Home > Αρθρα > Τα διδακτικά βιβλία-Του Γιάννη Β. Ευσταθιάδη πρ. Σχολικού ΣυμβούλουΑ/θμιας Εκπ/σης

Τα διδακτικά βιβλία-Του Γιάννη Β. Ευσταθιάδη πρ. Σχολικού ΣυμβούλουΑ/θμιας Εκπ/σης

Τα διδακτικά βιβλία

 

Του Γιάννη Β. Ευσταθιάδη πρ. Σχολικού Συμβούλου

Α/θμιας Εκπ/σης

Περνούν από τα χέρια μου τα διδακτικά βιβλία της Γλώσσας και της Αριθμητικής των Α΄ και Β΄ Τάξεων του Δημοτικού και  χαίρομαι για πολλά.

Η Γλώσσα: Τα θέματα των κειμένων, παρμένα από τη σύγχρονη ζωή, την αρχαία μυθολογία, την παιδική λογοτεχνία (πεζογραφία- ποίηση κ. ά), το φυσικό περιβάλλον, τη θρησκευτική ζωή, την ιστορία, την κοινωνιολογία κ.λ.π, ανταποκρίνονται στα διαφέροντα των παιδιών, στις πνευματικές και αφομοιωτικές τους δυνατότητές. Σ΄ αυτό βοηθά πολύ και ο τρόπος γραφής, η ρέουσα γλώσσα, που είναι αντίστοιχη της παιδικής με εργαλεία τη σοβαρότητα, την ευφυολογία, τη χαριτολογία, την έκπληξη, τον εντυπωσιασμό.

Οι γνώσεις της Γραμματικής που συνοδεύουν τα κείμενα με σχέση αλληλοσύνδεσης , αν και πολλές πολύ πρώιμες άλλων εποχών, διδάσκονται και αφομοιώνονται φυσικά, αβίαστα και μεθοδικά χάρη των κατάλληλων γραπτών ασκήσεων και της αυτενεργού συμμετοχής των παιδιών σ’ αυτές, εκτιμώμενης ως βασικής αρχής της Παιδαγωγικής και Διδακτικής επιστήμης.

Η Αριθμητική: Η διδακτέα ύλη είναι κατανεμημένη σε κεφάλαια σπειροειδούς μορφής ως προς την ανάπτυξη και τη δυσκολία της γνώσης και βασισμένη στις αρχές της ανάλυσης, της σύνθεσης, της από τα απλά στα σύνθετα, της προοδευτικής δυσκολίας, της αυτενεργού ανακάλυψης των σχέσεων της λογικής των αριθμών και των αριθμητικών εννοιών.

Η επιστημοσύνη και η εντιμότητα του διδακτικού έργου των δασκάλων, ως προς τις απαιτήσεις της εκπαίδευσης, προστατεύεται και ενισχύεται από τη φιλοσοφία του περιεχομένου και της συγγραφικής δομής των βιβλίων. Κι εδώ να θυμίσω ότι η φιλοσοφία αυτή σφυρηλατήθηκε  για πρώτη φορά (Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976) στα εργαστήρια του Κ.Ε.Μ.Ε και αργότερα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, πέρασε στην εφαρμογή, για να φτάσει ως τις μέρες μας και να μετεξελιχθεί ανάλογα στο μέλλον, ως ζώσα πνοή. Αυτονόητο ότι η ίδια φιλοσοφία χαρακτηρίζει και τα βιβλία των άλλων τάξεων.