Μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος
Το νοσοκομείο της Δράμας
πρέπει να αποκτήσει
Ογκολογική Κλινική
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της στατιστικής καταγραφής για τον καρκίνο στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΙΣ 17, 18 και 19 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα το 5ο Επιστημονικό Συμπόσιο Ενάντια στον Καρκίνο, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», σε συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας και υπό την αιγίδα των: Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης του Καρκίνου, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Αντιπεριφέρεια Δράμας, Δήμοι Δράμας, Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης και Ιερά Μητρόπολη Δράμας.
Το φετινό Αντικαρκινικό Συμπόσιο είχε θέμα: «Η πολυπλοκότητα της υποστήριξης του σύγχρονου ογκολογικού ασθενή: Δυνατότητες και δυναμικές από τις δομές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και οι επιστημονικές του ανακοινώσεις, άφησαν πίσω τους ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Για όλα αυτά, αλλά και ακόμα κυρίως για το ζήτημα της στατιστικών στοιχείων για τον καρκίνο στην περιοχή της Δράμας που έχει ξεκινήσει η Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο ένας εκ των προέδρων της, κ. Σάββας Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος, είναι Παθολογοανατόμος ιατρός, Διευθυντής Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ίδιου Νοσοκομείου.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στα μέχρι στιγμής εξαγόμενα συμπεράσματα από την στατιστική για τον καρκίνο στην περιοχή της Δράμας, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.
Τα συμπεράσματα της στατιστικής
Ρωτήσαμε τον κ. Παπαδόπουλο, αν αυτή τη στιγμή, μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, από την στατιστική καταγραφή που γίνεται, σχετικά με τον καρκίνο στην περιοχή της Δράμας, με σκοπό να πιεστεί η πολιτεία για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας.
Όπως εξήγησε στον «Πρωινό Τύπο», η καταγραφή αυτή βρίσκεται ακόμα στα μισά και ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που βγαίνουν αβίαστα, είναι ότι «η πλειοψηφία των ασθενών της Δράμας, πηγαίνουν για θεραπείες στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα μεγάλο μέρος πηγαίνει στην Καβάλα και ένα πολύ μικρότερο στην Αλεξανδρούπολη.» Και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους ογκολογικούς ασθενείς καθώς, «στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αντί να επισκέπτονται τον γιατρό τους κάθε 7 ή 14 ή 21 μέρες, όπως θα έπρεπε, αντίθετα πηγαίνουν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ άλλες φορές προκύπτουν διάφορα θέματα στη μετάβασή τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν».
Καρκίνος παχέως εντέρου και πνεύμονος
Από τα ίδια στοιχεία μέχρι στιγμής, εξάγεται το συμπέρασμα ότι, «όντως έχουμε καρκίνο παχέως εντέρου σε μεγάλο ποσοστό στο Νομό Δράμας», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει: «Αυτό υπήρχε ως υπόνοια, αλλά αποδεικνύεται και στατιστικά. Αυτοί που έχουν καρκίνο του πνεύμονα στην περιοχή μας, φαίνεται ότι όντως έχουν εκτεθεί σε ουσίες όπως αμίαντο και άλλες βλαβερές ουσίες και δεν είναι μόνο από το κάπνισμα.»
Για το ζήτημα της παχυσαρκίας, μας λέει ότι από την στατιστική «δεν έχουμε δει κάποια αποτελέσματα που να μπορεί να είναι στατιστικά σημαντικά. Όλα τα άλλα είναι ακόμα σε επεξεργασία από τους στατιστικολόγους. Όμως χρειάζεται μια προσπάθεια ακόμα, να γίνει μια νέα δυνατή καμπάνια ενημέρωσης και σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Νομίζω ότι θα έχουμε τελικά σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία θα παρουσιάσουμε σε ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2018, που θα φτάσουμε σε ένα καλό συμπέρασμα.»
