Home > νέα > Τα προβλήματα με κληροτεμάχια στη Δράμα από το 1958!   ► Ο Δ. Κυριαζίδης για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης στη Βουλή

Τα προβλήματα με κληροτεμάχια στη Δράμα από το 1958!   ► Ο Δ. Κυριαζίδης για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης στη Βουλή

Τα προβλήματα με κληροτεμάχια

στη Δράμα από το 1958!

 ► Ο Δ. Κυριαζίδης για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης στη Βουλή

► Κυρανάκης: “με θετικό πνεύμα θα εξετάσουμε την διάταξη την οποία υποβάλλει ο συνάδελφος”

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της Δράμας και την Κτηματογράφηση, αναφέρθηκε σε ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και λοιπές διατάξεις», (Κτηματολόγιο).

Ο κ. Κυριαζίδης, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι προέρχεται «από ένα ακριτικό παραμεθόριο Νομό με γηγενή και προσφυγικό κόσμο και υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα πιθανόν και σε άλλους νομούς, με την ίδια ύπαρξη των κατοίκων να έχουμε παρεμφερή προβλήματα και οφείλω να τα αναφέρω».

Όπως εξήγησε, «το 1958, έγινε η β΄ συμπληρωματική οριστική διανομή αγροτικών κλήρων σε δικαιούχους αγρότες. Η α΄ οριστική διανομή ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα το 1931. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επίμαχης β΄ διανομής του έτους 1958, οι αγροτικοί κλήροι παραδόθηκαν στους δικαιούχους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε αυτούς και τους κατέχουν και τους νέμονται μέχρι σήμερα οι ίδιοι ή οι καθολικοί ειδικοί διάδοχοι αυτών. Η εν λόγω όμως διανομή δεν ολοκληρώθηκε τυπικά, υπό την έννοια της κύρωσης. Έτσι, μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι κυριότητας έτσι ώστε να αποκατασταθούν».

Όπως επισήμανε στο σημείο αυτό, «από το 1958 έως και σήμερα, η κυριότητα των κληροτεμαχίων της επίμαχης διανομής έχει μεταβιβαστεί είτε αιτία θανάτου, είτε αιτία πώλησης, δωρεάς ή γονικής παροχής σε διαδόχους των αρχικών κληρούχων. Ούτε οι αρχικοί κληρούχοι ούτε η μεταγενέστεροι διάδοχοι αυτών ενοχλήθηκαν ποτέ στην άσκηση της νομής στα κληροτεμάχια που είχαν.

Στα κληροτεμάχια αυτά, έχουν χτιστεί σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Παρά, λοιπόν, την ύπαρξη μετεγγραμμένων συμβολαιογραφικών εγγράφων και δικαστικών αποφάσεων, δυνάμει των οποίων έλαβαν χώρα οι ως άνω μεταβιβάσεις, στα πλαίσια της κτηματογράφησης που ενεργείται στην περιοχή, το ελληνικό δημόσιο δήλωσε δικαιώματα κυριότητας στα κληροτεμάχια.

Έτσι, κατά την προανάρτηση των κτηματολογικών εγγραφών, τα δηλωθέντα δικαιώματα των ιδιωτών επί των ακινήτων αυτών, να απορριφθούν λόγω πρόκρισης του δικαιώματος του δημοσίου. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, καθόσον, ανατρέπεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω κτημάτων μετά την παρέλευση 60 ετών και μάλιστα, χωρίς την ευθύνη των αρχικών κληρούχων και των διαδόχων τους. Αυτό ήταν το πρώτο που αφορά τον προσφυγικό κόσμο».

Αποκατάσταση ιδιοκτησίας τάξης

Συνεχίζοντας ο κ. Κυριαζίδης με την παρέμβασή του στη Βουλή, σημειώνει ότι, «ενόψει των ανωτέρω και προς αποκατάσταση της ιδιοκτησιακής τάξης στα εν λόγω ακίνητα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επίμαχη διανομή του έτους 1958, με Κύρωση αυτής, ώστε να εκδοθούν τίτλοι κυριότητας στους αρχικούς κυριούχους. Να νομιμοποιηθούν όλες οι μεταβιβάσεις ανεξαρτήτως αιτίας που έγιναν από το 1958 έως σήμερα και είχαν ως αντικείμενο τα εν λόγω κληροτεμάχια».

Σε απάντηση των παραπάνω, ο υφυπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκης, έδωσε «δίκιο» προς το βουλευτή της Δράμας, επισημαίνοντας ότι, «σε πάρα πολλές περιπτώσεις όπου το ελληνικό δημόσιο αποκτά ή φαίνεται να αποκτά ιδιοκτησιακά δικαιώματα ως διάδοχος του οθωμανικού δικαίου, δημιουργούνται αντίστοιχα προβλήματα. Οπότε, με θετικό πνεύμα θα εξετάσουμε την διάταξη την οποία υποβάλλει ο συνάδελφος. Απλά, η μεγάλη αλλαγή την οποία θα έφερνε μια τέτοια διάταξη, αφορά το ιδιοκτησιακό και όχι τις δικονομικές δυνατότητες που έχει ένας πολίτης».