Από το 1924 μέχρι το 2024 και συνεχίζει…
Τα εκατό χρόνια εθελοντικής προσφοράς
στη Δράμα γιόρτασε το Περιφερειακό Τμήμα
του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Μια όμορφη γενέθλια γιορτή με χορούς και τραγούδια
ΤΑ ΕΚΑΤΟ χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του, γιόρτασε το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η εκδήλωση έγινε σε δροσερό χώρο κάτω από τα βυζαντινά τείχη της Δράμας, όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, προκειμένου να τιμήσει τη μικρή αυτή εκδήλωση.
Στην γενέθλια γιορτή – καθώς κόπηκε και η απαραίτητη τούρτα γενεθλίων – μίλησε η πρόεδρος του Τμήματος Δράμας κα. Νίνα Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Παναγιωτίδης, η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα. Τσιαμούρα και ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χόρεψαν επίσης και τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων.
Ο «Π.Τ.», την εβδομάδα μετά το Πάσχα, είχε δημοσιεύσει ένα μεγάλο αφιέρωμα για την ιστορία του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού, καθώς παρουσιάζει μια σημαντική ιστορία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς από το 1924, το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα μετέπειτα επίσης δύσκολα χρόνια. Ακόμα και σήμερα, συντελεί σημαντικά σε οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί, με τα Τμήματα των Νοσηλευτών και των Σαμαρειτών Διασωστών, με τη Σχολή Πρώτων Βοηθειών και άλλα.
Τα πρώτα δημοσιεύματα για τη λειτουργία του Ερυθρού Σταυρού στη Δράμα, εμφανίζονται από το 1923 ακόμα, ενώ υπήρχε ήδη μια Επιτροπή, η οποία αντιπροσώπευε τον Ερυθρό Σταυρό στη Δράμα.
Το 1924 πλέον, εμφανίζονται δημοσιευμένα στοιχεία στην εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ», για έναν ετήσιο χορό που θα γινόταν τον Φεβρουάριο, στα Εκπαιδευτήρια (το σημερινό 12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας).
Σήμερα, στο Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, λειτουργεί το Τμήμα Υγείας, που είναι και η παλαιότερη Νοσηλευτική Σχολή της Δράμας και σε όλη τη χώρα, η πρώτη Σχολή μονοετούς φοίτησης από το 1911, καθώς επίσης το Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών.
Στη Δράμα, το Περιφερειακό Τμήμα βοήθησε σημαντικά κατά την εποχή της πανδημίας του Covid-19, κυρίως με θερμομετρήσεις σε δημόσια κτίρια, εφοδιασμένο πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό από τον Κεντρικό Ε.Ε.Σ., όπως επίσης με ενημερώσεις και άλλες δράσεις.
Ο Ερυθρός Σταυρός στη Δράμα, στεγάζεται για πρώτη φορά σε δικό του κτίριο – στις σημερινές εγκαταστάσεις – το 1977 και αυτό αποτελεί μια σημαντική ιστορική στιγμή. Όλο αυτό έγινε με τις ιδιαίτερες προσπάθειες του τότε Μητροπολίτη Δράμας κ. Διονύσιο, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας για πολλά χρόνια, καθώς και με τις ενέργειες του τότε δημάρχου Δράμας, αείμνηστου Αναστασίου Μακρή. Ο Δήμος είχε δωρίσει δύο στρέμματα στην περιοχή, προκειμένου να οικοδομηθεί το σημερινό κτίριο, ενώ από τον κεντρικό Ερυθρό Σταυρό, είχε διατεθεί τα έσοδο τριών εράνων εκείνης της εποχής για την ανοικοδόμησή του. Μάλιστα είχαν βοηθήσει σημαντικά και οι τοπικές Κοινότητες του Νομού Δράμας, μετά από σχετική παραίνεση του τότε Νομάρχη αείμνηστου Αναστάσιου Νικολαΐδη.
Όπως μάλιστα σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Περ. Τμ. Δράμας κα. Παπαδοπούλου, «Αυτή την ώρα θεωρούμε ότι είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο, πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει ταβάνι, δεν έχει σύνορα. Με το που επιτυγχάνεις ένα στόχο, προχωράς στον επόμενο στόχο. Ένας απ’ αυτούς είναι η Κυνοφιλική Ομάδα που σκοπεύουμε να κάνουμε και είναι στο πρόγραμμα. Οι διασώστες μας είναι αρκετοί. Αυτή την ώρα θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να έχουμε ένα όχημα μιας και μας καλούν σε όλο το Νομό και πηγαίνουν παντού με τα δικά μας οχήματα».