Home > Πρώτο Θέμα > Τα βραβεία της ΚΥΚΛΩΨ αναδεικνύουν το καλλιτεχνικό, αγροτικό και επιστημονικό δυναμικό της Δράμας- Βραβευμένοι της ΚΥΚΛΩΨ μιλάνε στον «Π.Τ.»

Τα βραβεία της ΚΥΚΛΩΨ αναδεικνύουν το καλλιτεχνικό, αγροτικό και επιστημονικό δυναμικό της Δράμας- Βραβευμένοι της ΚΥΚΛΩΨ μιλάνε στον «Π.Τ.»

Οι βραβευθέντες από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ 2022

Τα βραβεία της ΚΥΚΛΩΨ αναδεικνύουν

το καλλιτεχνικό, αγροτικό και

επιστημονικό δυναμικό της Δράμας

Βραβευμένοι της ΚΥΚΛΩΨ μιλάνε στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ που δόθηκαν για τέταρτη χρονιά φέτος, αποτελούν πλέον ένα σημαντικό θεσμό για την πόλη της Δράμας και την ευρύτερη περιοχή.

Πλέον, πέρα από τον φωτογραφικό διαγωνισμό που είχε θέμα: «Η Δράμα που Χάνεται», απονεμήθηκαν  και δύο ακόμα βραβεία: Του αγρότη / κτηνοτρόφου καθώς και του επιστήμονα, τα οποία επίσης αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας.

Όπως είπε και ο κ. Ξανθούλης κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, μέχρι σήμερα τα θέματα του φωτογραφικού διαγωνισμού ήταν καθαρά «δραμοκεντρικά», ενώ πλέον από εδώ και πέρα η θεματολογία αλλάζει και ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη. Ο τίτλος του 5ου Φωτογραφικού διαγωνισμού της ΚΥΚΛΩΨ θα έχει θέμα: «Φως και Σκιά», ενώ οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων θα ανακοινωθούν στη συνέχεια από την ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ.

Φέτος, τα 3 πρώτα βραβεία της φωτογραφίας έλαβαν:

1ο βραβείο φωτογραφίας Νίκος Καραμπετάκης.

2ο βραβείο Σοφία Μποντρουά.

3ο βραβείο Γιώργος Κασαπίδης.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 32 φωτογράφοι.

Το βραβείο αγρότη / κτηνοτρόφου έλαβε ο κ. Μανώλης Μήλιος, βιοκαλλιεργητής – φροντιστής γης, για την εφαρμογή και τη μετάδοση νέων βιολογικών μεθόδων στη γεωργική παραγωγή, ενώ το βραβείο του επιστήμονα έλαβε ο κ. Μιχάλης Δογραματζίδης, Φυσικός, καθηγητής στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος».

Νίκος Καραμπετάκης

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Καραμπετάκης, σημείωσε ότι «το θέμα του διαγωνισμού σε έβαζε στο σκεπτικό να γυρίσεις όλη την πόλη. Και αυτό το σύντομο ταξίδι, είχε αποτέλεσμα να μάθω κι εγώ ακόμα περισσότερα πράγματα. Θα πρέπει να πω ότι, το θέμα για τη Δράμα που χάνεται μας ώθησε να δούμε τη Δράμα από μια διαφορετική ματιά. Η Δράμα έχει πολλή ιστορία πίσω της».

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει το γεγονός ότι γίνονται φωτογραφικοί διαγωνισμοί στη Δράμα, τόνισε ότι «είναι ένα πολύ καλό γεγονός, θα περίμενα όμως να έχει περισσότερες συμμετοχές».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι οι όροι του διαγωνισμού αν είναι πολύ αυστηροί αποτρέπουν κάποιους να συμμετέχουν, καθώς μια απλή φωτογραφία με κινητό τηλέφωνο δεν είναι το ίδιο. Νομίζω ότι ο διαγωνισμός θα έπρεπε να είναι πιο ανοικτός, ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι. Όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί σε φέρνουν πιο κοντά στην πόλη σου. Και μου έδωσαν μια αφορμή να έρθω πιο κοντά στην πόλη μου».

Ερωτώμενος με το ποια είναι τα θέματα που ασχολείται περισσότερο στις φωτογραφίες του, εξηγεί: «Φωτογραφίζω κυρίως φύση. Μ’ αρέσει πολύ η φωτογραφία δρόμου, αλλά δεν βγάζω, διαβάζω όμως αρκετά γι’ αυτό. Δεν είμαι πολύ του πορτραίτου, όπως δεν είμαι και τους φλας. Μ’ ενδιαφέρει κυρίως το φυσικό φως.  Μ’ αρέσει όμως που ο διαγωνισμός κρατάει όλο το χρόνο και σου δίνει την ευκαιρία να δουλέψεις με διαφορετικές φωτιστικές και καιρικές συνθήκες. Σ’ αυτό πλεονεκτούμε και από κάποιους ξένους που έρχονται στη Δράμα. Ακόμα ξέρεις τι ταιριάζει στον τόπο σου, έχεις ένα σενάριο πριν τη φωτογραφία και μετά προσπαθείς να φέρεις όσο πιο κοντά γίνεται τη φωτογραφία, σ’ αυτό που σκέφτεσαι».

