Home > νέα > Τα έξοδα του εκμισθωτή, η 12μηνη ανάπτυξη και η χρόνια σύμβαση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού Απαντήσεις Πατακάκη για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Τα έξοδα του εκμισθωτή, η 12μηνη ανάπτυξη και η χρόνια σύμβαση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού Απαντήσεις Πατακάκη για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Απαντήσεις Πατακάκη για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Τα έξοδα του εκμισθωτή, η 12μηνη

ανάπτυξη και η χρόνια σύμβαση

του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Μετά από επερώτηση της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σχετικά με το ζήτημα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη, δίνει ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης.

Οι απαντήσεις του αφορούν σε ερώτηση που θέτει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Ηλιόπουλος με τίτλο: «Μακροπρόθεσμη στρατηγική αξιοποίησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και διασφάλιση βιωσιμότητάς του».

Όπως επισημαίνει αρχικά  ο κ. Πατακάκης, «σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ των εσόδων του μισθωτή και του ενοικίου, όπως και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από την Περιφέρεια, η Περιφέρεια ΑΜΘ προκήρυξε φανερή και πλειοδοτική δημοπρασία στην οποία και προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος διατεθειμένος να αναλάβει το επιχειρηματικό ρίσκο.

Όπως αναφέρατε, το συνολικό κόστος λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου, ανά χιονοδρομική περίοδο, διαμορφώνεται ετησίως περίπου στις 300.000 ευρώ και ο εκτιμώμενος από εσάς (σ.σ. κ. Ηλιόπουλο) τζίρος του μισθωτή στις 350.800 ευρώ.

Τα εκτιμώμενα συνολικά έξοδα τα οποία υποχρεούται να καλύψει ο μισθωτής, διαμορφώνονται στις 100.320 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της διοίκησης μας στον ανάδοχο, ενώ μέχρι πρότινος καλύπτονταν από την Περιφέρεια».

Στη συνέχεια ο κ. Πατακάκης σημειώνει ότι «αν προσθέσουμε τα κόστη εργατικού δυναμικού, περίπου 25 ατόμων, καθώς και τα κόστη της προμήθειας των αναλώσιμων εμπορευμάτων, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι αυτή την στιγμή είναι οικονομικά ΜΗ βιώσιμη η κάλυψη του κόστους των λειτουργικών δαπανών από τον οποιονδήποτε ιδιώτη, όπως και ότι είναι μεγάλο το κόστος των αναγκαίων εξόδων για την λειτουργία του ΧΚΦ.

Φαντάζομαι ούτε εσείς θα αναλαμβάνατε αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα αν έπρεπε να καλύψετε και τα λειτουργικά κόστη, ούτε φυσικά θα δίνατε μεγαλύτερο ενοίκιο με ήδη 104.320 ευρώ πάγια έξοδα».

Ξεκίνημα με μείον 100.320 ευρώ

Ιδιαίτερα εξηγεί επίσης ο κ. Πατακάκης, ότι «ο μισθωτής ξεκινάει με μείον 100.320 ευρώ + 4.000 ευρώ ενοίκιο. Ενώ με την συμπερίληψη και των λειτουργικών εξόδων όπως προτείνετε εσείς, με μείον 404.320 ευρώ. Όλα αυτά χωρίς να προσμετράμε τα εργατικά κόστη και τα κόστη εμπορευμάτων».

Εκτιμώμενα συνολικά έξοδα

Δίνει επίσης ο ίδιος και έναν πίνακα, στον οποίο φαίνονται τα εκτιμώμενα έξοδα:

Σύμβαση μίσθωσης τουαλετών – 24.800 ευρώ.

Σύμβαση μίσθωσης χιονοστρωτήρα – 24.800 ευρώ.

Ασφαλιστικά έξοδα 9.000 ευρώ.

Σύμβαση παροχής υπηρεσιών ασθενοφόρου 18.600 ευρώ.

Σύμβαση συνεργασίας Ιατρού 7.000 ευρώ.

Σύμβαση συνεργασίας χειριστή χιονοστρωτήρα 7.440 ευρώ.

Σύμβαση συνεργασίας τεχνικού ασφαλείας 8.680 ευρώ.

Μακροχρόνια σύμβαση

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αναφέρεται επίσης και στο ζήτημα μιας πιθανής μακροχρόνιας σύμβασης: «Σχετικά με την προοπτική μακροχρόνιας σύμβασης, ξεκινήσαμε ήδη την διαδικασία προετοιμασίας της. Έχουμε έρθει σε επαφή με εξειδικευμένη δικηγορική εταιρεία που ασχολείται με αυτές τις ειδικότερες δημόσιες συμβάσεις για την νομική υποστήριξη στο αντικείμενο της μακροχρόνιας εκμετάλλευσης, κατόπιν διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών, σύμφωνα με την οικεία εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Πρωτίστως το ΧΚΦ οφείλει να καταστεί ελκυστικό στους επενδυτές και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με σταθερή ανοδική λειτουργία και με υλοποίηση επενδύσεων από πλευράς της ΠΑΜΘ, που θα καταστήσουν βιώσιμο το όλο εγχείρημα».

Αξιοποίηση 12 μήνες

Τέλος, όσον αφορά την αξιοποίηση του Χ.Κ. Φαλακρού για 12 μήνες ο κ. Πατακάκης εξηγεί:

«Η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου και τους δώδεκα μήνες του χρόνου και η ανάδειξη του ορεινού όγκου του Φαλακρού, με εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία-ορειβασία, η αναρρίχηση και ο  αεροπτερισμός, αποτελεί προτεραιότητά μας. Πάντοτε με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση του τουρισμού. Για αυτό τον λόγο θέλουμε ανοιχτή την τετραθέσια καρέκλα και το καφέ «Χιονότρυπα» και κατά τους υπόλοιπους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε, να ενταχθεί στην ΟΧΕ 2021-2027 το Έργο «Ανάπτυξη Υποδομών Αναρρίχησης και Δραστηριοτήτων Περιπέτειας στο Φαλακρό Όρος», Προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

Κλείνοντας τονίζω ότι η βιωσιμότητά του ΧΚΦ είναι ένα στοίχημα που μπορούμε να πετύχουμε με συντονισμένη συλλογική προσπάθεια και θα το πετύχουμε. Το οικονομικό όφελος της Περιφέρειας είναι τεράστιο. Το απέδειξαν οι γεμάτες επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής, τα ξενοδοχεία, όπως και η μεγάλη προσέλευση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Με μεγάλη χαρά σας καλώ να τους ρωτήσετε ο ίδιος σας».