Τα βραβεία ΚΥΚΛΩΨ αποτελούν
μια σπουδαία αναδρομή
στο ιστορικό παρελθόν της Δράμας
Κάτω από την επιβλητική παρουσία του Μαρμάρινου σπιτιού τα βραβεία ΚΥΚΛΩΨ
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΤΩ ΑΠΟ την επιβλητική παρουσία της πρώην οικίας και καπναποθήκης Αναστασιάδη στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και νυν πολιτιστικού χώρου της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, του Μαρμάρινου σπιτιού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου, η τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ.
Μια βραδιά, κατά την οποία για άλλη μια χρονιά συγκεντρώθηκε πλήθος Δραμινών και όχι μόνο, προκειμένου να απολαύσει μια υπέροχη τελετή, η οποία δίνει έμφαση στην ιστορία της παλιάς, αλλά και της σύγχρονης πόλης της Δράμας. Κάθε φορά, η τελετή των βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ, αποτελεί μια σπουδαία αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν της πόλης, που πλέκεται ομοιόμορφα με την σύγχρονη εικόνα της, αποτελώντας ένα αλληλένδετο σκηνικό, δίνοντας έτσι την σκυτάλη στο μέλλον.
Το παρών στην υπέροχη αυτή τελετή, έδωσε φυσικά πρώτος απ’ όλους ο ιδρυτής της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ κ. Άρης Θεοδωρίδης, καθώς και όλα τα στελέχη της ΚΥΚΛΩΨ, ενώ παραβρέθηκαν επίσης η εγγονή του Παύλου Μελά κα. Ναταλία Ιωαννίδη και ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους, επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής. (Οι δύο έλαβαν τιμητικές διακρίσεις).
Το παρών έδωσε επίσης ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Δραμινός επιχειρηματίας κ. Μποδούρογλου με την κόρη του κα. Κατερίνα Μποδούρογλου πρόεδρο της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, ο πρώην δήμαρχος, βουλευτής και υπουργός κ. Μαργαρίτης Τζίμας με τη σύζυγό του κα. Μελίνα Μποτέλη, και πολλοί άλλοι.
Την κεντρική παρουσίαση της εκδήλωσης, αλλά και την κεντρική ομιλία με θέμα του μύλους του Νομού Δράμας, έκανε ο κ. ερευνητής κ. Στράτος Κασμερίδης. Αναφερόμενος στους μύλους, παρουσίασε ιδιαίτερα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας και λαϊκού πολιτισμού των περιοχών της Αγίας Βαρβάρας, του Μυλοποτάμου, του Κεφαλαρίου, του Αγγίτη αλλά και πολλών ρεμάτων και παραποτάμων του Νέστου στην περιοχή της Δράμας και για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.
Τα βραβεία φωτογραφίας της ΚΥΚΛΩΨ
Με το τέλος της ομιλίας του κ. Κασμερίδη, ανακοινώθηκαν τα βραβεία του 7ου φωτογραφικού διαγωνισμού της ΚΥΛΩΨ που είχε θέμα: «Νερό». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 85 φωτογράφοι και αξιολογήθηκαν 242 φωτογραφίες.
Το πρώτο βραβείο έλαβε η κα. Τσαμπίκα Μπακίρη με έπαθλο 3.000 ευρώ. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος της κ. Φαέθων Σανσονέτης καθώς η ίδια δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι φωτογραφίες στο διαγωνισμό έστειλε και ο σύζυγος της.
Το δεύτερο βραβείο έλαβε η κα. Μαργαρίτη Τσορβά με έπαθλο 2.000 ευρώ και το τρίτο ο κ. Γιάννη Φωστίνης, με έπαθλο 1.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις νικητές είναι κάτοικοι Αθηνών.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΚΥΚΛΩΨ κ. Κώστας Βιδάκης, ανακοίνωσε στη συνέχεια το θέμα του 8ου Φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα την «Πέτρα». Όπως σημείωσε ο ίδιος «το θέμα είναι αφηρημένο, αλλά αυτό είναι επιδιωκόμενο από την επιτροπή της Κύκλωψ, καθώς τα μέλη της θεωρούν ότι αφηρημένα θέματα επιτρέπουν ευελιξία στην προσέγγιση και περισσότερη δημιουργικότητα.
Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου 2025. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, η «πέτρα», στοιχείο της γης, με τη διαφορετικότητα γεωμετρικών σχημάτων, χρωμάτων, υφής, μεγέθους, φυσικών συνθέσεων μπορεί να προσεγγιστεί όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, είτε στο υδάτινο είτε στο χερσαίο περιβάλλον της».
Βραβείο Δραμινού αγρότη
Το βραβείο «Δραμινός Αγρότης 2024», έλαβε φέτος ο κ. Θεόφιλος Κομνηνός, με καταγωγή από το Παρανέστι, ο οποίος καλλιεργεί μανιτάρια στα Κοκκινόγεια Δράμας. Το βραβείο συνοδεύεται από οικονομική ενίσχυση 4.000 ευρώ.
Ο κ. Κομνηνός βραβεύθηκε για την εφαρμογή και μετάδοση μεθόδων παραγωγής στη γεωργία με την επανάχρηση αγροτικών παραπροϊόντων και αποβλήτων.
Ειδικό βραβείο ΚΥΚΛΩΨ
Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, δεν δόθηκε βραβείο Δραμινού Επιστήμονα, αλλά Ειδικό βραβείο, στο Δραμινό λογοτέχνη και φωτογράφο κ. Κυριάκο Συφιλτζόγλου, για τη συνεισφορά του στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και στην ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της Δράμας.
Τιμητικές διακρίσεις
Τέλος, τιμητικές διακρίσεις έλαβαν, η κα. Ναταλία Ιωαννίδη, εγγονή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, για την χρόνια προσπάθειά της να διαφυλάξει την οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του, το οποίο παραχώρησε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Τιμητική διάκριση έλαβε επίσης και ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους, επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος μάλιστα δεν γνώριζε τίποτα και ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη για τον ίδιο.
Το Μουσείο Φωτογραφικών μηχανών
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τέλος της βραδιάς, άνοιξε για πρώτη φορά και κατ’ εξαίρεση, το Μουσείο Φωτογραφικών μηχανών, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 1.500 φωτογραφικές μηχανές από την συλλογή του κ. Θεοδωρίδη, ώστε να δοθεί μια πρώτη γεύση στο κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Φωτογραφίες «Π.Τ.»