Τα μηνύματα στον Πλωμαρίτη
Σ’ αυτό το σημείο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσία του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης (4η ΥΠΕ) κ. Πλωμαρίτη, ο οποίος παραβρέθηκε στην έναρξη του Συμποσίου. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Πλωμαρίτης πήρε τα μηνύματα που έπρεπε να πάρει για την ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στη Δράμα: «Αυτό που είπα στον κ. Πλωμαρίτη, είναι ότι, εμείς βγάζουμε τα στατιστικά και θα σας τα δώσουμε. Αλλά αν πάρετε μόνο τον αριθμό των ανθρώπων που πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, η βενζίνη που καίνε, τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στο δρόμο, η συμφόρηση που δημιουργείται, οι βλάβες των αυτοκινήτων συν τα μεροκάματα αυτών που οδηγούν για να πάνε και να έρθουν, φτάνουν αυτά και μόνο για να καταλάβετε ότι δεν είναι τίποτα να κάνετε κάτι για τη Δράμα.»
Ελπίδες για την Ογκολογική Κλινική
Ρωτήσαμε τον κ. Σάββα Παπαδόπουλο, αν από την στατιστική καταγραφή που γίνεται, μπορούν να εξαχθούν αποτελέσματα, για ποιο λόγο στην περιοχή της Δράμας, υπάρχουν αυξημένα περιστατικά καρκίνων, αναλογικά με τον πληθυσμό με άλλες περιοχές της χώρας.
«Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε», τόνισε. «Αν το δούμε με επιστημονικούς όρους, όλα αυτά που εμείς αναφέρουμε στην έρευνα αυτή και καταγράφουμε και με μετρήσεις που έκανε τόσο η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όσον αφορά το ραδόνιο – το οποίο είναι μεν αυξημένο, όχι όμως σε ποσοστό τέτοιο που να μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα. Όσον αφορά τη Δράμα, οι ενδείξεις που έχουμε, δεν μπορούν να είναι αποδείξεις. Για να γίνουν αποδείξεις θέλουν άλλου είδους μελέτες και σε βάθος χρόνου.»
Σ’ αυτό το σημείο επισημαίνει ότι γίνεται από την Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», μια άλλη καταγραφή, όπου θα μελετηθεί διαχρονικά σε βάθος 15ετίας, με στοιχεία καταγεγραμμένα και όχι μέσω των ασθενών, ώστε να βγουν περισσότερα συμπεράσματα όσον αφορά το θέμα αυτό.
Όπως είπε, «σκοπός μας ήταν μέσα από αυτή την έρευνα, αφενός μεν να καταγράψουμε τους καρκίνους και αφετέρου να δείξουμε ότι η Δράμα έχει ανάγκη από μια Ογκολογική Μονάδα. Και νομίζω ότι και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών αλλά και ο συνάδελφος ο κ. Ξάνθης στο Νοσοκομείο το έχει πάρει κι αυτός ζεστά το θέμα στη Δράμα αλλά και ο τρόπος που μίλησαν οι κυβερνώντες και με τον τρόπο που πιέζουν όλοι και εμείς ως Εταιρεία έχω την αμυδρά ελπίδα ότι κάτι θα γίνει.»
Χωρίς καμιά υποστήριξη ο ασθενής στη Δράμα
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το θέμα του Αντικαρκινικού Συμποσίου, ήταν «Η πολυπλοκότητα της υποστήριξης του σύγχρονου ογκολογικού ασθενή: δυνατότητες και δυναμικές από τις δομές της Αν. Μακεδονίας – Θράκης».