Μανώλης Μήλιος

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Μήλιος, μιλώντας για τις βιολογικές καλλιέργειες, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι, «τριάντα χρόνια σ’ αυτή τη δουλειά που έχουμε κάνει με την έρευνα και τα πειράματα, έχουμε βρει τρόπους να κατεβάσουμε το κόστος παραγωγής και να βρούμε νέους τρόπους. Αλλά αυτοί οι τρόποι καλλιέργειας είναι παλιοί, εμείς τώρα αρχίζουμε να τα ανακαλύπτουμε, λόγω οικονομικών ζητημάτων κυρίως, ώστε να βρούμε φθηνότερες λύσεις για την παραγωγή μας. Με τους συνεργάτες μου, από τη Δράμα μέχρι την Κύπρο – είμαστε πέντε άτομα – μαθαίνουμε τα λάθη που κάνει ο ένας για να μην τα κάνουν και οι άλλοι».

Ερωτώμενος για το πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τα βιολογικά προϊόντα, σημειώνει: «Το ένα κομμάτι είναι ότι θέλοντας και μη, λόγω υγείας, αγοράζουν βιολογικά προϊόντα. Αλλά βλέπω ότι υπάρχει μια τάση. Οι καταναλωτές έχουν καταλάβει ότι, δίνοντας κάτι παραπάνω σε χρήματα στα βιολογικά προϊόντα, γλυτώνεις πολλά περισσότερα από την υγεία σου. Ανεβαίνουμε αργά μεν, αλλά σταθερά».

Στην ερώτηση για το πώς κινούνται τα βιολογικά προϊόντα στην αγορά, ο κ. Μήλιος σημείωσε: «Λόγω και του κορωνοϊού, είχαμε δει μάλιστα και μια αύξηση στις πωλήσεις. Να γυρίζει δηλαδή ο καταναλωτής στα βιολογικά προϊόντα. Είναι κάτι το οποίο κάπου με ενοχλεί, όταν δηλαδή έρχεται ο φόβος για την υγεία μας, τότε στρεφόμαστε στα βιολογικά προϊόντα. Το θέμα είναι να ασχοληθούμε από την αρχή με την υγεία μας και ό,τι άλλο και να τρώμε, έστω μια φορά την ημέρα ή την εβδομάδα, να βάζουμε στο τραπέζι, κάτι βιολογικό. Η έννοια του βιολογικού, δεν είναι η έννοια του καθαρότερου προϊόντος. Είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, που τους βάζουμε στο σώμα μας και μας κάνουν καλό».

Κλείνοντας αναφέρθηκε σε πέντε χαρακτηριστικά σημεία γιατί να χρησιμοποιεί κανείς βιολογικά προϊόντα: «Για να πω την αλήθεια, εγώ ξεκίνησα τα βιολογικά προϊόντα, πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό μου. Γιατί, ένας παραγωγός, όταν ανοίγει ένα μπουκάλι χημικό, ο πρώτος που παθαίνει ζημιά είναι ο ίδιος ο παραγωγός. Ο δεύτερος που παθαίνει ζημιά, είναι το περιβάλλον. Το τρίτο που παθαίνει ζημιά είναι το φυτό, το τέταρτο οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτό το χώρο και πέμπτος είναι ο καταναλωτής.

Μιχάλης Δογραματζίδης

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Δογραματζίδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια «απρόσμενη βράβευση» και τόνισε: «Για όλο το έργο που έχουμε κάνει στο πλαίσιο εκλαΐκευσης της επιστήμης, για όλα τα σχολεία που μας έχουν επισκεφτεί, για τις δράσεις που έχουμε κάνει, η ΚΥΚΛΩΨ αποφάσισε να μας βραβεύσει. Η δουλειά μας αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο μας επισκέπτονται περίπου 1.000 μαθητές, από σχολεία όχι μόνο της Δράμας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στις εκδηλώσεις που κάνουμε μας επισκέπτεται πολύς κόσμος επίσης».

Σημείωσε τέλος χαρακτηριστικά: «Συνήθως σε κάθε προσπάθεια υπάρχει κάποιος που φαίνεται προς τα έξω, ο διοργανωτής και ο συντονιστής. Πίσω, όμως από αυτόν υπάρχουν και πολλοί άλλοι που βοήθησαν λίγο ή πολύ και βοηθούν ακόμη για να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Θα ήταν παράλειψη και αγνωμοσύνη από μέρους μου, να μην πω ένα ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους αυτούς. Στην οικογένειά μου, στα μέλη του “Πηγάσου”, σε συναδέλφους και φίλους, στη Διευθύντριά μου στο σχολείο, στους μαθητές μου, στους ομιλητές που τόσα χρόνια μας τίμησαν με την παρουσία και τη φιλία τους. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει σε όλους όσοι στήριξαν οικονομικά αυτή την προσπάθεια, στους χορηγούς μας, μεταξύ αυτών και η ΚΥΚΛΩΨ, που πίστεψαν σε εμάς, μοιράστηκαν το ίδιο όνειρο και παρείχαν γενναιόδωρη οικονομική στήριξη».