίνηση στην αγορά
Αναφορικά με το ζήτημα της κίνησης και της κατανάλωσης στην αγορά της Δράμας, ο κ. Σκουλίδης διευκρινίζει ότι «η κίνηση είναι πολύ υποτονική, αν και αυτή την εβδομάδα γίνεται ένα καταιγισμός από διαφημίσεις για την Black Friday, αλλά νομίζω ότι παραδοσιακά τη μερίδα του λέοντος την παίρνουν τα καταστήματα που πουλάνε ηλεκτρικά είδη. Και θα έλεγα εδώ ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος, και στερεί χρήματα και από τα υπόλοιπα είδη της αγοράς».
Στη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε πλέον λίγες περίπου εβδομάδες από τις γιορτές και αν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση, ο κ. Σκουλίδης επισημαίνει ότι «είναι η ελπίδα μας οι γιορτές. Μακάρι να μπορέσουμε να δουλέψουμε, να μην έχουν πολλούς περιορισμούς και σε τελική ανάλυση να μην έχουμε lockdown. Βέβαια, τα υγειονομικά δεδομένα δεν είναι και ευχάριστα, η πανδημία δείχνει πιο ισχυρή και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πραγματικά υπάρχει μεγάλη αγωνία από τους συναδέλφους».
Ονειρούπολη
Η λειτουργία της Ονειρούπολης, μιας και φαίνεται πλέον ότι έχει ήδη ξεκινήσει να στήνεται, είναι μια από τις ελπίδες των Δραμινών καταστηματαρχών. Ζητώντας από τον κ. Σκουλίδη να μας σχολιάσει την αναμονή της Ονειρούπολης στη Δράμα, τονίζει: «Θεωρούμε ότι η Ονειρούπολη πρέπει να γίνει, είναι σημαντική για τη Δράμα, είναι σημαντική στο να προσελκύσει κόσμο – αν και δεν έχουμε ελπίδες για πολύ κόσμο σε σχέση με το παρελθόν – αλλά από την άλλη δημιουργεί και ψυχολογική ανάταση σε πολλούς Δραμινούς, συναδέλφους κτλ, και θεωρούμε ότι και το ψυχολογικό κομμάτι θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο».
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων σούπερ – μάρκετ, όπου δεν χρειάζεται κανένας έλεγχος πιστοποιητικών καθώς πωλούν είδη διατροφής αλλά και βιομηχανικά ήδη, ο κ. Σκουλίδης σχολιάζει: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Έχουμε κάνει διαμαρτυρίες και υπομνήματα. Το θέμα είναι ότι και την προηγούμενη φορά όταν στην αρχή της πανδημίας όταν ήταν κλειστά τα καταστήματα για να απαγορευτεί η πώληση αυτών των ειδών από τα σούπερ – μάρκετ, είχε περάσει πολύς καιρός. Θεωρούμε ότι πραγματικά είναι άδικο αυτό και ουσιαστικά είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Άλλο το τρόφιμο που ξεχωρίζει και άλλο να πουλάς βιομηχανικά είδη που πωλούνται και στα καταστήματα».