Τα εγκαίνια του Αστρονομικού
Παρατηρητηρίου Νικηφόρου
► Θα μιλήσουν οι κ.κ. Ιωάννης Σειραδάκης, καθηγητής ΑΠΘ
και Άγγελος Τσιάρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Αστρονομίας
Τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Νικηφόρου, διοργανώνει ο Δήμος Παρανεστίου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος», και το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Νικηφόρου Δράμας. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο, μετά την τελετή εγκαινίων, στις 7.30 μ.μ., θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Ιωάννη Σειραδάκη, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, με θέμα: «Ύπαρξη οργανικών χημικών ενώσεων απαραίτητων για τη ζωή στο ηλιακό σύστημα και σε μεγάλα μοριακά νέφη του γαλαξία μας», και στη συνέχεια η ομιλία του κ. Άγγελου Τσιάρα, μεταδιδακτορικού ερευνητή Αστρονομίας, με θέμα: «Πλανήτης Γη: μια σταγόνα στον ωκεανό του σύμπαντος», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Νικηφόρου.
Επιπλέον, την ίδια ημέρα από τις 5 έως 7 μ.μ., στο Γυμνάσιο Νικηφόρου, θα πραγματοποιούνται προβολές από το κινητό Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, καθώς και ξενάγηση στον χώρο του Υπαίθριου Εργαστηρίου Φυσικής.
Ακόμη, στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, από τις 5 έως τις 7 μ.μ., στο Γυμνάσιο Νικηφόρου, με το 3ο Σχολείο Αστρονομίας, ενώ θα γίνουν προβολές από το κινητό Πλανητάριο Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει ξενάγηση στον χώρο του Υπαίθριου Εργαστηρίου Φυσικής, από τις 7 έως τις 10 μ.μ., με ουρανογραφία και αστρονομική παρατήρηση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημέρας, στις 5 – 5.30 μ.μ., ο φυσικός υπεύθυνος ΕΚΦΕ Δράμας, κ. Παναγιώτης Παζούλης, θα αναπτύξει το θέμα: «Πως δουλεύουν τα Ηλιακά Ρολόγια», στις 5.30-6 μ.μ., ο φυσικός κ. Μιχάλης Δογραματζίδης, θα αναπτύξει το θέμα: «1969-2019, 50 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη στη Σελήνη».
Ακολούθως, στις 6 – 6.30 μ.μ., ο μαθηματικός κ. Κυριάκος Γρηγοριάδης, θα αναπτύξει το θέμα: «Το ταξίδι των Άστρων από τη γέννηση μέχρι το τέλος τους», και στις 6.30-7 μ.μ., η φυσικός κα. Ρόδα Ίλτσιου, θα αναπτύξει το θέμα: «Ταξιδεύοντας σε μια μαύρη τρύπα».