Το ερώτημα που θέσαμε προς τον κ. Παπαδόπουλο, είναι για το ποια συμπεράσματα εξάγονται από το ζήτημα της υποστήριξης του ογκολογικού ασθενή στην περιοχή μας, απαντώντας άμεσα ότι, «η υποστήριξη δεν είναι νοσοκομειακή» και επισημαίνοντας στη συνέχεια:
«Δεν είναι η νοσοκομειακή υποστήριξη που έχει η Αλεξανδρούπολη, δεν είναι η υποστήριξη που έχει η Θεσσαλονίκη. Είναι υποστήριξη ενδιάμεση. Γι’ αυτό καλό είναι να έχουμε και νοσοκομειακή υποστήριξη, γιατί ο ογκολογικός ασθενής χρειάζεται υποστήριξη σε τρία επίπεδα. Χρειάζεται το Νοσοκομείο, χρειάζεται ενδιάμεσα μια Κλινική να κάνει τις θεραπείες και χρειάζονται και οι γιατροί στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Ξάνθη να είναι ογκολόγοι και να τον παρακολουθούν με βάση όλα τα πρωτόκολλα που σχεδιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, σε μεγάλα κέντρα. Εμείς στη Δράμα για παράδειγμα, δεν έχουμε ούτε καν αυτό. Κι εκείνο που θέλαμε να περάσουμε στο συνέδριο και το τόνισα σε μια παρέμβαση μου, είναι ότι εμείς δεν ερχόμαστε να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά στις Σέρρες, στην Ξάνθη, στην Καβάλα. Εμείς θέλουμε και η Καβάλα να είναι στη θέση της, γιατί έχει γεμίσει και δεν μπορεί να δέχεται τόσους ασθενείς, γιατί οι υπηρεσίες θα είναι χαμηλότερου επιπέδου. Ας αναβαθμιστεί η Καβάλα όπως νομίζουν και όπως πρέπει, αλλά και η Δράμα ας αποκτήσει τη μονάδα της, που θα μπορεί κάποιος να κάνει θεραπείες πάντα με τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες από εξειδικευμένα κέντρα, να έχουν ένα θάλαμο βραχείας νοσηλείας, να έχει έναν ογκολόγο να βλέπει τους ασθενείς, να τους περιθάλπει, να τους βοηθάει στα προβλήματα υποστήριξης που έχουν. Εκεί είναι η ουσία και όχι να γίνει η Δράμα το κέντρο της γης. Διεκδικούμε το αυτονόητο, αυτό που χρειάζεται και ας αναβαθμιστεί και η Καβάλα χωρίς κανένα θέμα. Και για τις Σέρρες το ίδιο. Νομίζω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε και σύντομα θα έχουμε την υπηρεσία.»
Τα θέματα του Συμποσίου
Αναφερόμενος στο Συμπόσιο αυτό καθ’ εαυτό και τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η αρχική ιδέα ήταν να γίνει μια ημερίδα με ένα ξεχωριστό θέμα, αυτό την πολυπλοκότητας της υποστήριξης για τον ογκολογικό ασθενή. Το ενδιαφέρον όμως ήταν τόσο μεγάλο που εξελίχθηκε σε ένα τριήμερο Συμπόσιο. «Επιλέξαμε ως θέμα την πολυπλοκότητα της υποστήριξης, γιατί, εκτός από τη διάγνωση και τη θεραπεία που είναι σημαντικότατα και έχουν πρωτεύουσα αξία για τον καρκίνο, ο ογκολογικός ασθενής έχει ανάγκη υποστήριξης. Είναι ένας ιδιαίτερος ασθενής και θέλει υποστήριξη από πολλές πλευρές: τόσο από την κοινωνία, όσο και από άλλες ειδικότητες γιατρών, από το κράτος, συλλόγους, φορείς κτλ. Και για το λόγο αυτό, η υποστήριξη είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική.»
Το πρωτότυπο σ’ αυτό το Συμπόσιο, ήταν το φόρουμ που έγινε με τους Συλλόγους Καρκινοπαθών «και σκοπεύουμε να το θεσμοθετήσουμε και στα επόμενα Συμπόσια», λέει ο κ. Παπαδόπουλος και επισημαίνει: «Όπου οι Σύλλογοι θα καταθέτουν τις απόψεις, τις προτάσεις, οτιδήποτε θέλουν, για θέματα δικά τους και γι’ αυτό το λόγο είχαμε από το Βόλο, από τη Χίο, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Πτολεμαΐδα, τα Γρεβενά και αλλού. Όλοι αυτοί είχαν μια πολύ δυναμική παρουσία, πάντα με μπροστάρη τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας που πήρε πάνω του αυτό το φόρουμ.»
