Δηλώσεις της προϊσταμένης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας στον «Π.Τ.»
Με τα γνωστά self test ανοίγουν
τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Μαΐου
– Υποχρεωτικά οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους την σχολική κάρτα που δείχνει το αποτέλεσμα του self test
– Από τη Δευτέρα η χορήγηση του δεύτερου τεστ από τα φαρμακεία
– Υποχρεωτικό self test κάνουν σχολικοί τροχονόμοι και σχολικές καθαρίστριες
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ είναι γνωστό, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ανοίγουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα.
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κα. Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, η οποία αναφέρθηκε στις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί, αλλά και το πώς θα γίνεται η παρουσίαση της κάρτας του μαθητή στους εκπαιδευτικούς. Μας εξηγεί ακόμα, τι ισχύει σε περίπτωση που κάποιο τεστ αποδειχθεί θετικό και πώς φτάνουμε μέχρι το σημείο της αναστολής τμημάτων σχολείων.
Όπως μας λέει η κα. Χαραλαμπίδου, «έχουν ήδη έρθει οι σχετικές οδηγίες από το Υπ. Παιδείας, και αφορούν την ενημέρωση για την εφαρμογή του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από Covid-19. Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για μαθητές και εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον άπαξ την εβδομάδα».
Όπως διευκρινίζει, «αυτή την πρώτη εβδομάδα, το διαγνωστικό τεστ θα γίνει δύο φορές, αργότερα δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσει» και διευκρίνισε ότι, «κανένας μαθητής δεν μπορεί να μπει στο σχολείο, χωρίς να έχει κάνει το τεστ και να είναι θετικό. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους την σχολική κάρτα και οι εκπαιδευτικοί και όλο το προσωπικό του σχολείου, θα έχουν το αποτέλεσμα του τεστ, όπως αυτό υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εναλλακτικά, εάν δεν υπάρχει εκτυπωτής στο σπίτι, θα μπορεί να γίνει χειρόγραφα».
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, οι διευθύνσεις των σχολείων έστειλαν τις απαραίτητες οδηγίες και το σχετικό δείγμα της σχολικής κάρτας για την χειρόγραφη συμπλήρωσή της για όσους δεν έχουν εκτυπωτές.
Όπως επισημαίνει η κα. Χαραλαμπίδου, θα πρέπει να συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του παιδιού, όπως το ΑΜΚΑ, πότε έγινε το τεστ και το αποτέλεσμά του. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Εκτός από το self test, όποιος θέλει μπορεί να κάνει ένα rapid test είτε μοριακό τεστ, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιώτη. Το self test πρέπει να γίνει 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο και το μοριακό πρέπει να γίνει 72 ώρες πριν. Και ακόμα, το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιδειχθεί από τους μαθητές στους εκπαιδευτικούς και από τους υπαλλήλους στη διεύθυνση. Όπως διευκρινίζει η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, «αν δεν επιδειχθεί το τεστ από τους εκπαιδευτικούς στη Διεύθυνση, ή εάν η Διεύθυνση του σχολείου αγνοήσει να κάνει αυτό τον έλεγχο, φέρει πειθαρχικό παράπτωμα».
Διευκρινίζει ακόμα, ότι αν κάποιος από τους εκπαιδευτικούς ή το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου έχει εμβολιαστεί, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από το self test.
Μαθητές με αναπηρίες και αιτούντες ασύλου
Όσον αφορά τους μαθητές με αναπηρία, διευκρινίζεται ότι «το self test δεν είναι υποχρεωτικό και αυτό θα πρέπει να συνδυάζεται ανάλογα με την πάθηση». Επίσης, οι μαθητές που αιτούνται ασύλου, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι θα πρέπει να βοηθηθούν είτε από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων ή από το διευθυντής σχολικής μονάδας καθώς και από το προσωπικό της δομής για να μπορέσουν να τα συμπληρώσουν.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Π.Ε. Δράμας, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει κανονικά και η μετακίνηση των προσφυγόπουλων με λεωφορεία για τις σχολικές μονάδες.
