Τα self test για κορωνοϊό έρχονται
και στη Δράμα από αρχές Απριλίου
► Μιλάει στον «Π.Τ.» η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κα. Ιωαννίδου
► Χωρίς αμοιβή η διάθεση των τεστ για κορωνοϊό με ένα την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ
► Θα υπάρξει πλατφόρμα καταχώρησης των θετικών self test
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΕΝΙΚΟ προβληματισμό έχει προκαλέσει γενικότερα στους φαρμακοποιούς, για το πώς ακριβώς θα διατίθενται στους πολίτες τα self test Covid. Το πρόβλημα είναι ότι, προς το παρόν, δεν έχουν ξεκαθαριστεί αρκετά πράγματα επ’ αυτού. Αυτό που κυρίως επικρατεί, είναι ότι αναφέρονται πολλές απόψεις στα πανελλήνια μέσα ενημέρωσης, παρ’ όλα αυτά όμως, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους κάτι συγκεκριμένο.
Το μόνο σίγουρο προς το παρόν, είναι ότι κάθε πολίτης, κάθε ΑΜΚΑ δηλαδή, θα δικαιούται δωρεάν ένα self test ανά εβδομάδα. Για παράδειγμα, σε μια τριμελή ή τετραμελή οικογένεια, σημαίνει ότι θα μπορεί να πάρει 3 ή 4 self test ανά εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι πολίτες θα ανεβάζουν το αποτέλεσμα του self test, μόνο εφόσον αυτό είναι θετικό.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κα. Αγγελική Ιωαννίδου, επισημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί περιμένουν πιο σαφείς οδηγίες «προς το παρόν ξέρουμε ότι το self test θα διενεργείται από τον ίδιον τον πελάτη».
Όπως εξηγεί η ίδια, «οι πολίτες θα δικαιούνται ένα self test ανά εβδομάδα και όχι όσα θέλει ο καθένας. Για να το πούμε διαφορετικά, κάθε ΑΜΚΑ θα δικαιούνται ένα self test την εβδομάδα. Σε περίπτωση ηλικιωμένων που δεν μπορούν να κάνουν το τεστ, περιμένουμε ακόμα διευκρίνιση για το αν θα το κάνουν τα φαρμακεία με κάποιο κόστος ή όχι».
Σε σχετική ερώτηση πώς θα είναι το self test, τι θα περιλαμβάνει και πώς θα γίνεται, η κα. Ιωαννίδου επισημαίνει: «Αν και ακόμα δεν τα έχουμε δει, απ’ όσα μας έχουν πει, θα μπορεί να γίνεται είτε με δείγμα από τη μύτη, ή με δείγμα σάλιου. Όχι όμως από το φάρυγγα. Τα self test δηλαδή, δεν είναι όπως αυτά του μικροβιολόγου που θα πρέπει να μπουν βαθιά στο φάρυγγα. Απλά σάλιο από το στόμα και μόνο».
Η ίδια τονίζει ότι «προς το παρόν δεν έχουμε καμιά επίσημη ανακοίνωση και λέγεται ότι η διάθεσή τους θα ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου». Στην ερώτηση για το πώς θα γίνει η διακίνησή τους, η κα. Ιωαννίδου λέει ότι «προφανώς θα δίνονται στους Συνεταιρισμούς και θα διακινούνται από εκεί». Η ίδια τονίζει ιδιαίτερα ότι «ζητήσαμε πληροφορίες για το πού θα πετιούνται αυτά τα τεστ στη συνέχεια και δεν μας έχουν δώσει διευκρινήσεις».
Σε περίπτωση, για το τι πρέπει να κάνει, εφόσον κάποιος αποδειχθεί θετικός στον κορωνοϊό, η κα. Ιωαννίδου αναφέρει ότι «τα κρούσματα θα καταγράφονται σε μια πλατφόρμα από τους ίδιους τους ασθενείς. Οι ηλικιωμένοι που δεν θα μπορούν να το κάνουν, θα μπορούν να απευθύνονται στο φαρμακοποιό τους για να το δηλώσουν».
Ερωτώμενη για το τι γίνεται αν κάποιος δεν θέλει να το δηλώσει πουθενά, η κα. Ιωαννίδου επισημαίνει ότι «αυτό πλέον εναπόκειται στην προσωπική ευθύνη του καθενός. Εμείς δεν θα μπορούμε να μπούμε ή να κάνουμε έναν τέτοιο ελεγκτικό μηχανισμό».
Σκέρτσος: Δωρεάν το self test
Σε δηλώσεις πάντως χθες το πρωί, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος, είπε ότι «δεν θα υπάρχει προφανώς αμοιβή για τη διάθεση των δωρεάν τεστ κορωνοϊού από τα φαρμακεία». Εξήγησε ωστόσο, ότι θα υπάρχει συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους, το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα
Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης, είπε ότι η πλατφόρμα που θα καταγράφει τα τεστ που πρόκειται να παίρνει ο κάθε πολίτης από τα φαρμακεία είναι σχεδόν έτοιμη και διευκρίνισε: «Αυτό το σύστημα θα αλληλεπιδρά με το σύστημα της συνταγογράφησης που έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Ο κάθε πολίτης με βάση τον ΑΜΚΑ του θα μπορεί να έχει τέσσερα self test για τον Covid -19 τον μήνα. Η διαδικασία είναι υπό διαμόρφωση, αλλά αρχικά οι ίδιοι οι πολίτες θα πηγαίνουν στα φαρμακεία να παίρνουν τα τεστ».
Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που στην περίπτωση που προκύψει ένα θετικό τεστ να μπαίνει ο πολίτης εφόσον το επιθυμεί και να το δηλώνει.
Για την πορεία του εμβολιασμού υπογράμμισε ότι «έχουμε πάνω από 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν ήδη γίνει και κάθε βδομάδα προσθέτουμε 200 χιλιάδες ραντεβού».