Αναφορικά με το Συμπόσιο, ο πρόεδρος της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος, μας δίνει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Το Συμπόσιο παρακολούθησαν 241 σύνεδροι και υπήρχαν 62 ομιλητές. Είναι σημαντικό ότι οι ομιλητές ήταν μεικτοί. Δηλαδή, ομιλητές πανεπιστημιακοί, ομιλητές από το ΕΣΥ και ομιλητές ιδιώτες. Οι 241 σύνεδροι ήταν ασθενείς, γιατροί, επιστήμονες από το χώρο της Υγείας όπως βιολόγοι, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, αλλά και απλοί πολίτες.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η στρογγυλή τράπεζα για την προσφερόμενη ογκολογία στην Ανατολική Μακεδονία, προβλήματα και προοπτικές, όπου μίλησαν ογκολόγοι από τις Σέρρες, την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη, οι οποίοι ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους.
Υπήρχαν επίσης θέματα σχετικά με την στοματική υγιεινή του ασθενούς, και οδηγίες και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν, πριν υποβληθούν στην ακτινοθεραπεία, τους κανόνες στοματικής υγιεινής που πρέπει να τηρούν. Ενδιαφέροντα στοιχεία κατέθεσε ο καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Διευθυντής Κλινικής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Γ.Ν. Αθηνών “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” κ. Παπαδογεωργάκης.
Σημαντικό επίσης είναι το κομμάτι ότι, αυτή τη στιγμή, η τελευταία λέξη στη θεραπεία του καρκίνου είναι η ανοσοθεραπεία. Αυτός ο τομέας αναλύθηκε αρκετά σ’ αυτό το συνέδριο εκτός από την υποστήριξη, γιατί όντως είναι πολύ σημαντικό και αλλάζει τα δεδομένα. Δηλαδή, εκεί που ο καρκίνος του πνεύμονα θεραπευόταν ή γινόταν προσπάθεια θεραπείας με ενδιάμεσα αποτελέσματα με τη χημειοθεραπεία, επιπλέον με την ανοσοθεραπεία οι ασθενείς κερδίζουν ένα και δύο χρόνια ζωής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και σ’ αυτό το κομμάτι της ανοσοθεραπείας, ήταν στο προεδρείο δύο εξέχοντα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας των ογκολόγων, όχι απλά ογκολόγοι της Ελλάδας. Ο κ. Φούντζηλας από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος είναι και Δραμινός επίσης, και ο πρώην πρόεδρος των Ευρωπαίων Ογκολόγων κ. Κοσμίδης.
Ένα άλλο κομμάτι που έλλειπε στα προηγούμενα συνέδρια και για πρώτη φορά αναφέρθηκε, ήταν οι υπηρεσίες των παθολογοανατόμων στην Αν. Μακεδονία – Θράκη. Ενώ τα παλιά χρόνια οι παθολογοανατόμοι έβγαζαν τη διάγνωση είναι δεν είναι καρκίνος, τώρα πλέον η έκθεση της βιοψίας πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία, τα οποία δείχνουν δρόμους θεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί σ’ αυτόν τον τομέα η Αν. Μακεδονία –Θράκη υστερεί αρκετά, γιατί δεν είναι και σωστά εξοπλισμένα εκτός από στελεχωμένα, τα εργαστήρια. Μίλησαν παθολογοανατόμοι που έχουμε στη Δράμα, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και τις Σέρρες.
Σημαντικά στοιχεία παρέθεσε επίσης ο κ. Βασλαματζής, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής, Γ.Ν. Αθηνών “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά, στις ακριβές πλέον θεραπείες. Γιατί είναι δύσκολο σ’ αυτούς τους χρόνους, να έχουμε μια οικονομική διαχείριση ακριβών φαρμάκων, που φτάνουν να είναι μέχρι 40.000-50.000 € το μήνα για κάθε ασθενή. Αναφέρθηκε με στοιχεία που δείχνουν, ότι οι ακριβές αυτές θεραπείες, είναι μεν ακριβές, αλλά από την άλλη μπορεί να σώσουν ζωές και δεύτερον, όταν επιλεγούν σωστά και δοθούν σε συγκεκριμένους ασθενείς και γίνει οικονομία από άλλα θέματα, τελικά όλοι θα παίρνουν τα φάρμακά τους και όλοι θα έχουν σωστά αποτελέσματα και θα σωθούν και ζωές.