Συνεργασία των γονέων
Όπως εξηγεί η κα. Χαραλαμπίδου, «μέχρι σήμερα όλα πηγαίνουν καλά και μέσα στην πρώτη εβδομάδα, δεν θα πάμε σε αναστολές τμημάτων λόγω θετικών κρουσμάτων. Το ιδιαίτερο απ’ όλη αυτή την περίπτωση, είναι ότι θα παραμείνουν κλειστοί και οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί σταθμοί και περιμένουμε με αγωνία να βρεθούν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον».
Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα των γονιών που είναι αρνητικοί στην πραγματοποίηση των self test, η κα. Χαραλαμπίδου ζητάει τη συνεργασία τους: «Οι γονείς θα πρέπει να συνεργαστούν, γιατί υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι προς όφελος όλων και κυρίως των παιδιών τους, για να αυτοπροστατευτούν και να μπορούν τα σχολεία να λειτουργούν και τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολικό περιβάλλον».
Αναφορικά με αυτό πάντως, η υπουργός Παιδείας έχει διευκρινίσει ότι, εκπαιδευτικοί που θα δεχθούν «επιθέσεις» γονέων, θα έχουν τη συνδρομή της Πολιτείας, η οποία θα τους στηρίξει οικονομικά, καλύπτοντας όλα τα δικαστικά έξοδα για μηνύσεις και αγωγές.
«Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την προστασία των διευθυντών των σχολείων και των εκπαιδευτικών, για δικαστικές δαπάνες, που αφορούν την υπεράσπισή τους», δήλωσε η κ. Κεραμέως αλλά όπως υπογράμμισε» είναι εξαιρετικά μεμονωμένα τα περιστατικά αρνητών των self test και πολύ λιγότερα από αυτά των αρνητών της μάσκας στην αρχή της σχολικής χρονιάς».
Πότε γίνονται αναστολές τμημάτων
Ερωτώμενη για το πώς γίνονται οι αναστολές τμημάτων στα σχολεία, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Χαραλαμπίδου σημειώνει ότι: «Εφόσον κάποιος είναι αρνητικός στο self test, πηγαίνει στο σχολείο κανονικά. Αν η διαδικασία δεν γίνει σωστά, τότε το self test βγαίνει μη έγκυρο. Εφόσον όμως είναι θετικό το self test, τότε σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγεις σε μια δημόσια δομή για να κάνεις το rapid test ή το μοριακό για να γίνει η επιβεβαίωση. Εάν εκείνο βγει αρνητικό, τότε μπορείς να πας στο σχολείο. Μέχρι το αποτέλεσμα όλοι είναι σε αναμονή. Εάν βγει θετικό, ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία, και ο μαθητής μένει σπίτι. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες τι θα γίνει».
Όπως διευκρινίζει στο σημείο αυτό, «το τμήμα θα μπει σε αναστολή, εάν κάποιος που είναι θετικός, μαθητής για παράδειγμα, είναι στο σχολείο. Μπορεί να υπάρξει περίπτωση τις επόμενες ημέρες, να εμφανίσει συμπτώματα. Άρα και εμείς μπαίνουμε σε αναστολές τμημάτων».
Ποιοι άλλοι κάνουν τεστ
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το self test είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν πέρα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, και οι σχολικοί τροχονόμοι και οι σχολικές καθαρίστριες, οι οδηγοί των ΚΤΕΛ που μεταφέρουν τους μαθητές αλλά και όσοι εμπλέκονται σε όλη το φάσμα της εκπαίδευσης.
Αναφορικά με τα σχολικά γεύματα στα 10 Δημοτικά Σχολεία του Νομού Δράμας, αυτά θα ξεκινήσουν κανονικά να διατίθενται από τη Δευτέρα.