Δρομολογείται συνάντηση Δήμων της Δράμας με την Περιφέρεια ΑΜΘ
Τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν
Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας
από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου Αν. Καγιάογλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ Πόλεων με Λίμνες, έχει στόχο την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών των Δήμων που έχουν ενταχθεί σ’ αυτό. Στην περιοχή του Νομού Δράμας, ο πρώτος Δήμος που εντάχθηκε, ήταν αυτός του Παρανεστίου, ενώ μόλις φέτος εντάχθηκαν και οι Δήμοι Δράμας και Κ. Νευροκοπίου.
Προ ημερών μάλιστα εντάχθηκε και σύσσωμη η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από το σύνολο της Περιφέρειας, συμμετέχει επίσης ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, έχει αναπτύξει σχετική τεχνογνωσία και βοηθά τους Δήμους που έχουν πληγεί από πλημμύρες, ιδιαίτερα όσον αφορά στα φερτά υλικά, αλλά και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης γύρω από τις λίμνες. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τόσο οι Δήμοι της Δράμας, όσο και συνολικά η Περιφέρεια ΑΜΘ, μπορούν χωρίς κόστος ως συνδεδεμένα μέλη, να συμβουλευτούν τον Οργανισμό για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων.
Θα πρέπει να πούμε ότι, το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ιδρύθηκε το 2012 και έχει έδρα το Δήμο Δωρίδος, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας πόσιμου νερού στην Ελλάδα, ο ταμιευτήρας του Μόρνου. Σήμερα αριθμεί 45 μέλη από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Αν και αρχικά φαίνεται ότι σκοπός του Δικτύου ήταν το ζήτημα της παροχής ανταποδοτικών τελών από υδροηλεκτρικά έργα, εντούτοις αυτό έχει προχωρήσει και σε άλλα πεδία, προκειμένου να πετύχει ακόμα περισσότερα οφέλη για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί σ’ αυτό.
Το συνέδριο στο Παρανέστι
Όπως ίσως θυμούνται οι αναγνώστες μας, στις 25 και 26 Μαΐου, το Δίκτυο είχε πραγματοποιήσει το Συνέδριό του στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου, καθώς ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, έχει εκλεγεί γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν η «Κλιματική Ουδετερότητα. Από τη φιλοδοξία στην υλοποίηση. Προς τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα, με οδηγό την ενέργεια και το νερό».
Εκείνες τις ημέρες, στο Δίκτυο εντάχθηκαν και οι Δήμοι Δράμας και Κ. Νευροκοπίου. Ο Δήμος Δράμας, καθώς έχει στην έκτασή του μέρος της λίμνης από το φράγμα Θησαυρού που μοιράζεται με το Δήμο Παρανεστίου και το Νευροκόπι, καθώς έχει τη λίμνη των Λευκογείων, η οποία μάλιστα σήμερα παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα μιας εκτεταμένης ξηρασίας, καθώς η λειψυδρία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή.
Όπως μάλιστα μας λένε άνθρωποι από την περιοχή του Νευροκοπίου, έχουν αποκαλυφθεί τα σπλάχνα της λίμνης Λευκογείων!
Σήμερα, το Δίκτυο στόχο έχει τον οικοτουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και το νέο στοιχείο που έχει προκύψει τελευταία, του οικοπολιτισμού και αυτό είναι ήδη πάρα πολύ σημαντικό.
Και η Περιφέρεια ΑΜΘ
Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο Δίκτυο έχει ενταχθεί πλέον και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει μια κινητικότητα.
Αν και είναι ακόμα νωρίς να δούμε κάποιες συνεργασίες και προτάσεις ή μελέτης για την περιοχή της Δράμας και της ΑΜΘ, εντούτοις ήδη ετοιμάζονται κάποιες συνεργασίες στο πλαίσιο του Δικτύου.
Για το θέμα αυτό μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο οποίος είναι και γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. Ερωτώμενος αν υπάρχει κάποια εξέλιξη για την περιοχή της Δράμας, σημειώνει ότι «ήδη ο Δήμος Παρανεστίου βρίσκεται στη διαδικασία για κάποια πρόταση για χρηματοδότηση».
Ερωτώμενος αν οι Δήμοι της περιοχής (Δράμας, Παρανεστίου, Νευροκοπίου), έχουν στα σκαριά κάποια μελλοντική συνάντηση, απαντάει θετικά, λέγοντας ότι «μετά και από την είσοδο της Περιφέρειας, ετοιμάζουμε μια πρώτη συνάντηση ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, να ενταχθούμε σε κάποια προγράμματα».
Ο ίδιος πάντως όπως λέει, «εμείς στο Δήμο Παρανεστίου, μελετάμε κάποια πρόταση για ένταξή μας στο Interreg και έχουμε ήδη δρομολογήσει μια συνάντηση με την Περιφέρεια, για οφέλη που θα προκύψουν για τις ανάγκες των Δήμων μας».
Το φράγμα θησαυρού
Ερωτώμενος σχετικά με το φράγμα Θησαυρού και αν ο Δήμος Παρανεστίου παίρνει κάποια ανταποδοτικά οφέλη, ο κ. Καγιάογλου απαντάει αρνητικά, λέγοντας ότι υπάρχει μια σχετική νομοθεσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ορίζει ότι πάνω από ένα όριο παραγωγής MW, οι Δήμοι δεν δικαιούνται ανταποδοτικά. Τα ανταποδοτικά δίνονται μόνο από υδροϋλεκτρικά έργα μικρότερης απόδοσης.
Σημειώνει πάντως ότι, ο Δήμος Παρανεστίου θα μπορούσε να έχει ανταποδοτικά οφέλη από το φράγμα Τεμένους και της Πλατανόβρυσης, τονίζοντας ότι «αυτά τελικά δεν έγιναν, όταν έπρεπε να δοθεί σημασία σ’ αυτά και η ΔΕΗ που ήταν υποχρεωμένη από τη σύμβαση να τα κάνει, δεν συνέχισε. Σήμερα η ΔΕΗ, τα φράγματα αυτά, δεν τα περιλαμβάνει στα σχέδιά της».